Winnaars UU Docentenprijzen 2021: Lotte Henrichs en Luciel van Vuuren

Tijdens de Onderwijsparade op donderdag 4 maart zijn de winnaars van de prestigieuze Docentenprijzen bekend gemaakt. Lotte Henrichs, docent bij Onderwijswetenschappen en de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) heeft de prijs Docent van het Jaar 2021 gewonnen. Luciel van Vuuren, docent Anatomie en Fysiologie bij de faculteit Diergeneeskunde is verkozen tot Docenttalent van het Jaar 2021.

De jury heeft deze docenten gekozen vanwege de manier waarop zij de universiteit met de samenleving verbinden en hun studenten klaarstomen voor het leven na het afstuderen. Ook hebben deze docenten hun onderwijs tijdens de coronacrisis uitstekend om weten te vormen, zodat de kwaliteit behouden bleef. 

Bekendmakingsceremonie

v.l.n.r.: Lotte Henrichs, Ronald Bleys, Luciel van Vuuren / foto: Lize Kraan

De bekendmakingsceremonie zag er dit jaar iets anders uit. Slechts een klein gezelschap was op 4 maart aanwezig in het Academiegebouw voor de Onderwijsparade. De overige aanwezigen volgden de ceremonie online. Toch was het een feestelijke gebeurtenis dat de genomineerde docenten van de Docentenprijzen aanwezig waren in het Academiegebouw. De winnaars werden in de Aula toegesproken door Ronald Bleys, juryvoorzitter van de Docentenprijzen. Collega’s, vrienden en studenten van de winnaars keken thuis mee via de livestream.

De docenten in de verkiezing worden voorgedragen door hun studieverenigingen. Deze studenten maken elk jaar enorm veel werk van de voordracht. Onder normale omstandigheden hebben zij tijdens de bekendmaking van de winnaars dan ook een ere-plek op het podium in de Aula. Dat was helaas dit jaar niet mogelijk.

De officiële uitreiking van de prijzen vindt plaats tijdens de Dies Natalis van de universiteit op vrijdag 26 maart 2021.

Lotte Henrichs - foto: Lize Kraan

Docent van het Jaar 2021

Lotte Henrichs is UU Docent van het Jaar 2021. Lotte doceert aan de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) en binnen Onderwijswetenschappen. Hiervoor was zij werkzaam bij Onderwijsadvies & Training, ook binnen de faculteit Sociale Wetenschappen. Volgens haar studenten is Lotte een ‘bruggenbouwer’. Ze bouwt bruggen tussen mensen, tussen wetenschappelijk onderzoek en haar eigen onderwijspraktijk, en tussen de universiteit en basisscholen in de regio. Collega’s omschrijven haar verder als een warm demander; ze stelt hoge eisen aan haar studenten maar doet dit met persoonlijke aandacht en begeleiding. Ook studenten hebben bij Lotte het gevoel dat zij hun leerproces op de eerste plaats zet.

Lotte Henrichs is voorgedragen door Dagmar Bon en Brigitte Kok, coördinator studie-inhoudelijk der studievereniging VOCUS.

Luciel van Vuuren - foto: Lize Kraan

Docenttalent van het Jaar 2021

Luciel van Vuuren is docent Anatomie en Fysiologie binnen de bachelor en master Diergeneeskunde. Volgens haar studenten brengt ze de soms taaie stof tot leven. Volgens heb is zij enorm betrokken bij het onderwijs en is ze zowel op inhoudelijk als op didactisch gebied ontzettend gedreven om het best mogelijke onderwijs te geven. Ook maakt Luciel zich hard voor al het onderwijs binnen de faculteit Diergeneeskunde door middel van haar zitting in de opleidingscommissie en de faculteitsraad. Voordat Luciel docent werd aan de UU was zij werkzaam als dierenarts. Dit loont zich in haar onderwijs: Luciel zet haar praktijkervaring in om de theorie aan de praktische aspecten van het vak te koppelen. Ze laat haar studenten steeds zien waarom ze iets moeten leren of hoe ze bepaalde kennis later kunnen gebruiken als dierenarts. Luciel van Vuuren is voorgedragen door Eliane Martens, assessor der Diergeneeskundige Studenten Kring.

Jury

De jury bestaat uit Ronald Bleys (voorzitter), Gerda AndringaLorena De VitaPatricia Post-NievelsteinGery NijenhuisBernadette van de RijtArjen VredenbergFrans PenningsArjan StegemanNiels Bovenschen, en studentleden Christa Wesselink (Geschiedenis) en Fleur Vermeer (University College Roosevelt). De docentenprijzen worden georganiseerd door het Centre for Academic Teaching.