Onze missie

De voornaamste missie van het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU) is het uitvoeren van hoogwaardig fundamenteel klimaatonderzoek en het verzorgen van academisch onderwijs op dit vlak om zo bij te dragen aan het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen gerelateerd aan de mondiale klimaatcrisis. Een belangrijk onderdeel hiervan is het het opleiden van een nieuwe generatie klimaatwetenschappers met een natuurkundige achtergrond.

Lees meer over ons in het Engels

In de spotlights

Focus en impact

 • IMAU research

  Onderzoek

  Onderzoek op het IMAU richt zich op een verbeterd begrip van fundamentele processen in het klimaatsysteem, en is georganiseerd in vijf thema's.
  Lees verder in het Engels
 • IMAU bachelor

  Onderwijs

  IMAU stafleden en AIO’s geven en ontwerpen onderwijs aan de Universiteit Utrecht, met name in de bacheloropleiding Natuurkunde, het masterprogramma Climate Physics en de Graduate School of Natural Sciences.
  Lees verder in het Engels
 • Screenshot van de interactieve kaart waarop de locatie van de drijvende sensoren te volgen is.

  Impact

  Het fundamentele onderzoek van IMAU genereert nationaal en internationaal impact door samenwerking met partners en belanghebbenden binnen en buiten de Universiteit Utrecht.
  Lees verder in het Engels
 • IMAU in het nieuws

  Spraakmakende resultaten en IMAU onderzoekers in de media.
  Lees verder in het Engels

Kerncijfers

Uitgelicht

 • Henk Dijkstra

  Henk Dijkstra

  ontvangt ERC Advanced Grant

  Daarmee zal hij de komende vijf jaar onderzoek doen naar de kans dat de Warme Golfstroom afzwakt, en de mogelijke gevolgen daarvan.

 • Anna von der Heydt

  ontvangt prestigieuze VICI beurs

  Von der Heydt is trots dat zij met deze persoonlijke financiering haar steentje kan bijdragen voor een duurzame toekomst.

 • Weather challenge

  De #weatherchallenge:

  de kunst van het zorgvuldig observeren

  Poolonderzoeker en NOS weerman Peter Kuipers Munneke lanceerde in 2020 de 'Weather Challenge', een publiek engagementproject, met als doel zoveel mogelijk verschillende weerfenomenen te verzamelen.

 • Beeldverslag expeditie Groenland

  Maurice van Tiggelen

  maakte een beeldverslag van zijn expeditie naar Groenland

  Elk jaar vertrekt een team van onderzoekers en technici van het IMAU op expeditie naar Groenland om meetstations te onderhouden en nieuwe te installeren. Ga mee in het beeldverhaal van Maurice en zijn collega's.