Heel Utrecht loopt uit!

Een tentoonstelling in Het Utrechts Archief

De lustra van de Universiteit Utrecht werden lange tijd groots en uitbundig gevierd. En heel de stad deelde daar in mee. De tentoonstelling ‘Heel Utrecht loopt uit!’ moet elke Utrechter kennis laten maken met dat bijzondere stukje geschiedenis van de stad. 

Door Lennaert Rooijakkers

Portrait of dr. René Kuijten, MBA, honorair senator USC (1986-1987) and Boris Albrecht, honorair senator USC (2018-2019)
Boris Albrecht (alumnus 2014) en René Kuijten (alumnus 1983) van de Stichting Corpsmuseum en Archieven

Carnaval in Utrecht

Versierde gebouwen, optochten in de straten en evenementen voor alle inwoners. Tussen 1901 en 1966 leek het alsof elke vijf jaar een soort carnaval werd gevierd in Utrecht. Het is lastig voor te stellen, maar de lustra waren vroeger meer dan een uitbundig feest voor enkel academici en studenten. Heel de stad dompelde zich erin onder.

Deze collectie geeft een heel goed beeld van hoe de stad en het studentenleven zich ontwikkeld hebben.

René Kuijten
Alumnus

Gaan we die oude tijden nog eens herleven? Alumni René Kuijten en Boris Albrecht kunnen er alleen maar van dromen. Wat zij in elk geval wél kunnen doen: de huidige bevolking van Utrecht kennis laten maken met het roemruchte lustrumverleden. Dat moet vanaf eind mei gebeuren op de tentoonstelling ‘Heel Utrecht loopt uit!’ bij Het Utrechts Archief.

Een monnikenwerk

Kuijten en Albrecht zitten in het bestuur van de stichting Corpsmuseum & Archieven van het Utrechtsch Studenten Corps, dat sinds de jaren 80 een collectie heeft opgebouwd van duizenden objecten en meer dan 25.000 foto’s. Het USC was vroeger als enige studentenvereniging nauw betrokken bij de organisatie van de lustra.

Voorzitter Kuijten: ‘We hebben van begin af aan gezegd: we moeten andere mensen een keer deelgenoot van deze collectie maken. En áls we dat dan doen, dan bij het lustrum van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht.’ Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Die 25.000 foto’s lagen jarenlang in de kelder van het depot’, legt Albrecht (secretaris en penningmeester) uit. ‘Die moesten eerst allemaal gedigitaliseerd worden, daar is onze conservator Jeroen Jekel een aantal zomers mee bezig geweest.’

We wilden iets doen met de oude lustra en de verbinding met de stad. Het was al snel duidelijk dat Het Utrechts Archief ons hierbij kon helpen.

Boris Albrecht
Alumnus

Na het voltooien van dat monnikenwerk doemde de vraag op wat de stichting Corpsmuseum & Archieven precies tentoon wilde stellen. ‘We wilden iets doen met de oude lustra en de verbinding met de stad. Het was al snel duidelijk dat Het Utrechts Archief ons hierbij kon helpen. Samen met een storyteller (Menno Hessels, red.) zijn we gaan kijken hoe we het verhaal het beste kunnen vertellen en welk thema we eraan kunnen verbinden’, zegt Albrecht.

Circus Maximus

Zo viel de keuze op ‘Heel Utrecht loopt uit!’. Want dat is precies wat er vroeger gebeurde. Niets leek te gek. Zo werd in 1906 aan wat nu de Leidseweg is het circus Maximus waarheidsgetrouw nagebouwd met alles erop en eraan. Pilaren en studenten die zich als oude Romeinen verkleedden. En ja, er werd ook aan paardenrennen gedaan. 

‘Dat maakt de tentoonstelling ook interessant voor wie niet gestudeerd heeft. Het laat zien hoe sterk de universiteit en de stad met elkaar verbonden zijn. Omdat de collectie ononderbroken is geeft het een heel goed beeld van hoe de stad en het studentenleven zich ontwikkeld hebben’, zegt Kuijten.

Kom je ook?

De expositie 'Heel Utrecht loopt uit!' is vanaf 20 mei (indien de maatregelen het toelaten) te bezoeken bij het Utrechts Archief. Houd onze website in de gaten voor meer informatie of kijk op de website van Het Utrechts Archief

Een versierde Willemstraat in 1906
385 jaar wetenschap in Utrecht door Universiteit Utrecht en UMC Utrecht