Alumnus van het Jaar

Jan Beuving

2018: Jan Beuving

Cabaretier Jan Beuving is door de Universiteit Utrecht uitgeroepen tot Alumnus van het Jaar 2018. Hij ontving deze eretitel tijdens de 383e Dies Natalis, de verjaardag van de universiteit. Jan Beuving studeerde negen jaar aan onze universiteit met als resultaat een bachelor wiskunde (2008) en een master History and Philosophy of Science (2009). Daarna werd hij cabaretier. Jan Beuving: ”Nooit gedacht dat ik nog eens een academische onderscheiding zou krijgen.”

Na een studie wiskunde cabaretier worden: Jan Beuving laat zien hoe je kan profiteren van de brede basis die een wetenschappelijke opleiding aan de Universiteit Utrecht je geeft. De jury roemt  zijn talent om in zijn voorstellingen complexe (bèta)wetenschap licht en toegankelijk te maken voor het brede publiek. Door in interviews bijna altijd zijn studietijd aan de Universiteit Utrecht te noemen, manifesteert hij zich als een ambassadeur voor de Universiteit Utrecht. De jury: “Door zijn zichtbaarheid, ambassadeurschap en bevlogenheid maakt Jan Beuving de ambitie van onze universiteit om wetenschap te verbinden met de samenleving waar.”

Jan Beuving zal het komende jaar – meer dan hij normaal al doet - een ambassadeursfunctie vervullen voor de universiteit. Jan is ook de vaste columnist van alumnimagazine Illuster. Bekijk een overzicht van de columns tot nu toe.

Alumnus van het jaar

Alumni maken een belangrijk onderdeel uit van de academische gemeenschap. De Universiteit Utrecht heeft daarom de prijs voor Alumnus van het Jaar in het leven geroepen die ieder jaar tijdens de Dies wordt uitgereikt.

Een Alumnus van het Jaar is voor de Universiteit Utrecht iemand die op zijn of haar gebied impact heeft en vooruitgang weet te brengen. Een echte ‘bright mind’ die buiten de gebaande paden durft te treden, en een belangrijke bijdrage levert aan de uitdagingen van de maatschappij.

In het dankwoord dat Jan uitsprak tijdens de Dies Natalis blikte hij op geheel eigen wijze terug op zijn studietijd: