Alumnus van de Maand
Alumnus van de Maand is een rubriek waarin we een alumnus met een bijzondere baan of prestatie onder de aandacht brengen. Heb je een idee voor een Alumnus van de Maand? Stuur ons een mail!
December 2020: Coen van der Kamp
Coen van der Kamp (Natuurkunde, 1976) won onlangs de Robbert Dijkgraaf Essayprijs met zijn essay 'De verstoorde droom'.
Van der Kamp, gepensioneerd natuurkundeleraar, ontving de prijs tijdens het Gala van de Wetenschap. Zijn essay over een slimme nieuwkomer in een oud huis is te lezen op New Scientist.
De jaarlijkse essaywedstrijd is bedoeld voor alumni van Belgische en Nederlandse universiteiten. De opdracht van dit jaar was om te schrijven over de rol van wetenschap in onzekere tijden. Het winnende essay wordt tevens gepubliceerd in het Algemeen Dagblad.
November 2020: Gerhard te Velde
Gerhard te Velde (Doctoraal Sociologie; MSc Vraagstukken van beleid en organisatie, 2007) is business coach en podcastmaker. Met zijn podcast 'Groeivoer' won hij afgelopen maand de Dutch Podcast Award in de categorie 'Zakelijk'.
De Dutch Podcast Awards zijn een initiatief van BNR Nieuwsradio en worden jaarlijks uitgereikt. Omdat de prijsuitreiking vanwege de coronamaatregelen niet kon plaatsvinden ontving Te Velde de prijs thuis.
De podcast Groeivoer is gericht op ondernemers en biedt inspiratie op het gebied van business, ondernemen, bedrijfsgroei en persoonlijk groei. Kijk voor meer informatie en afleveringen op de website van Groeivoer.
Oktober 2020: Isa de Beer en Iris Zoet (KiesAdvies)

Langzaam maar zeker komen de Tweede Kamerverkiezingen er weer aan. Veel jongeren hebben echter maar weinig interesse in politiek. Dat moet anders, volgens alumni Isa de Beer (BSc Biomedische wetenschappen, 2019) en Iris Zoet (BA Islam en Arabisch, 2018).
Ze begonnen afgelopen zomer daarom met de podcast KiesAdvies. In deze podcast interviewen ze vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties van politieke partijen over hun carrière, gedachtegoed en politieke standpunten, specifiek toegespitst op thema's die jongeren aangaan.
Inmiddels staan er al meerdere afleveringen online. Kijk voor een overzicht op de website van KiesAdvies.
September 2020: Marrit Woudwijk

Tijdens de afgelopen Opening Academisch Jaar werd de Studentenprijs voor beste masterscriptie uitgereikt aan Marrit Woudwijk (MA Conflict Studies and Human Rights, 2019). In haar scriptie, The Lesser Truth - Truth Construction on Remote Warfare and the Case of the US-led anti-ISIS Coalition in Syria, onderzocht ze hoe Syriërs denken over de oorlog die onder andere Nederland daar voert tegen de Islamitische staat.
De jury was onder de indruk op de manier waarop Woudwijk dit uiterst relevante en actuele onderwerp heeft onderzocht, zowel analytisch als methodologisch. Afgelopen maand startte ze met haar PhD-onderzoek aan de Universiteit voor Humanistiek.
Lees meer over Woudwijks onderzoek in het artikel dat ze publiceerde op De Correspondent.
Augustus 2020: Eva González Pérez

Eva González Pérez (Nederlands Recht, 2000) is advocaat bij Advocatencollectief Trias en daarnaast lid van de commissie bestuursrecht balie Oost-Brabant.
Ze is de drijvende kracht achter de onthulling van de toeslagenaffaire, waarin bleek dat de Belastingdienst onterecht kindertoeslagen heeft teruggevorderd en daarbij deed aan etnisch profileren. Ze ondersteunt de gedupeerde ouders sinds 2014. Samen met politici en journalisten zorgde ze ervoor dat de affaire vorig jaar landelijk nieuws werd en in de Tweede Kamer werd aangekaart.
Afgelopen maand verscheen op OneWorld een uitgebreid interview met González Pérez, waarin ze over haar werk en de toeslagenaffaire vertelt. Bekijk ook de Lawyers Tour met González Pérez van de Beroepsopleiding Advocaten en het interview met magazine Mr. Studenten.
Juli 2020: Marta Verweij

