2015
December 2015: Nada Al-Rubaiee

Nada Al-Rubaiee (alumna Farmacie 2008), apotheker in Rotterdam, is uitgeroepen tot Etnische Zakenvrouw van Nederland 2015.
Zeventien jaar geleden vluchtte Al-Rubaiee uit Syrië, inmiddels is zij mede-eigenaar van drie apotheken en begeleidt ze collega's en apothekers in opleiding. De apotheek in Rotterdam Charlois die zij overnam in financieel zeer slechte staat, ontwikkelde zich binnen twee jaar tot een toonaangevende en bepalende apotheek. Ook ontwikkelde Al-Rubaiee met haar bedrijf NadaFarm B.V. onder andere hulpmiddelen voor reuma- en MS-patiënten en medicijnzakjes voor analfabeten. De jury, die de prijs voor de negentiende keer uitreikte, prees haar ambitie, drive en doorzettingsvermogen.
November 2015: Caroline de Gruyter

Caroline de Gruyter (alumna Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1987) is columnist en correspondent in Wenen voor NRC Handelsblad. Zij kreeg deze maand de Heldringprijs 2015 uitgereikt, een onderscheiding voor de beste columnist van Nederland.
De Gruyter ontvangt de prijs voor haar column ‘In Europa’, die zij sinds augustus 2013 schrijft in NRC Weekend. In haar wekelijkse column plaatst zij met name de politieke ontwikkelingen in Europa in een breder perspectief. “In Nederland zijn niet veel columnisten die achter hun schrijftafel vandaan komen en zo veelvuldig gebruik maken van goede, goed geïnformeerde bronnen”, stelt de jury. Lees meer
Oktober 2015: Aalt Dijkhuizen

Aalt Dijkhuizen is door de Europese Commissie benoemd tot topexpert. Zijn werkzaamheden zullen vallen onder de Horizon 2020 Beleidsondersteunende Eenheid, opgezet om de Lidstaten te helpen in de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van beleidsherzieningen.
Dijkhuizen rondde in 1983 zijn PhD Animal Health Economics af aan de Universiteit van Utrecht. Hij is voormalig bestuursvoorzitter van Wageningen UR, waar hij vorig jaar afscheid nam om aan het werk te gaan als boegbeeld van de Nederlandse topsector Agri&Food.
September 2015: Albert Röell

Alumnus rechten Albert Röell is aangewezen als nieuwe bestuursvoorzitter van KPMG. Hij volgt daar per oktober Jan Hommen op, die vorig jaar aantrad om KPMG uit de crisis te trekken. Hommen had recentelijk al aangegeven dat zijn opvolger waarschijnlijk niet van binnen het bedrijf zou komen. Albert Röell is momenteel bestuursvoorzitter van Kas Bank. Daarvoor was hij onder meer directeur bij CenE Bankiers, vervulde hij verschillende managementfuncties bij ING Groep en werkte hij als consultant bij McKinsey.
In een persbericht over de benoeming, zegt president-commissaris van KPMG Bernard Wientjes: "In Albert Röell hebben we de ideale opvolger van Jan Hommen gevonden. Hij brengt een breed scala en veel jaren aan ervaring als bestuursvoorzitter met zich mee en bewezen ervaring in het leiden van grote tranformatieprocessen." Röell zegt zelf: "Ik beschouw het als een eervolle uitdaging, de ambitie van KPMG om toonaangevend te zijn in zijn sector, in vervulling te laten gaan."
Augustus 2015: Sanne van Buuren en Talitha Verheij

Alumni Sanne van Buuren (Algemene Sociale Wetenschappen) en Talitha Verheij (PhD student Literatuurwetenschap) zijn oprichters van Het Muzieklokaal, het eerste klassieke café van Nederland. Via een crowdfundingcampagne hebben zij 121.000 euro opgehaald om van start te gaan met de uitvoering van hun plan, waar zij al zo’n twee jaar mee bezig zijn.
Sanne van Buuren is de horecatijger van de twee, Talitha Verheij wilde als kind al concertpianiste worden. In Het Muzieklokaal verenigen zij de liefde voor klassieke muziek en de gezelligheid van een kroeg.
Een locatie wordt momenteel gezocht, maar u kunt alvast rekenen op playlists vol klassieke muziek, met PlayingNowProjectie aan de wand en de MuzieklokaalApp om meer te weten te komen over het stuk dat wordt gespeeld, live concerten, lezingen en uitgebreide borrelplanken die klanken en smaken combineren. Het café zal hopelijk nog dit jaar openen in de binnenstad van Utrecht.
Juli 2015: Eva Alisic

Dr. Eva Alisic (PhD-alumna Psychologie 2011) is sociaal wetenschapper en specialist op het gebied van mentale gezondheid. Haar proefschrift over de voorspellende factoren van langdurige traumaklachten bij kinderen werd afgelopen maand bekroond met de Johannes Cornelis Ruigrok Prijs. Bovendien is Eva herkozen tot mede-voorzitter van de Global Young Academy.
Eva constateerde met haar onderzoek dat ongeveer 15% van de Utrechtse basisschoolkinderen een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt. Het gaat dan om ervaringen als een auto-ongeluk, het verlies van een broertje of zusje, of geweld. Zij onderzocht voorspellende factoren die kunnen aantonen welke kinderen langdurige trauma-klachten ontwikkelen. Eva voerde haar onderzoek uit bij het Psychotraumacentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De J.C. Ruigrok Prijs is een aanmoedigingsprijs waaraan een bedrag van 12.500 euro is gekoppeld. De jury koos unaniem voor haar proefschrift, uit elf proefschriften die alle het judicium ‘cum laude’ hadden verworven.
Lees de blog van Eva Alisic.
Juni 2015: Erik van den Berg

Erik van den Berg, alumnus Scheikunde aan de Universiteit Utrecht, is CEO van AM-Pharma, een farmastartup die een nieuw medicijn tegen nierfalen ontwikkelt. Hij heeft een topdeal gesloten met het Amerikaanse Pfizer, één van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Pfizer heeft 87,5 miljoen dollar geïnvesteerd in het revolutionaire medicijn van AM-Pharma, met uitzicht op een uitkoop van bijna 600 miljoen dollar, eind 2016. Dan komt er een einde aan de testfase en wordt bekend of er verder onderzoek gedaan mag worden. Dit is de op twee na grootste farmadeal uit de geschiedenis.
Momenteel zijn dialysebehandelingen het enige medicijn tegen nierfalen. Dit is kostbaar en gaat vaak gepaard met lange ziekenhuisopnames. 15 tot 30 procent van de patiënten met deze ziekte overlijdt. Het nieuwe medicijn zou een uitkomst kunnen bieden aan de 2 miljoen mensen die wereldwijd aan de ziekte lijden.
Mei 2015: Sara Spano

Juriste Sara Spano is aangesteld als kersverse voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Op 27 juni zal zij het stokje overnemen van huidige voorzitter Tom Hoven.
Spano heeft een half jaar geleden haar master staats- en bestuursrecht cum laude afgerond aan de Universiteit Utrecht en werkt momenteel als fractiemedewerker bij de Utrechtse gemeenteraadsfractie van Student&Starter. Binnen de fractie houdt zij zich onder andere bezig met huisvesting, ruimtelijke ordening, het stationsgebied en veiligheid. Hier komt haar ervaring met studentenhuisvesting en politiek dan ook vandaan.
De Landelijke Studentenvakbond is de belangenbehartiger voor alle studenten in het Nederlandse Hoger Onderwijs en overlegt met het onderwijsveld, de politiek en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij fungeert als landelijke overkoepeling van lokale studentenbonden.
De algemene ledenvergadering van de LSVb heeft unaniem ingestemd met het nieuwe bestuur, dat naast Spano zal bestaan uit vier andere studenten en recent afgestudeerden die zich al via verschillende wegen hebben ingezet voor onderwijs.
April 2015: José van Dijck

Hoogleraar vergelijkende mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam José van Dijck (Algemene Literatuurwetenschap, 1985) wordt de nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Al is de lijn niet zo dik als met haar voorgangers - achtereenvolgens Frits van Oostrom, Robbert Dijkgraaf en Hans Clevers - het presidentschap houdt met haar benoeming een Utrechts tintje. Haar eerste dag als KNAW-president is op 18 mei, tijdens de jaarlijkse akademiemiddag in het Trippenhuis van de KNAW.
Na haar studie in Utrecht promoveerde Van Dijck in 1992 aan de University of California op een onderzoek in de literatuurwetenschap naar de publieke opinie over voortplantingstechnologie. Ondertussen werkte ze als freelance journaliste voor onder meer Opzij en de Volkskrant. Bij terugkomst in Nederland ging ze aan de Rijksuniversiteit Groningen werken bij de opleiding journalistiek. In 1995 werd Van Dijck docent aan de Universiteit Maastricht en in 2001 hoogleraar mediastudies in Amsterdam en later ook decaan van de faculteit geesteswetenschappen. Haar oratie ging over de digitale manipuleerbaarheid van televisie.
De KNAW bewaakt en bevordert de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en wetenschappelijke instituten. De organisatie is onder meer een platform voor debatten, stimuleert samenwerking tussen instituten, doet onderzoek en geeft adviezen.
Maart 2015: Gijsbert van de Wijdeven

In 2014 heeft Minister Kamp van Economische Zaken namens het kabinet dat Gijsbert van de Wijdeven (diergeneeskunde) uitgeroepen tot ‘Nationaal Icoon 2014’. Van Wijdeven is bedenker van de ‘Bionaald’, een geheel nieuwe manier om dieren en mensen te vaccineren. In plaats van gebruik te maken van spuiten, naalden en flesjes, heeft Gijsbert van de Wijdeven een systeem ontwikkeld waarmee de kant-en-klare bionaaldjes – Bioneedles – met de juiste dosering entstof ingebracht worden via een hogedrukpistool en in de huid oplossen. Voor zijn uitvinding was Van de Wijdeven jarenlang actief als veearts. Gijsbert van de Wijdeven was in december 2014 spreker bij TEDx Roermond
Februari 2015: Rachel van de Pol

In 2014 deed alumna Rachel van de Pol (Internationale betrekkingen, 2007) elke dag een goede daad. Ze wilde laten zien dat het makkelijk en leuk is om iets voor een ander te doen en heeft daarmee veel Utrechters blij gemaakt.
Haar goede daden varieerden van een verjaardagstaart brengen naar de daklozenopvang tot sporten met kinderen met een verstandelijke beperking en van het oppompen van fietsbanden in de buurt tot het schrijven van brieven voor Amnesty International. Ze schreef dagelijks over haar belevenissen op haar blog ikreddewereld.nl. Het leverde haar een nominatie op van de verkiezing van de Utrechter van het Jaar 2014 die het AD Utrecht ieder jaar organiseert. Op 5 januari jl. werd bekend dat Rachel in de uiteindelijke uitslag atlete Dafne Schippers voor zich moest dulden, maar ze liet gerenommeerde Utrechters als Colin Bender, Mark Stroop en Paul van Vlijmen achter zich.
Het Utrechts Universiteitsfonds heeft Rachel uitgeroepen tot eerste alumnus van de maand, een rubriek die het licht heeft gezien bij de lancering van de nieuwe website van de Universiteit Utrecht.
Social media
Alumni worden ook in beeld gebracht op Facebook, Twitter en LinkedIn.