Onderzoek
De huidige klimaatverandering heeft wereldwijd grote gevolgen voor mens en milieu. Hoe kunnen we omgaan met dit complexe vraagstuk, de grootste uitdaging voor de mensheid? Onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen onderzoek naar vele duurzaamheidsthema’s. Zij bestuderen het klimaat, het broeikaseffect, de klimaatverandering en de rol van de mens. En dragen op deze manier bij aan een duurzame toekomst.
UULabs: Proeftuinen voor duurzame ontwikkeling
Universiteit Utrecht creëert proeftuinen (UULabs) op de campus voor duurzame ontwikkeling. Dit zijn open, transparante en innovatieve experimenten: ‘levende laboratoria’. Daarin brengen we onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering samen. Betrokken onderzoekers, studenten en maatschappelijke partners bedenken in de UULabs samen innovatieve oplossingen voor duurzame uitdagingen.
Pathways to Sustainability
Het universiteitsbrede programma Pathways to Sustainability is helemaal gericht op duurzaamheid. Onderzoekers met verschillende expertises werken samen aan maatschappelijk belangrijke en herkenbare duurzaamheidsvraagstukken. De centrale vraag in deze thematische netwerken: Wat is er nodig voor de overgang naar een duurzame samenleving? Hier dragen we als UU bij door grensverleggend, eigenzinnig, gedurfd en visionair onderzoek vanuit meerdere deskundigheidsgebieden.
Als Universiteit Utrecht doen we binnen verschillende expertisegebieden heel veel onderzoek naar duurzaamheid. We combineren fundamenteel natuurwetenschappelijk, sociaal maatschappelijk en economisch onderzoek. Daardoor kunnen we duurzaamheid op een unieke en eigenzinnige manier vanuit meerdere perspectieven (integraal) onderzoeken.
Onze onderzoeksgebieden over duurzaamheid
Duurzame samenleving en voedsel
Een duurzame planeet vraagt - naast technologische oplossingen - om een duurzame samenleving. De inrichting van de steden van de toekomst, ons voedsel, de dieren die we houden en onze eigen gezondheid zijn van cruciaal belang om onherstelbare ecologische, sociale en economische schade te voorkomen.
Voorbeelden van onderzoeksgroepen op dit gebied zijn: Planetary Health, Open Cities, Future Food en Transforming Cities
Rechtvaardige transitie en governance
Klimaatverandering wordt binnenkort de belangrijkste oorzaak van mensenrechtenschendingen. De armste landen van de wereld betalen de zwaarste prijs. Hoe zorgen we ervoor dat de overgang naar een duurzame wereld ook rechtvaardig, eerlijk en democratisch verloopt?
Met die kritische vragen houden de volgende onderzoeksgroepen zich bezig:
IOS-Fair Transitions, Critical Pathways, IOS-Bottom-up Initiatives for Societal Change, Centre for Global Challenges en Prins Claus Chair in Equity and DevelopmentDuurzaam gedrag
De gevolgen van klimaatverandering raken ons allemaal. Helemaal onze huidige generatie kinderen en jongeren. Dit zet jong en oud aan het denken: Wat kunnen zij zelf doen om dit te stoppen? De jeugd wordt vaak gezien als de ‘actors of change’, maar is dit wel een eerlijke benadering? Wat is ervoor nodig om gedrag te veranderen? En wat zijn factoren die milieuvriendelijk gedrag moeilijker of juist makkelijker te maken?
Met die vragen houden de volgende onderzoeksgroepen zich bezig:
Green teens, Behaviour and Institutions, Futuring pedagogies and development of eco-identity in secondary education en Growing Green Study 1.0Duurzame ecosystemen en biodiversiteit
Zeespiegelstijging, bodemdaling, overstromingsrisico, vervuiling, verlies van biodiversiteit zijn allemaal factoren die het leven op aarde bedreigen. Kennis over het functioneren van natuurlijke ecosystemen is nodig om onze kwaliteit van leven in stand te houden en te verbeteren.
Onderzoeksgroepen die zich hiermee bezig houden: Water, Climate and Future Deltas, Sustainable Ocean, Planetary Health, Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek, Copernicus Instituut, Biologie
Technologie en materialen
Door groei van de wereldbevolking en de toegenomen welvaart neemt de vraag naar grondstoffen en energie (te veel) toe. Voor de overgang naar een duurzame samenleving moeten we onze manier van produceren en consumeren fundamenteel veranderen. Daarvoor is onderzoek nodig naar nieuwe technologieën, materialen, processen en methoden.
Onderzoeksgroepen die zich hiermee bezig houden zijn: Circulaire Economie, Energietransitie, Science for Sustainability, Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC)