Alumnus van de Maand
Alumnus van de Maand is een rubriek waarin we een alumnus met een bijzondere baan of prestatie onder de aandacht brengen. Heb je een idee voor een Alumnus van de Maand? Stuur ons een mail!
December 2018: Maarten van Ooijen

Maarten van Ooijen (Master Publiek Management, 2015) is sinds afgelopen zomer wethouder van de Gemeente Utrecht. Hij is verantwoordelijk voor de portefeuilles maatschappelijke ondersteuning, welzijn, asiel en integratie, en sport. Eerder was hij al werkzaam als gemeenteraadslid en fractievoorzitter bij de ChristenUnie Utrecht.
Sinds deze maand geeft hij via zijn vlog Mee met Maarten een inkijkje in zijn belevenissen als wethouder.
Eerder dit jaar hield DUB een uitgebreid interview met Van Ooijen over zijn werk.
November 2018: Maayke-Aimée Damen

Maayke-Aimée Damen (Sustainable Development, 2012) stond afgelopen maand op de jaarlijkse lijst Innovators under 35 van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT), met daarin de 35 grootste Europese innovators onder de 35 jaar.
Ze ontving de benoeming voor haar werk als oprichter van de digitale marktplaats Excess Materials Exchange (EME), waarmee bedrijven overgebleven materialen kunnen uitwisselen om zo verspilling tegen te gaan. EME is nu bezig met een pilot waaraan een aantal grote Nederlandse bedrijven meedoen, maar de ambitie is om de marktplaats ook open te stellen voor internationale bedrijven. Lees ook het korte interview met Damen in de laatste editie van alumnimagazine Illuster.
Oktober 2018: Peter de Haan

Peter de Haan (Geschiedenis, 1984) is afgelopen maand benoemd tot de nieuwe directeur van Museon Den Haag. Per 1 januari 2019 zal hij de huidige directeur Marie Christine van der Sman opvolgen.
Momenteel is De Haan bestuuder-directeur van het Cultuurbedrijf Noordoostpolder, waaronder het museum Schokland valt. Eerder was hij werkzaam bij de Universiteit Utrecht, als directeur van het Universiteitsmuseum en het Centrum voor Wetenschap en Cultuur. In die hoedanigheid zette hij onder meer het project 'Museum in de Klas' op. Ook was hij directeur van de Stichting Vrede van Utrecht. Lees hier meer over de benoeming van Peter de Haan als directeur van Museon.
September 2018: Avin Ghedri

Op donderdag 20 september ontving geneeskundestudent Avin Ghedri (BSc Geneeskunde, 2016) de ECHO Award wetenschappelijk onderwijs uit handen van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Avin Ghedri krijgt de award voor haar activiteiten bij de opleiding geneeskunde en het UMC Utrecht die een brug slaan tussen groepen met een Westerse en niet-Westerse achtergrond. Haar inzet varieert van succesvolle blogs en onderwijs op middelbare scholen tot het organiseren van bijeenkomsten binnen de Faculteit Geneeskunde. Ze heeft een volledig verzorgde summer course aan de University of California Los Angeles (UCLA) gewonnen.
De jury prijst Ghedri's vermogen om diepgewortelde boosheid om te zetten in iets positiefs, waarbij ze persoonlijke kwetsbaarheid combineert met de moed om ongemakkelijke onderwerpen aan te snijden. De ECHO Award wordt uitgereikt door het Expertisecentrum Diversiteitsbeleid.
Augustus 2018: Jermain van der Graaf

Jermain van der Graaf (BSc Economics and Business Economics, 2017) richtte al tijdens zijn studie het bedrijf Rebottled op. Rebottled maakt drinkglazen van lege wijnflessen uit de horeca. Door te kiezen voor upcycling wordt het energie-intensieve proces van glas maken en het omsmelten van gerecycled glas voorkomen. Bijzonder aan het bedrijf is ook dat het werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Sinds de oprichting in 2016 gaat het goed met Rebottled. In 2017 won het bedrijf de juryprijs en publieksprijs van het PwC Social Impact Lab. Deze zomer werd er ook een Raad van Advies ingesteld bij de onderneming. Afgelopen maand werd Van der Graaf geïnterviewd door DUIC. Lees het interview hier.
Juli 2018: Theo Bastiaens

Prof. dr. Theo Bastiaens (Onderwijskunde, 1993) is benoemd tot rector magnificus van de Open Universiteit. Hij is sinds 2008 verbonden aan de Open Universiteit als hoogleraar Onderwijstechnologie en is momenteel werkzaam als vice-president van de FernUniversität Hagen.
Na zijn studie promoveerde Bastiaens aan de Universiteit Twente, waar hij universitair docent en hoogleraar werd. Naast zijn werk bekleedt Bastiaens verschillende nevenfuncties. Zo is hij hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Open Education Studies en zit hij in de redactieraad van tijdschriften als Computers in Human Behavior, Studies in Educational Evaluation en E-learning and Education (E-LEED). AACE Review interviewde Bastiaens naar aanleiding van zijn benoeming tot rector magnificus. Lees het interview hier
Juni 2018: Jaap van Hellenberg Hubar

Jaap van Hellenberg Hubar (MA Kunstbeleid en -Management, 2017) is voorzitter van de Stichting LustrumOpera. Ter gelegenheid van het 195-jarig bestaan van het Utrechtsch Studenten Concert brengt deze stichting de omvangrijke Nederlandse opera Thijl van Jan van Gilse op de planken bij het Nationaal Militair Museum. Thijl staat bekend als een moeilijk uitvoerbare opera; de laatste uitvoering vond plaats in 1980, waarna de bladmuziek kwijt is geraakt.
Van Hellenberg Hubar, tevens contrabassist in het orkest, heeft zich de afgelopen twee jaar samen met een bestuur ingezet om deze productie te realiseren. Er werd nieuwe bladmuziek geproduceerd vanuit de handgeschreven partituur van Van Gilse, er kwam een professionele cast en artistiek team, en het operatheater werd met behulp van zeecontainers opgebouwd onder de luifel van het Nationaal Militair Museum. De première op 30 juni werd door de Volkskrant beloond met vier sterren: "een welhaast vergeten opera op spectaculaire wijze tot leven gewekt."
Mei 2018: alumni in de Duurzame Jonge 100

