Activiteiten

Themadiners
Het regionale bestuur van alumni van de Universiteit Utrecht in Den Haag e.o. organiseert regelmatig zogenoemde themadiners. Een 3-gangendiner in Brasserie Berlage vormt de achtergrond voor een lezing van een aansprekende gast en een geanimeerde discussie.
Zodra de datum en spreker voor een volgend diner bekend is vindt u deze in de agenda van alumni-evenementen. Hier vindt u ook meer informatie over hoe u zich kunt aanmelden voor de diners.
Benieuwd naar de voorgaande edities? Bekijk hieronder een overzicht van alle themadiners:
23 januari 2020 prof. dr. Chris Backes
Thema: Stikstofbeleid. Chris Backes werkt op het terrein van het internationale, Europese en Nederlandse omgevingsrecht, waaronder vooral het milieurecht (afvalstoffenrecht, luchtkwaliteit en andere thema’s) en het natuurbeschermingsrecht. Hij doet veel rechtsvergelijkend onderzoek en is geïnteresseerd in de vraag hoe het recht de transitie naar een duurzame omgang met de leefomgeving kan bevorderen.
21 november 2019 prof. dr. Maarten Goos
Thema: Werken in de toekomst. Automatisering, robotisering, digitalisering, kunstmatige intelligentie, big data: welke uitdagingen en kansen zijn er voor werkgevers en werknemers?
16 mei 2019 dr. Els Kloek
Thema: 1001 vrouwen en 100 jaar vrouwenkiesrecht. Aan de hand van haar naslagwerk 1001 vrouwen zal Els Kloek tijdens dit diner laten zien hoe de deuren van het politieke leven langzaam voor vrouwen opengingen en hoe vrouwen aan het werk gingen in een wereld die sinds mensenheugenis een mannendomein was geweest.
28 maart 2019 mr. dr. Hanneke van Eijken
Thema: Brexit: wat betekent dit voor de burgers van de EU en het VK? Tijdens dit themadiner op donderdag 28 maart 2019 (aan de vooravond van de 'B-Day' op 29 maart) zal Hanneke van Eijken ingaan op de laatste ontwikkelingen in dit proces. Haar lezing richt zich in het bijzonder op de positie van EU en Britse burgers.
17 januari 2019 prof. dr. Gert Jan Kramer en Marte Gerritsen MSc
Thema: De energietransitie: tussen wereldschaal en wijkaanpak. De wereld zit midden in een energietranstie. De verwevenheid van de technische en maatschappelijke aspecten van deze transitie staan centraal in deze duo-lezing.
18 oktober 2018 drs. Cathelijne Broers, directeur van De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam, Alumnus van het Jaar 2017
Thema: Diner Museale, over cultureel ondernemerschap: met innovatieve businessmodellen, marketing en bijzondere partner- en sponsorships worden de tentoonstellingen en het reilen en zeilen van twee historische gebouwen gefinancierd.
17 mei 2018 dr. Katell Lavéant, universitair hoofddocent bij de afdeling Franse taal en cultuur en Jaap van Hellenberg Hubar, voorzitter van het productieteam van Opera Thijl, de lustrumopera van het Utrechtsch Studenten Concert.
Thema: Wie is Thijl Uilenspiegel? Lavéant vertelt alles over de alles over de vrolijke en populaire cultuur uit de tijd van Thijl, terwijl Van Hellenberg Hubar een kijkje achter de schermen geeft van een bijzondere operaproductie.
22 maart 2018 Erry Stoové, topfunctionaris en onder meer honorair-president van de aan de ILO gelieerde International Social Security Association in Genève.
Thema: Hoe houdbaar is onze verzorgingsstaat? Stoové heeft veertig jaar mogen bijdragen aan de ontwikkeling en uitvoering van de verzorgingsstaat en deelt zijn ervaringen en dilemma’s.
25 januari 2018 dr. Joyce Sylvester, Substituut Nationale Ombudsman en o.a. voorzitter Bestuur Giro 555 (SHO), voorzitter Raad van Toezicht Oude Muziek Utrecht, ambassadeur Stichting duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname (d'ONS).
Thema: Staat de burger centraal? Sylvester licht toe hoe de Nationale Ombudsman het perspectief van de burger waarborgt in alles wat de overheid doet
23 november 2017 prof. dr. Hans Clevers, wetenschapper op het gebied van stamcelonderzoek verbonden aan het UMC Utrecht, wetenschappelijk directeur van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie en leider van een onderzoeksgroep aan het Hubrecht Instituut van de KNAW
Thema: Diner des Organoïdes – Stamcellen: Dr. Jekyll of Mr. Hyde? Hans Clevers over de verschillende kanten van stamcellen
8 juni 2017 dr. Martijn Burger, wetenschappelijk directeur van de Erasmus Happiness Economics Research Organisation en universitair hoofddocent bij de capaciteitsgroep Toegepaste Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Thema: Maakt geld gelukkig?
30 maart 2017 Antoine Steenkamer LLM, oprichter Spelendergrijs, Studentenprijs 2016 voor bijzondere maatschappelijke of bestuurlijke verdiensten.
Thema: Oud geleerd, jong gedaan. Met deze gedachte is UU-alumnus Spelendergrijs begonnen, waarbij hij studenten activiteiten voor ouderen in verzorgingshuizen laat verzorgen.
26 januari 2017 prof. dr. José van Dijck, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Thema: De KNAW als stem en geweten van de wetenschap
24 november 2016 drs. Maurice Unck, directeur Commercie & Ontwikkeling a.i. bij NS.
Thema: De Nederlandse Spoorwegen spreken... Maurice Unck over enerverende reis die NS maakt. Waar Nederland groeit, groeien de spoorwegen mee, en vice versa. Waar staat NS nu, en welke keuzes maakt het bedrijf voor de toekomst?
22 september 2016 Piet Hoekstra, decaan van de faculteit Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar fysische geografie.
Thema: Duurzame ontwikkeling van deltagebieden
19 mei 2016 Henk Kummeling, hoogleraar staatsrecht en vergelijkend staatsrecht verbonden aan het Instituut voor staats- en bestuursrecht van de Universiteit Utrecht. Tevens Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht, vicevoorzitter van de regeringsadviescommissie Herijking rechtsbijstand, voorzitter van de Evaluatiecommissie Herziening gerechtelijke kaart en voorzitter van de Kiesraad.
Thema: Wordt de rechtsstaat bedreigd?
28 januari 2016 Chantal Kemner, hoogleraar Biologische Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht. Tevens programmadirecteur van het Consortium Individual Development en het universitair strategisch thema ‘Dynamics of Youth’, directeur van het KinderKennisCentrum Utrecht en portefeuillehouder Alumnibeleid en Strategie in het bestuur van het Utrechts Universiteitsfonds.
Thema: Hoe wordt baby’s brein sociaal?
19 november 2015 Bert van der Zwaan, Rector Magnificus Universiteit Utrecht.
Thema: The global war on talent – haalt de universiteit 2040?
15 oktober 2015 Minke Bijl, Corporate Director Marketing and Communications bij advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning DHV. Zij is wereldwijd verantwoordelijk voor corporate marketing, branding en communicatie.
Thema: Bruggen slaan naar de toekomst. Over samenwerking tussen bedrijfsleven en andere stakeholders op weg naar duurzaamheid
10 september 2015 Bert Weckhuysen is faculteitshoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek behelst de spectroscopische karakterisering van de werking van katalysatormaterialen terwijl ze actief zijn.
Thema: Op Weg naar een Duurzamere Samenleving: Droom wordt Werkelijkheid met Chemie
11 juni 2015 Robert-Jan Smits, Directeur-Generaal Onderzoek en Innovatie bij de Europese Commissie, verantwoordelijk voor het EU beleid en de financieringsprogramma’s op het gebied van onderzoek en wetenschap
Thema: Kennis voor een krachtig Europa: de rol van Onderzoek en Innovatie bij het adresseren van de uitdagingen in de Europese Unie.
23 april 2015 Jan Veldhuis, voormalig Voorzitter College van Bestuur UU en vele (inter-)nationale functies in wetenschap, onderwijs, cultuur en gezondheidszorg en alumnus.
Thema: De kwaliteit van het onderwijs, in de volle breedte van BO tot WO. Is dit beter of slechter dan 50 jaar geleden, en hoe zal het over 17 jaar zijn ?
5 maart 2015 Frans van Knapen, hoogleraar Levensmiddelenhygiëne en Veterinaire Volksgezondheid en alumnus Universiteit Utrecht
Thema: ‘One health’ vanuit een historisch perspectief. Wat is nieuw en welke disciplines zijn hiervoor nodig in de 21e eeuw?
22 januari 2015 Inez de Beaufort, hoogleraar gezondheidsethiek en alumna Universiteit Utrecht
Thema: Gezond leven: recht of plicht
20 november 2014 dr. Karel A. van der Hucht, emeritus senior scientist Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON), oud -Secretaris-Generaal van de Internationale Astronomische Unie en alumnus astrofysica Universiteit Utrecht.
Thema: Nabije planetoïden - vindt ze, voordat ze ons vinden
25 september 2014 Prof.dr. Egbert Myjer, emeritus hoogleraar rechten van de mens aan Vrije Universiteit (2000-2012), Nederlandse rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg (2004 tot 2012) en alumnus van de Universiteit Utrecht.
Thema: Mensenrechten zijn niet soft
15 mei 2014 Dr. ir. Marc van Mil, docent Biomedische Wetenschappen, Universiteit Utrecht.
Thema: Antwoorden geven op vragen die nooit gesteld zijn
27 maart 2014 prof. mr. Klaas de Vries, voormalig minister, senator en alumnus Universiteit Utrecht.
Thema: Waarheen met onze democratie
6 februari 2014 mr. Auko Scholten
Thema: Het tucht- en klachtrecht voor de gezondheidszorg: ontwikkelingen en knelpunten
21 november 2013 mr. Mr. Anthony Ruys
Thema: Heinekens Aidsbeleid in zuidelijk Afrika: "een verhaal van hoop en overtuiging"
19 september 2013 prof. dr. Ronald Bleys
Thema: De virtuele snijtafel
30 mei 2013 prof. dr. Erik Verlinde
Thema: Een revolutionaire kijk op de zwaartekracht en de kosmos
8 maart 2013 dr. Hans Dröge
Thema: Duurzaamheid en bedrijfsresultaat - het kan en moet samen
24 januari 2013 drs. Els van der Plas
Thema: Theater, muziek en dans anno 2012
29 november 2012 prof. dr. Mark Overmars
Thema: Het spel van de toekomst
13 september 2012 prof. dr. Bert Leufkens
Thema: Meesturen in Europa is goed voor Nederlandse patiënten
30 mei 2012 Mr. Elisabeth Thole
Thema: Privacy Matters
26 april 2012 Mr. Lodewijk Hijmans van den Bergh
Thema: De relatie tussen de universiteit en het bedrijfsleven: niet om geld alleen
29 maart 2012 Mr. Yvonne van Rooy
Thema: Kiezen voor Kennis
26 januari 2012 Prof. drs. Gerlach Cerfontaine
Thema: Slimme steden, slimme mensen
24 november 2011 Mw. prof. dr. Jacqueline Cramer
Thema: Duurzaamheid: de derde Industriële Revolutie
22 september 2011 Staatsraad drs. Th.J.A.M. de Bruijn
Thema: Europa: van monetaire unie naar politieke unie?
14 april 2011 Prof. dr. Gerard 't Hooft
Thema: 'De Large Hadron Collider'
17 februari 2011 Mw. mr. Laurien Koster
Thema: Van Commissie Gelijke Behandeling naar mensenrechteninstituut
25 november 2010 Mr. Dirk Meerburg
Thema: beschermingsstructuren van beursgenoteerde bedrijven en veranderende zeggenschap van aandeelhouders.
23 september 2010 Dr. Wim F. van Eekelen, oud-minister van defensie.
10 juni 2010 Mw. mr. Carien van der Laan, MBA
Thema: Vrouwen in topfuncties: meer diversiteit betekent betere performance
11 maart 2010 Ds. Carel ter Linden, emeritus predikant Den Haag
Thema: Wandelen over het water
28 januari 2010 Prof. dr. Jan van Gijn, Emeritus hoogleraar neurologie, Universiteit Utrecht
Thema: Het beeld wordt scherper: onderzoek naar en bespiegelingen over hersenziekten aan het Utrechts Medisch Centrum (UMC).
10 december 2009 Prof. dr. Rob van der Vaart, decaan University College Utrecht
Thema: Trends in onderwijs aan de Universiteit Utrecht: resultaten, duurzaamheid en toekomst
12 november 2009 Mr. Pieter Kalbfleisch, voorzitter Raad van Bestuur, Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
17 september 2009 Dr. Kamiel Mortelmans, lid van de Raad van State en oud-hoogleraar Economisch Publiekrecht aan de Universiteit Utrecht
Thema: Raad van State: recht en wet in Europa en Nederland