Alumnus van de maand

Alumnus van de Maand is een rubriek waarin we een alumnus met een bijzondere baan of prestatie onder de aandacht brengen. Heb je een idee voor een Alumnus van de Maand? Stuur ons een mail!

December 2021: Chris Stapper

Chris Stapper

Autarkeia, de Alumni Vereniging Utrechtse Filosofen, vierde op 12 december haar 25e verjaardag. Een goede reden om voorzitter Chris Stapper (Filosofie in Bedrijf, 2010) te feliciteren en in het zonnetje te zetten.
Daar heeft hij zelf, zoals het een filosoof betaamt, nog wel wat vragen bij: is hij echt interessanter dan de penningmeester die er al vanaf de oprichting is, de trouwe leden die al die tijd betrokken zijn gebleven, of de jonge alumni die enthousiast Instagram Stories posten? Die betrokken denkers zijn precies de reden dat Chris zich is gaan inzetten voor de vereniging: ‘Toen ik filosofie ging studeren voelde dat als thuiskomen. Zulke fijne mensen allemaal! Ik was blij dat de alumnivereniging de kans bood om in contact te blijven. En als je heel graag wilt dat iets er is, moet je daar ook zelf aan bijdragen’. Gelukkig zijn er goede manieren gevonden om ook in coronatijd op een zinvolle en ontspannen manier met elkaar in contact te blijven: er is een leesclub opgestart, de colleges van docenten en lezingen van vers afgestudeerden zijn nu online te volgen én terug te zien via het youtube kanaal.

Chris houdt zich niet alleen in zijn vrije tijd bezig met het ‘verzamelen van groepen mensen rondom een onderwerp dat hen allen aangaat’, dat is ook wat hij dagelijks doet als Community Manager voor de Rabobank. ‘Je bent maar zo slim als alle informatie die je kunt vinden’ zegt hij. Daarom vraagt hij zo’n verzameling mensen zich te buigen over complexe vraagstukken, elk vanuit hun eigen invalshoek, met hun eigen kennis en achtergrond.

Zingeving is de belangrijkste kwestie van deze vreemde en verwarrende tijd, denkt Chris. Onze manier van leven is opeens helemaal veranderd en zal nog meer gaan veranderen. We zullen onszelf opnieuw moeten uitvinden. ‘Kleiner’ leven, voldoening vinden in dagelijkse dingen, een identiteit vormen die losstaat van ons werk. Zijn tip voor de komende, niet al te feestelijke, kerstvakantie in lockdown is dan ook om tussen het wandelen door vooral Walden van Henry David Thoreau te (her)lezen.
 

November 2021: Karin Bergstein

Karin Bergstein

“Wat studenten allemaal verzinnen en doen, vind ik heel inspirerend. Studentprijzen voor maatschappelijke verdiensten van jaren geleden staan bijvoorbeeld nu nog op mijn netvlies.” Bijeenkomsten met jonge mensen gaat Karin Bergstein (Medische biologie, 1991) dan ook het meest missen na haar afscheid als lid van de Raad van Toezicht (RvT) en voorzitter van de auditcommissie van de Universiteit Utrecht.

Toezichthouder was ze acht jaar. Maar alumnus blijft ze voor altijd. Hoewel haar studie en loopbaan niet naadloos op elkaar aansluiten - Karin belandde in de financiële dienstverlening en niet in de medisch biologische hoek - heeft de opleiding haar veel gebracht. “Onder meer je analytisch denkvermogen wordt ongelofelijk gestimuleerd. Ik voel ook nog steeds veel passie voor de studie en het veld. Alleen in mijn eentje in een lab werken past niet zo bij mij. Ik ben meer een team player en vind het fantastisch om samen met een groep mensen iets moois neer te zetten.”

Afscheid als lid van de Raad van Toezicht betekent wat Karin betreft geen definitief vaarwel. “Straks ben ik niet meer te vinden bij RvT-bijeenkomsten, maar dan ga ik waarschijnlijk meer naar alumni-activiteiten. Utrecht loopt als een rode draad door mijn leven. Ik keer er steeds weer terug en voel een warme, blijvende band met de stad en de universiteit.”

Oktober 2021: Sophie van Gool

Portret van Sophie van Gool

Tot een paar jaar geleden werkte Sophie van Gool (University College Utrecht, 2012), econoom en ondernemer, als consultant bij een groot kantoor op de Zuidas. Ze dacht altijd dat mannen en vrouwen gelijk waren in Nederland, maar al snel ontdekte ze dat dit niet zo was. In het bedrijf waar ze werkte zaten vijfentwintig mensen aan de top, waarvan één vrouw. Dat moet en kan anders, dacht Sophie. Samen met alumnus Erwin Hieltjes (University College, 2011) startte ze midden in de lockdown-periode het bedrijf Salaristijger. Hun missie: het dichten van de salariskloof in Nederland. Sophie en Erwin bieden praktische tips en coaching aan voornamelijk vrouwen, waarmee zij bijvoorbeeld beter kunnen onderhandelen tijdens een salarisgesprek. Ook  geven ze advies aan werkgevers bij het meten, monitoren en dichten van de loonkloof.

Deze zomer verscheen Sophie’s boek 'Waarom vrouwen minder verdienen - en wat we eraan kunnen doen'. In dit boek onderzoekt Sophie de oorzaken van de hardnekkige ongelijkheid tussen man en vrouw, de gevolgen hiervan, en hoe we dit kunnen veranderen.

Eerder dit jaar interviewde sprak het Utrecht University College al met Sophie en Erwin. Lees het interview (in het Engels) hier.

September 2021: Theo van den Broek

Alumnus van de maand Theo van den Broek

“Hoe kom ik aan meer review ervaring?” Die vraag stelde alumnus Theo van den Broek (Geneeskunde, 2006) zichzelf en werd de aanleiding om  een eigen online wetenschappelijk tijdschrift Journal of Life Sciences op te richten met bijbehorende postdoc community. Theo wil jonge onderzoekers de kans geven om ervaring op te doen in het reviewen van wetenschappelijke artikelen. Een competentie die van hen verwacht wordt, maar in de praktijk blijkt dit lastig te oefenen.

“Kunnen we niet een journal starten waarbij wetenschappers artikelen kunnen insturen, alle postdocs deze als training reviewen en waarbij ervaren en minder ervaren postdocs gecombineerd worden?” Tijdens zijn postdoc-tijd in Boston groeide dit idee uit tot het brede open access Journal of Life Sciences. Een wetenschappelijk platform gedragen door promovendi en postdocs. Wetenschappers kunnen gratis artikelen insturen, mits ze aan de wetenschappelijke en ethische criteria voldoen. Deze worden vervolgens beoordeeld door jonge postdocs onder begeleiding van de meer ervaren postdocs. Met zijn platform draagt Theo op een innovatieve manier bij aan de ontwikkeling van wetenschappers en de verdieping van de wetenschap. Theo: “Hopelijk kunnen we training en kwalitatief goed onderzoek combineren.”  

Na meerdere jaren in Amerika gewerkt te hebben, een promotie en postdoc later, is Theo inmiddels neergestreken in het UMC Utrecht. Naast zijn klinisch- en onderzoekswerk binnen het ziekenhuis wil hij zich ook inzetten om promovendi inzicht te geven in hun toekomst na hun promotietraject en is hij bestuurslid van de Nederlandse vereniging van Immunologie geworden (young-NVvI). 

Augustus 2021: Boris Albrecht

Alumnus van de maand Theo van den Broek

Boris Albrecht (Bachelor Rechtsgeleerdheid, 2018) is de secretaris van de Stichting Corpsmuseum & Archieven en de kartrekker van de nieuwe tentoonstelling ‘Heel Utrecht loopt uit!’ in Het Utrechts Archief. De tentoonstelling is één van de activiteiten in het kader van het lustrum dat de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht dit jaar samen vieren.

Albrecht: "Heel de stad stond vroeger in het teken van het lustrum. Versierde gebouwen, optochten in de straten en evenementen voor alle inwoners. In de periode tussen 1901 en 1966 vonden grote en imposante lustrumvieringen plaats. Het was een bijzondere en historische aangelegenheid, waar de hechte band tussen de stad, de universiteit en de student bij uitstek naar voren kwam.”

Het Utrechtsch Studenten Corps heeft sinds de jaren tachtig een archief opgebouwd van duizenden objecten en wel 25.000 foto’s. Omdat het USC vroeger als enige studentenvereniging nauw betrokken was bij de organisatie van de lustrumvieringen, zaten daar ook veel foto’s van de lustra bij. Met onder meer steun van het Utrechts Universiteitsfonds is dit hele fotoarchief nu gedigitaliseerd zodat het binnenkort online ontsloten kan worden. Een enorme klus. Daarna ontstond in samenwerking met Het Utrechts Archief de tentoonstelling ‘Heel Utrecht loopt uit!’.

De tentoonstelling is tot en met 30 november 2021 te bezoeken in Het Utrechts Archief.

Juni 2021: Alexandra Cloherty

Alexandra Cloherty

Alexandra Cloherty (MSc Infection and Immunity, 2018) is PhD-kandidaat Autophagy-directed Immunity bij het Amsterdam UMC. Onlangs won ze de nationale finale van FameLab, een jaarlijkse wetenschapscommunicatiewedstrijd.

