Alumnus van het Jaar

Bij de Universiteit Utrecht vinden we dat alumni een belangrijk en integraal onderdeel vormen van de academische gemeenschap. Samen met studenten, wetenschappers, alumni, maatschappelijke partners, de overheid en het bedrijfsleven zoeken we naar oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. De Alumnus van het Jaar is iemand die opvalt door betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties, die buiten gebaande paden durft te treden en die onze studenten weet te inspireren met bijzondere prestaties op het vakgebied. Eerdere Alumni van het Jaar zijn: Marjan Minnesma, Feike Sijbesma, Cathelijne Broers, Jan Beuving, Rutger Bregman en Marion Koopmans.

Eva Gonzalez Perez

2022: Maria Eva González Pérez

Met trots presenteren wij u onze Alumnus van het Jaar 2022: Mr. Eva González Pérez. De feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking vonden plaats op maandag 27 maart 2023 in de Domkerk, tijdens de viering van de 387e Dies Natalis, de verjaardag van de universiteit.

Maria Eva González Pérez studeerde in 2000 af aan de Universiteit Utrecht, Nederlands recht. Ze is sindsdien werkzaam als advocaat in het arrondissement 's-Hertogenbosch. In 2007 is zij als zelfstandig advocaat met twee compagnons een eigen kantoor in Eindhoven begonnen. De laatste jaren heeft zij zich met name bezig gehouden met de zogenaamde kindertoeslagaffaire waarbij zij al in 2014 betrokken is geraakt. Ze staat hierin 40 ouders bij van wie de kindertoeslag werd stopgezet en teruggevorderd door de Belastingdienst.

Kindertoeslagenaffaire

Het begon met een mail die zij in 2017 naar Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stuurde. Eva staat een aantal cliënten bij die vastlopen in hun problemen met de belastingdienst. Problemen die gaan over toeslagen die onrechtmatig zouden zijn verkregen. Ze wint een procedure bij de Raad van State maar de belastingdienst weigert de getroffen ouders tegemoet te komen. Met de mail naar Omtzigt brengt ze één van de grootste ambtelijke en politieke dwalingen van ons land aan het licht: de Kindertoeslagenaffaire. Inmiddels weten we dat vele honderden gezinnen slachtoffer zijn. 

De faculteit Recht Economie Bestuur en Organisatie nomineerde Eva González Pérez voor de prijs Alumnus van het Jaar omdat zij, gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel, structurele problemen onder de aandacht brengt. In 2022 ontving zij al samen met Pieter Omtzigt de Coornhertprijs.

Jury

De jury over Eva González Pérez: ‘We bewonderen Eva om de belangrijke rol die ze speelt in de toeslagenaffaire. Zij bracht de bal aan het rollen. Door haar kwamen de misstanden bij de Belastingdienst op de politieke en maatschappelijke agenda. Met tomeloze inzet en ambitie staat ze tientallen gedupeerde ouders bij in hun procedures. Haar vasthoudende optreden en inzet voor de slachtoffers van de affaire maken haar een inspiratiebron voor alle studenten en alumni’.

De jury voor de uitverkiezing bestond uit de alumni Marjan Minnesma (voorzitter, directeur Urgenda), José van Dijck (universiteitshoogleraar, bestuurslid Utrechts Universiteitsfonds), Anneloes Krul (student-assessor College van Bestuur), Floris de Gelder (zelfstandig adviseur), Maurice Unck (algemeen directeur/CEO RET, vicevoorzitter Utrechts Universiteitsfonds).

Prijs

De prijs die aan de Alumnus van het Jaar-benoeming is verbonden is een kunstwerk van de Utrechtse beeldend kunstenaar en fotograaf Nissim Men.  De winnaar mag kiezen welke plek we op het kunstwerk plaatsen en Eva González Pérez kiest voor de Domtoren. Deze prijs is een  initiatief van het Utrechts Universiteitsfonds.