Alumnus van het Jaar

Alumnus van het Jaar: Cathelijne Broers
Cathelijne Broers en Annetje Ottow tijdens Broers' benoeming tot Alumnus van het Jaar (foto: Robert Oosterbroek)

2017: Cathelijne Broers

Kunstgeschiedenis, 1994

Drs. Cathelijne Broers is door de Universiteit Utrecht uitgeroepen tot Alumnus van het Jaar. Ze ontving deze titel op 26 maart 2018 tijdens de Dies Natalis, de 382e verjaardag van de universiteit.

Cathelijne Broers is directeur van De Nieuwe Kerk en De Hermitage Amsterdam. Door intensieve samenwerkingen met musea en collecties van over de hele wereld slaagt ze erin steeds wisselende tentoonstellingen naar Amsterdam te brengen. Zo heeft haar talent voor lobbyen ervoor gezorgd dat zij in 2017 de Hollandse Meesters van Sint-Petersburg naar Amsterdam heeft gehaald, waardoor deze werken voor het eerst in 250 jaar weer in Nederland te zien zijn.

Cathelijne zet cultureel ondernemerschap in om mensen te bewegen en verdedigt het belang van cultuur in de huidige maatschappij. Door haar zichtbaarheid, bevlogenheid en kennis is zij een absolute inspiratiebron voor huidige studenten van de Universiteit Utrecht.

Cathelijne Broers: “Mijn studie en studententijd zijn gekenmerkt door een gevoel van vrijheid. De UU heeft mij de kans gegeven te leren, onderzoeken en analyseren. Het heeft mij een open blik gegeven, iets waar ik nog elke dag plezier van heb.”

Alumnus van het Jaar

Alumni maken een belangrijk onderdeel uit van de academische gemeenschap. Op initiatief van het Utrechts Universiteitsfonds heeft de Universiteit Utrecht de prijs voor Alumnus van het Jaar in het leven geroepen die ieder jaar tijdens de Dies wordt uitgereikt.

Een Alumnus van het Jaar is voor de Universiteit Utrecht iemand die op zijn of haar gebied impact heeft en vooruitgang weet te brengen. Een echte ‘bright mind’ die buiten de gebaande paden durft te treden, en een belangrijke bijdrage levert aan de uitdagingen van de maatschappij. Cathelijne Broers zal het komende jaar een ambassadeursfunctie voor de universiteit vervullen.

Alumnus van het Jaar
Alumnus van het jaar Feike Sijbesma en collegevoorzitter Marjan Oudeman.
2016: Feike Sijbesma

2016: Feike Sijbesma

Moleculaire Biologie, 1984

Feike Sijbesma is door de Universiteit Utrecht uitgeroepen tot Alumnus van het Jaar. Hij ontving de titel, die voor de tweede keer werd uitgereikt, tijdens de 381e verjaardag van de universiteit. Een vakkundige jury koos unaniem voor de CEO van Koninklijke DSM. Hij gebruikt de kennis uit zijn studie aan de Universiteit Utrecht om als CEO/ondernemer voor een betere toekomst te strijden en heeft zich ontwikkeld tot een bekende ‘pleitbezorger voor de toekomst’.

Sijbesma (1959) studeerde medische (moleculaire) biologie aan de Universiteit Utrecht. Hij maakte snel carrière en is sinds 2007 bestuursvoorzitter van DSM. Volgens de jury is Sijbesma een sterk voorbeeld van een bewuste ondernemer met een focus op milieu, duurzaamheid, voeding en leefomgeving. Hij gelooft dat bedrijven, naast winst en rendement, een grotere rol te vervullen hebben.

Inspiratiebron

Niet voor niks is hij op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos uitgeroepen tot de belangrijkste aanjager van circulair ondernemen. Door de VN is hij uitgeroepen tot Humanitarian of the Year voor zijn strijd tegen ondervoeding. Recent heeft de Wereld Bank hem naast Kofi Annan benoemd tot Climate Leader. De jury oordeelt dat Sijbesma’s carrière een inspiratiebron is voor de studenten van de Universiteit Utrecht.

In april 2018 werd Sijbesma door Fortune benoemd tot een van de vijftig grootste leiders ter wereld.

Ben jezelf bewust van de impact die je kan hebben
Academic square cap.
Feike Sijbesma
Alumnus van het Jaar van de Universiteit Utrecht

Sijbesma deed tijdens de Diës-viering een oproep (pdf) verantwoordelijkheid te nemen, waarin hij studenten en wetenschappers voorhield: “Ben jezelf bewust van de impact die je kan hebben en neem de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Allen in deze zaal zijn immers bevoorrecht. Als er nog steeds elke 6 seconden ergens in de wereld een kind sterft van de honger in de armen van de eigen moeder, omdat bijna 1 miljard mensen dagelijks honger hebben, is ons systeem dan succesvol? Is het dan gelukt?”

Alumnus van het jaar

Alumni maken een belangrijk onderdeel uit van de academische gemeenschap. De Universiteit Utrecht heeft daarom de prijs voor Alumnus van het Jaar in het leven geroepen die ieder jaar tijdens de Dies wordt uitgereikt.

Een Alumnus van het Jaar is voor de Universiteit Utrecht iemand die op zijn of haar gebied impact heeft en vooruitgang weet te brengen. Een echte ‘bright mind’ die buiten de gebaande paden durft te treden, en een belangrijke bijdrage levert aan de uitdagingen van de maatschappij. Feike Sijbesma zal het komende jaar – meer dan hij normaal al doet - een ambassadeursfunctie vervullen voor de universiteit.

2015: Marjan Minnesma

2015: Marjan Minnesma

Filosofie en Rechtsgeleerdheid (1996)

Marjan Minnesma is door de Universiteit Utrecht uitgeroepen tot Alumna van het Jaar. Ze ontving de titel, die dit jaar voor het eerst in het leven is geroepen, tijdens de 380e verjaardag van de universiteit. Een vakkundige jury koos unaniem voor Minnesma, omdat zij gezien wordt als een echte ‘gamechanger’ die zich met bevlogenheid inzet voor duurzaamheid en het tegengaan van klimaatveranderingen.

Lees het interview met Marjan Minnesma in de julieditie van alumnimagazine Illuster: