2016

December 2016: Ally Derks

Ally Derks

Ally Derks (Theater,- Film- en Televisiewetenschappen, 1986) ontving op 10 december in Los Angeles de prestigieuze Pioneer Award van de International Documentary Association

Ze kreeg de prijs voor haar werk als oprichter en directeur van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). Het IDFA, dat in 1988 werd opgericht, groeide onder haar leiding uit tot het grootste documentairefilmfestival ter wereld. Na 30 jaar neemt Derks in 2017 afscheid als directeur van het festival, dat tijdens de uitreiking van de Pioneer Award als "documentairemekka" werd bestempeld. 

Derks verruilt het IDFA voor Berlijn. Met behulp van een academische beurs van de Robert Bosch Stiftung gaat ze Europese steden door middel van kunst met elkaar verbinden. Het interview van BNR Nieuwsradio met Derks over het festival en haar vertrek is hier terug te vinden.

November 2016: Linda Hakeboom

Linda Hakeboom

Een alumna met een niet-alledaagse baan: Linda Hakeboom (BA Taal- en Cultuurstudies, 2004) ging na haar studie aan het werk als journaliste, documentairemaakster en tv-presentatrice. Haar documentaires wonnen internationale prijzen en op televisie werkte ze onder meer als prentatrice van het VARA-programma 'RamBam'.

Voor haar nieuwe BNN-serie, 'Linda's Mannen', volgde Hakeboom een jaar lang vier bekende Nederlandse mannen die al op jonge leeftijd rijk en succesvol zijn. Het programma kun je hier bekijken. Voor het dagblad Metro gaf ze een interview over haar programma en werkwijze.

Oktober 2016: Rozanne Goedhart

Rozanne Goedhart

Beginnen op het vmbo en eindigen als Master of Science aan de Universiteit Utrecht: Rozanne Goedhart (MSc Strategisch Human Resource Management, 2016) deed het!

Na het vmbo stroomde Goedhart van een mbo-opleiding in Marketing en Communicatie door naar een hbo-opleiding Human Resource Management. Vervolgens ging ze door met een pre-master, om zo de master Strategisch Human Resource Management te kunnen volgen. Voor deze opleiding nam ze afgelopen maand haar diploma in ontvangst.

September 2016: De Paralympische UU-medaillewinnaars

Sanne Voets

Vorige maand werden de alumni die deelnamen aan de Olympische Spelen in het zonnetje gezet, maar ook op de Paralympische Spelen vielen er UU-alumni in de prijzen: Dressuuramazone Sanne Voets (MA Neerlandistiek, specialisatie Communicatiestudies, 2009) won goud bij de vrije kür op muziek. Drie andere alumni behaalden brons in het damesbasketballteam: Roos Oosterbaan (MA Neerlandistiek, specialisatie Communicatiestudies, 2012), Carina de Rooij-Versloot (MSc Psychologie, 2008) en Sanne Timmerman (BSc Psychologie, 2015). Gefeliciteerd!

Het Digitaal Universiteitsblad (DUB) maakte, in navolging van hun overzicht van de Olympiërs van de UU, een overzicht van de UU'ers die deelnamen aan de Paralympische Spelen.

Augustus 2016: De UU-medaillewinnaars

UU Olympisch

Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hebben drie alumni van de Universiteit Utrecht een zilveren medaille gewonnen: roeister Inge Janssen (Master Geo-communicatie, 2014) en hockeysters Willemijn Bos (Master Strafrecht, 2011) en Caia van Maasakker (Bachelor Economie, 2015). Daarnaast wisten ook twee huidige UU-studenten een medaille te behalen: hockeyster Laurien Leurink (Psychologie, zilver) en roeier Kaj Hendriks (Geneeskunde, brons). Een bijzondere prestatie!

Ze brengen daarmee het aantal door UU'ers behaalde Olympische medailles op 39. Het Digitaal Universiteitsblad (DUB) maakte in juli een overzicht van alle studenten en alumni die ooit deelnamen aan de Spelen.

Juli 2016: Dertig jonge onderzoekers

Deze maand niet één, maar dertig Alumni van de Maand!

Dertig jonge excellente onderzoekers, verbonden aan verschillende faculteiten van de Universiteit Utrecht, kregen afgelopen maand te horen dat ze van de NWO een Veni-subsidie ontvangen. De onderzoekers krijgen tot 250.000 euro om drie jaar lang hun eigen onderzoek te kunnen uitvoeren. De onderzoeken omvatten een breed scala aan onderwerpen: zo wordt er onderzoek gedaan naar de geografie van voedselconsumptie, maar ook naar humor in de literatuur tijdens de Engelse Reformatie. Kijk hier voor het overzicht van onderzoeken die mogelijk worden gemaakt door de Veni-subsidie.

Juni 2016: Dayo Fasina

Alumnus van de Maand Dayo Fasina

Dayo Fasina (PhD Diergeneeskunde, 2015) ontwikkelde als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Pretoria een risicomodel om de uitbraak van vogelgriep met name in Afrika te beperken. Gevogelte is een belangrijk voedingsmiddel in Afrika, de vogelgriep is daarom een belangrijk onderzoeksveld voor dit continent. De productie, transport en verkoop spelen een cruciale rol bij het verspreiden van de vogelgriep, het risicomodel van Fasina brengt deze in kaart.