Dit jaar staan maar liefst 16 alumni van de Universiteit Utrecht in de Duurzame Jonge 100. De Duurzame Jonge 100 is een lijst van Sustainable Motion en geeft een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is. De Duurzame Jonge 100 is nadrukkelijk geen ranglijst, omdat dit volgens de organisatie niet past bij de nieuwe generatie die denkt in samenwerken en elkaar versterken. We roepen dan ook alle zestien duurzame UU-alumni uit tot Alumnus van de Maand:
• Francis Zoet (Master Sustainable Development, 2016)
• Maayke Damen (Master Sustainable Development, 2012)
• Tara Scally (Bachelor Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie, 2012)
• Marianne Davidson (Bachelor Sociale geografie en planologie, 2011)
• Paul Mignot (Bachelor Natuurwetenschap en Innovatiemanagement, 2008)
• Kauthar Bouchallikht (Bachelor Bestuurs- en organisatiewetenschap, 2015)
• Jelle Scharff (Bachelor Natuurwetenschap en Innovatiemanagement, 2015)
• Anna van Nunen (Master Social and Health Psychology, 2012)
• Sanne Preso (Bachelor Milieu-natuurwetenschappen, 2012)
• Pascale Veerling (Master Multiculturalisme in vergelijkend perspectief, 2014)
• Gert van Vugt (Bachelor UCU Liberal Arts and Sciences, 2012)
• Wouter Buijze (Master Sustainable Development, 2016)
• Maarten de Vlugt (Bachelor Natuurwetenschap en Innovatiemanagement, 2010)
• Roeland Menger (Master Energy Science, 2016)
• Roos Spekman (Bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen, 2011)
• Alexander van der Vooren (PhD Copernicus Instituut, 2014)
April 2018: Peter Ngene

Afgelopen maand werd scheikundige Peter Ngene (UU PhD Nanomaterials, 2012) benoemd tot een van de Next Einstein Forum Fellows 2017-2019. Deze prijs wordt uitgereikt aan Afrika’s beste en meest veelbelovende jonge wetenschappers. Hij ontving de prijs uit handen van Paul Kagame, de president van Rwanda en momenteel voorzitter van de Afrikaanse Unie.
Ngene is als onderzoeker en universitair docent verbonden aan de Universiteit Utrecht en werkt aan nieuwe materialen voor de opslag van energie, die de energierevolutie waar de wereld op hoopt mogelijk zullen maken. In 2016 won hij de Van Arkel Prize voor zijn promotieonderzoek. Onlangs was hij eerste auteur van een publicatie over het detecteren van waterstof, een belangrijke drager van duurzaam opgewekte energie.
Meer weten? In deze video vertelt Ngene over zijn onderzoek.
Maart 2018: Eva Knies

Eva Knies (MSc Research in Public Administration and Organizational Science, 2007) is per 1 maart benoemd tot hoogleraar Strategisch Human Resource Management bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie aan de Universiteit Utrecht.
Hiermee is Knies de eerste alumna Bestuurs- en Organisatiewetenschap sinds de start van de studie in 2000 die hoogleraar bij haar eigen opleidingsinstituut is geworden. In haar werk als onderzoeker zoekt ze de verbinding met het onderwijs en de zorg en zal ze de band met de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht versterken. Ook is ze associate editor van the International Journal of Human Resource Management. Tijdens de Universiteitsdag 2018 verzorgt ze een lezing over robotisering en de arbeidsmarkt.
Februari 2018: Hafida Abahai

Hafida Abahai (Algemene Sociale Wetenschappen, 2003) is CEO bij de Nederlandse vestiging van het toonaangevende communicatie- en pr-bureau Weber Shandwick.
Afgelopen maand werd ze door het platform Communicatie Online uitgeroepen tot een van de tien jonge communicatietoppers die de toekomst van het vak bepalen. Al sinds haar afstudeerstage op haar 21e werkt Abahai in het communicatie- en pr-vak. In 2014 begon ze met werken voor Weber Shandwick.
Abahai werkte met merken als Grolsch en Sony en leidt momenteel campagnes voor Mondelez, Philips TV en Unilever. Meer lezen over haar werk kan via haar Twitter-account.
Januari 2018: Maite Vermeulen

Maite Vermeulen (UCU Liberal Arts and Sciences, 2009) werkt als journaliste bij De Correspondent, waar ze met name over conflictgebieden en ontwikkelingssamenwerking schrijft. Eerder was ze onder meer werkzaam bij NRC.Next.
Afgelopen maand presenteerde ze voor KRO-NCRV het televisieprogramma De Brug, samen met Frank Westerman. Voor deze documentaireserie bezocht ze historisch beroemde bruggen die tegengestelde groepen met elkaar verbinden. Zo reisde ze onder meer naar Mostar (Bosnië) en New Orleans.
De afleveringen van De Brug zijn hier terug te kijken. Een toelichting bij het programma is te lezen op De Correspondent.
Bekijk het overzicht van de alumni die werden uitgelicht in 2017.
Bekijk het overzicht van de alumni die werden uitgelicht in 2016.
Bekijk het overzicht van de alumni die werden uitgelicht in 2015.
Idee voor een Alumnus van de Maand? Stuur ons een mail!