FameLab is een initiatief van de British Council, waarin jonge onderzoekers een korte pitch geven over hun onderzoek zonder behulp van dia's. Cloherty's onderzoek richt zich op autofagie, een natuurlijk mechanisme dat ons lichaam heeft ontwikkeld om virussen 'op te ruimen'. In de wedstrijd legde ze dit uit door middel van een pluchen HIV-virus en een vuilniszak. 

Door haar winst mag ze dit najaar Nederland vertegenwoordigen in de internationale FameLab-finale. Bekijk de winnende pitch op YouTube.

Mei 2021: Edwin Pos

Edwin Pos

Edwin Pos (BSc Biologie, 2008; MSc Environmental Biology, 2010; promotie Biologie 2018) is universitair docent en daarnaast wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuinen. Onlangs werd hij uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2021

Pos ontving de titel voor zijn onderzoek naar biodiversiteit, waarvoor hij avontuurlijke expedities in het Amazonegebied combineert met complexe wiskundige berekeningen. De jury roemt de originaliteit van zijn onderzoek, waarin hij breekt met klassieke methoden en "de gereedschapskist van ecologen" uitbreidt.

Aan de prijs is een bedrag van 2500 euro verbonden, evenals de kans om zijn onderzoek verder onder de aandacht te brengen via New Scientist.

April 2021: Louise Autar

Louise Autar (BA Liberal Arts and Sciences, 2015; MA Gender Studies, 2018) is docent aan de departementen Taal- en Cultuurstudies, Liberal Arts & Sciences en Genderstudies van de Universiteit Utrecht. Onlangs ontving ze bij onze universiteit de Diversity & Inclusion Award 2020 voor haar inspanning op meerdere vlakken voor diversiteit en inclusie.

Naast haar werk als docent organiseerde Autar onder meer de conferentie Un/Divided, voor studenten die actie willen ondernemen om diversiteit en inclusie op Nederlandse universiteiten te vergroten. Uit deze conferentie kwam STAR (Space to Talk about Race) voort, een platform voor studenten van kleur.

De Diversity & Inclusion Award werd in 2019 ingesteld door het platform Equality, Diversity & Inclusion. Aan de prijs is een bedrag van 2500 euro verbonden, die Autar kan besteden aan projecten op het gebied van diversiteit en inclusie binnen de UU. De video van de uitreiking is terug te kijken.

Maart 2021: Selma de Mink

Selma de Mink

Selma de Mink (BSc Natuur- en Sterrenkunde en Wiskunde,2005; MSc Astrophysics and Space Research, 2005; promotie Sterrenkunde, 2010) is sinds dit jaar wetenschappelijk directeur van het prestigieuze Max-Planck-Institut für Astrophysik in Garching.

Eerder werden Hubble- en Einsteinbeurzen van de NASA aan haar toegekend en was ze werkzaam bij onder meer Harvard University. 

Afgelopen maand vertelde ze in de Volkskrant over de impact van de coronacrisis op haar werk. Eerder dit jaar werd ze geïnterviewd in Trouw over haar nieuwe functie.

Februari 2021: Luciel van Buuren

Tijdens de afgelopen Onderwijsparade ontving Luciel van Vuuren (BSc Diergeneeskunde, 2010; MSc Diergeneeskunde, 2014) de prijs voor Docenttalent van het Jaar.

Van Vuuren werkt aan onze universiteit als docent Anatomie en Fysiologie. Volgens haar studenten kan ze soms taaie stof goed tot leven wekken, is ze enorm betrokken en kan ze door haar praktijkervaring als dierenarts goed uitleggen waarom bepaalde kennis relevant is.

De uitreiking van de prijzen zal plaatsvinden tijdens de aankomende Dies Natalis, die, net als de Onderwijsparade, in aangepaste vorm zal plaatsvinden in verband met de coronamaatregelen.

Januari 2021: Andries Tunru

Andries Tunru (BSc Psychologie, 2011) is cabaretier en improvisatieacteur. Afgelopen maand deed hij mee aan de populaire quiz De Slimste Mens.

Hoewel hij net niet won, had hij wel een record te pakken: als eerste deelnemer was hij zeven dagen achter elkaar de dagwinnaar van het populaire programma. Tunru pakte zijn verlies sportief op door samen met winnaar Rob Kemps een cover op te nemen van het lied 'Samen zijn', het antwoord waarmee de quiz uiteindelijk werd gewonnen.

Als de coronamaatregelen het toelaten is Andries Tunru dit jaar te zien in verschillende Nederlandse theaters met zijn eigen cabaretprogramma of als onderdeel van improvisatieduo Beperkt Houdbaar.  

Bekijk ook wie Alumnus van de Maand waren in 20202019, 2018, 2017, 2016 en 2015.