Fasina promoveerde afgelopen najaar aan de Universiteit Utrecht op de risicofactoren van vogelgriep in Nigeria en Egypte. Fasina was tevens actief in campagnes die de risico’s en de verspreiding van vogelgriep onder de aandacht brachten. Lees daarover hier meer.

Mei 2016: Ton Logtenberg

Ton Logtenberg

Merus, het biotechbedrijf dat mede werd opgericht door Ton Logtenberg (alumnus Biologie, 1983; PhD Medische Biologie, 1986) maakte in mei een beursgang. Het bedrijf krijgt een notering aan de Nasdaq.

Merus ontwikkelt bispecifieke antilichamen met als doel het behandelen en genezen van kankerpatiënten. Momenteel worden de eerste kandidaat-medicijnen van het bedrijf op mensen getest. Logtenberg is sinds de oprichting in 2003 directeur en bestuurder van het bedrijf. Eerder was hij medeoprichter van het biotechbedrijf Crucell en van 1996 tot 2003 werkte hij als hoogleraar Immunologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds november 2014 zit Logtenberg in de Raad van Toezicht van het Utrecht Science Park. Lees meer

April 2016: Piet Hoogeveen

Promotie Piet Hoogeveen

Piet Hoogeveen (alumnus Geschiedenis, specialisatie Middeleeuwse Studies, 2003) promoveerde 29 april op 69-jarige leeftijd met een proefschrift over de denkbeelden die christenen in de negende eeuw over Joden hadden.

Na zijn studie Theologie gaf Hoogeveen jarenlang les aan de Fontys Hogeschool voor Theologie en Levensbeschouwing in Tilburg en Amsterdam. Vanwege dit werk volgde hij vanaf 1991 op eigen initiatief de studie Geschiedenis in deeltijd aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast werkte hij onder meer voor de KRO, de Katholieke Bijbelstichting en het Interuniversitair Instituut voor Missiologie en Oecumene te Utrecht.

Over zijn promotie zei Hoogeveen: “Toen ik eind 2009 met pensioen ging, leek het mij een mooie uitdaging om mij verder te verdiepen in een onderwerp dat mij al had beziggehouden tijdens deze deeltijdstudie.”

Maart 2016: Sanne Staps

alumni-StapsSanne_385x257

Sanne Staps (alumna Rechtsgeleerdheid, 2006) won met het oprichten van online kunstplatform FRAEMd de Marie Claire Starters Award 2015.

Staps begon haar carrière als Associate bij een internationaal advocatenkantoor. Vorig jaar maakte zij de overstap naar de kunstwereld en richtte samen met Floor Serto FRAEMd op, een mobiele app die kopers matcht met betaalbare en originele kunst, naar hun eigen smaak. "Met FRAEMd willen we het vinden van originele en betaalbare kwalitatieve kunst vergemakkelijken en aantrekkelijker maken. Tegelijkertijd is onze missie de jonge opkomende kunstenaar te helpen zijn bijzondere werken te tonen aan een internationaal publiek."

Februari 2016: Ineke Koele

alumni-KoeleIneke_385x257

Mr. dr. Ineke Koele is gepromoveerd met een internationale PhD in het fiscale en Nederlandse recht (Universiteit Utrecht, 2007) en is momenteel één van Nederlands meest gerenommeerde fiscaal juristen. Engelse uitgever Citywealth heeft Koele opgenomen in de 2015 IFC Power Women Top 200.

Deze lijst is voor de derde maal gepubliceerd en geeft een overzicht van de machtigste vrouwen in overheid, private zorg, privaat klantadvies, onderwijs en filantropie in de internationale financiële sector. Koele startte in 2010 haar eigen kantoor Koele Tax & Legal Perspecta. Zij is als advocaat en belastingadviseur uniek in haar geïntegreerde juridische, fiscale én strategische focus op advisering en probleemoplossing voor Private Clients en non-profitorganisaties. Ze wordt door de samenstellers van de lijst gezien als een van de machtigste vrouwen in de financiële sector en een aanvoerder van een nieuwe stijl van leidinggeven.

Januari 2016: Bob Bohlander

alumni-BohlanderBobdoorNienkevanDenderen2_385x257

Bob Bohlander, Bedrijfskunde aan Nijenrode en alumnus Communicatiekunde (1992), nu brand- en reputatiemanager bij NS, is verkozen tot Stagebegeleider van het Jaar 2015. De verkiezing werd georganiseerd door Railforum om aandacht te vragen voor het belang van goede stageplekken binnen de spoorsector.

Bohlander kwam als beste stagebegeleider uit de bus, aan de hand van aanbevelingen van zijn stagiairs. Zelf zei hij hierover: “In mijn rol ben ik bij NS het loket naar de maatschappij. Die buitenwereld vindt van alles van ons en ik vind het cruciaal dat we die buitenwereld binnen halen. Stagiairs houden mij wakker en bijvoorbeeld van hun mediagebruik kunnen we alleen maar veel leren. De afgelopen jaren waren een ontdekkingsreis in deze voor de buitenwereld misschien saaie, maar in de praktijk heel dynamische NS-wereld. Ik mag nu de mooie rol vervullen om anderen hetzelfde te laten ervaren. Samen werken we eraan om het openbaar vervoer nog beter te maken. Daar heb je studenten voor nodig."

Bekijk het overzicht van de alumni die werden uitgelicht in 2015