Spelen = gezond opgroeien

Van Lego tot Pokémon-Go: hoe helpt spel kinderen omgaan met chronische ziekten?

Spelen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat we meer te weten komen over de rol van spel en spelen bij de ontwikkeling van zieke kinderen.

Een tekort aan spel bij chronisch zieke kinderen kan een negatieve impact hebben op hun sociale, cognitieve en emotionele rijping. Omgekeerd kan het bevorderen van speelmomenten bijdragen aan het voorkomen of verlichten van de gevolgen van hun ziekte op de lange termijn.

Chronische ziekten als taaislijmziekte, jeugdreuma en kanker hebben een negatieve invloed op de fysieke, gedragsmatige en cognitieve ontwikkeling van kinderen, nog los van de impact van de ziekte zelf. Een aantal aanhoudende gevolgen die kinderen kunnen ervaren wordt mogelijk veroorzaakt door verminderd spelgedrag.

boy playing with cars

Spelen heeft positieve fysieke, sociale en cognitieve effecten. Het laat kinderen experimenteren met hun eigen (sociale) gedrag en geeft ze de mogelijkheid om alternatieve omstandigheden en gevolgen na te bootsen. Dit bevordert de ontwikkeling van o.a. hun emotionele capaciteiten, creativiteit en probleemoplossend vermogen.

Dit project heeft als doel om een krachtig netwerk op te zetten van deskundigen uit verschillende wetenschapsgebieden. Zo willen we samen antwoorden vinden op de hoofdvraag: wat is de adaptieve functionaliteit van spel en spelen bij kinderen met chronische ziekten?

We maken gebruik van diermodellen om te onderzoeken of en hoe chronische ziekten een effect hebben op sociaal spelgedrag, en of dit de sociale en neurocognitieve ontwikkeling verandert. Vanuit een ontwikkelingsperspectief bekijken we hoe verminderd spelgedrag de impact beïnvloedt die ziekten op kinderen. Bijvoorbeeld op he gebied van hun sociale ontwikkeling, maatschappelijke participatie en stressregulering. Ook willen we proberen om door middel van gaming behandeluitkomsten te beïnvloeden, en zo onderzoeken of spel chronisch zieke kinderen en hun familie helpt om effectief om te gaan met hun ziekte.

Sluit je aan!

Ben je geïnteresseerd in dit thema? Neem dan contact met op met dr. Heidi LesscherH.M.B.Lesscher@uu.nl, 030 253 9876. 

Wij werken samen met deze partners: