385e Dies Natalis Universiteit Utrecht
De geboortedag van de universiteit
Op vrijdag 26 maart 2021 viert de Universiteit Utrecht haar 385e Dies Natalis Dit jaar staat de Dies Natalis in het teken van de aftrap van het gezamenlijke 77ste lustrum met het Universitair Medisch Centrum Utrecht, onder de noemer: morgen maken we samen. Al 385 jaar leiden we jonge mensen op en verleggen we de grenzen van kennis.

In ons lustrumjaar nodigen we studenten, medewerkers en bewoners van de stad Utrecht uit om samen na te denken over de toekomst. Samen zoeken we naar antwoorden op nieuwe uitdagingen. Samen bedenken we oplossingen voor vraagstukken in de stad. We werken, leren en wonen samen. En we vieren samen.
Vanwege de geldende coronamaatregelen vindt de Dies Natalis dit jaar volledig online plaats. We hebben twee online events waarvoor we je van harte uitnodigen; één aan de vooravond van de Dies Natalis en natuurlijk de Dies Natalis zelf.

Alumnus van het Jaar Rutger Bregman is in korte tijd een intellectuele influencer van wereldfaam geworden. In zijn boeken verkent de historicus hoe een eerlijkere, betere wereld eruit zou kunnen zien, gebaseerd op samenwerking en vertrouwen.
Tijdens deze collegetour gaat presentator Sofie van den Enk met hem in gesprek over zijn periode in Utrecht, zijn ideeën, idealen en inspiratiebronnen. Welke levenslessen heeft hij voor studenten? Hoe kunnen ze het verschil maken bij het vormgeven van de toekomst? Wat is de rol van wetenschap?
Te gast is één van de docenten die hem tijdens zijn studententijd heeft geïnspireerd, historicus prof. dr. Beatrice de Graaf. Wat heeft hij van haar geleerd? Hoe zien Rutger en Beatrice de rol van de universiteit en UMC Utrecht in de maatschappij nu, en in de toekomst?
De viering start met een welkomstwoord van prof. dr. Henk Kummeling (rector magnificus Universiteit Utrecht) en prof. dr. Margriet Schneider (voorzitter Raad van Bestuur UMC Utrecht). Zij gaan in op de wijze waarop de universiteit en UMC Utrecht intrinsiek met elkaar verbonden zijn - en met de stad Utrecht.

De diesrede met de titel “Een gezonde leefomgeving maken we samen” wordt gehouden door prof. dr. ir. Roel Vermeulen. Professor Roel Vermeulen is hoogleraar Milieu-epidemiologie en Exposoom analyse en de directeur van het Institute of Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Het werk dat hij met zijn team doet, belichaamt prachtig waar de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht voor staan en waar het lustrum over gaat: Utrechters vooruit helpen en de stad als living lab benutten om de grenzen van onze kennis te verleggen.
Exposoom
Waarom wordt de één ziek en de ander niet? En hoe komt het dat er grote gezondheidsverschillen zijn tussen wijken? Dat wordt voor een groot deel bepaald door het exposoom. Met het exposoom worden allerlei factoren uit het dagelijks leven bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan wat we eten en drinken, de lucht die we inademen, onze sociale interacties en leefstijlkeuzes zoals roken en lichaamsbeweging.
Tijdens zijn Diesrede neemt Roel Vermeulen je mee op reis door dit veelbelovende nieuwe vakgebied en de stad Utrecht. Hij zal je vertellen hoe hij en zijn collega's de ambitieuze taak op zich hebben genomen om de ontelbare zaken waar we dagelijks aan worden blootgesteld én de mogelijke gezondheidseffecten daarvan, systematisch in kaart te brengen. Een dergelijke zoektocht vereist samenwerking: tussen kennisinstellingen, de stad en haar inwoners, disciplines, en sectoren. Alleen samen kunnen we het perspectief op een gezonder leven voor iedereen waarmaken.
Na de Diesrede worden de prijzen voor de Docent van het Jaar en het Docenttalent van het Jaar uitgereikt. Dekoor Close Harmony verzorgt op geheel eigen wijze het muzikaal intermezzo.
Wij vinden het erg jammer dat we je niet persoonlijk kunnen ontmoeten tijdens de Dies Natalis. Maar we hopen dat we je tijdens de online activiteiten toch de verbinding ervaart die wij met jou hebben en koesteren. Ondanks corona, gaan we onze verjaardag vieren. Wij hopen dat je erbij bent!
- Begindatum en -tijd
- Einddatum en -tijd