Marta Verweij (BSc Natuur- en Sterrenkunde, 2006; MSc Particle Physics, 2009; PhD Particle Physics, 2013), onderzoeker en docent aan de Universiteit Utrecht, ontving afgelopen maand de Stuart Jay Freedman Award in Experimental Nuclear Physics van de American Physical Society (APS).
Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitmuntende beginnende experimenteel onderzoeker in de kernfysica. De prijs bestaat uit 4000 dollar, een certificaat en een uitnodiging voor de herfstbijeenkomst van de APS Division of Nuclear Physics. De jury prijst Verweij voor haar “baanbrekende werk in experimenteel onderzoek naar straling van hoog-energetische deeltjes in het quark-gluon-plasma, geproduceerd door ultrarelativistische zware ionenbotsingen.”
Na haar promotie aan de UU was Verweij onder meer verbonden aan het CERN en de Vanderbilt University. Vorig jaar keerde ze terug naar Utrecht.
Juni 2020: Sinan Çankaya
Sinan Çankaya (BSc Culturele Antropologie en Sociologie van niet-westerse samenlevingen, 2005) is schrijver en werkt als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Afgelopen maand verscheen zijn nieuwe boek Mijn ontelbare identiteiten, een persoonlijk verhaal over hoe het is om op te groeien in Nederland als kind van Turkse migranten.
Eerder verschenen van zijn hand de boeken Buiten veiliger dan binnen (2011) - zijn proefschrift over in- en uitsluiting van etnische minderheden binnen de politieorganisatie, en De controle van marsmannetjes en ander schorriemorrie (2012), over etnisch profileren door de politie. In onder meer het NRC en de Volkskrant verschenen interviews met Çankaya over zijn nieuwe boek.
Mei 2020: Jacqueline Prins

Jacqueline Prins (Master Strategisch management in de non-profitsector, 2007, Onderwijs voor Professionals) is afgelopen maand benoemd tot algemeen secretaris/directeur van de Sociaal-Economische Raad (SER). De SER is de belangrijkste adviesraad voor regering en parlement over sociaal-economische vraagstukken.
Prins werkte eerder als directeur Emancipatie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarvoor werkte ze bij andere ministeries, waaronder die van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu.
Vorig jaar sprak ze in het magazine van de Algemene Bestuursdienst over diversiteit binnen de Rijksoverheid.
April 2020: Vrouwkje Tuinman
Dichter Vrouwkje Tuinman (Algemene Letteren, 1997) won afgelopen maand de Grote Poëzieprijs voor haar bundel Lijfrente.
Tuinman schreef de bundel over liefde en de dood na het overlijden van haar geliefde, F. Starik, in 2018. Volgens het juryrapport bieden de gedichten "troost, daar waar er eigenlijk geen beginnen aan is."
Lijfrente is Tuinmans zesde poëziebundel. Ook publiceerde ze vier romans. De Grote Poëzieprijs wordt jaarlijks door een jury uitgereikt aan de beste poëziebundel van het afgelopen jaar. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 verbonden. Een deel hiervan zal worden besteed aan een openbaar poëzieproject met het nagelaten werk van F. Starik. Omdat een fysieke uitreiking niet mogelijk was in verband met de coronacrisis, werd de prijs uitgereikt in het radioprogramma Opium. De uitzending is terug te beluisteren op de website van Radio 4.
Maart 2020: Anne Wensing
Viroloog Anne Wensing (Geneeskunde, 1996; promotie Geneeskunde, 2007) is werkzaam bij het UMC Utrecht.
In de afgelopen maand gaf ze in diverse media uitleg over de uitbraak van het coronavirus. Zo was te zien in de talkshow Op1 en gaf ze in een livestream van de NOS antwoord op kijkersvragen. Daarnaast maakte ze ook informatievideo's voor het UMC Utrecht. Afgelopen jaar kwam Wensing al in het nieuws omdat ze een van de hoofdonderzoekers is van IciStem, de onderzoeksgroep die er in slaagde twee hiv-patiënten virusvrij te krijgen.
Op YouTube kun je verschillende media-optredens van Anne Wensing terugkijken.
Februari 2020: Iva Bicanic

Iva Bicanic (Promotie Geneeskunde, 2014) is klinisch psycholoog en onderzoeker. Ze is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht en het Centrum Seksueel Geweld. Afgelopen maand won ze de Vrouw in de Media Award. De Vrouw in de Media Award is een initiatief dat is opgezet met als doel het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media.
De jury koos unaniem voor Bicanic en sloot daarmee aan bij de publieke stemming. Volgens de jury heeft Bicanic door haar vele optredens voor radio en tv, kranten en andere media op bijzonder constructieve wijze de behandeling van slachtoffers van seksueel misbruik in Nederland op de kaart gezet. In 2019 werd ze nog uitgeroepen tot invloedrijkste persoon in de publieke gezondheidszorg. In een interview met De Volkskrant vertelde Bicanic uitgebreid over het werk dat ze doet.
Januari 2020: Pieter Kuijpers
Pieter Kuijpers (Theater-, Film- en Televisiewetenschappen, 1992) is regisseur, producent en scriptschrijver. Afgelopen maand verscheen zijn serie Ares, een psychologische horrorserie over het studentencorps in Amsterdam, op Netflix. Een primeur, want het is de eerste volledig Nederlandse serie op de streamingdienst. Voor deze serie werd er gefilmd op bijzondere plekken, zoals het Tropenmuseum, Het Teylers Museum en het Rijksmuseum.
Eerdere films van Kuijpers zijn onder meer Van God los (bekroond met een Gouden Kalf), De griezelbus en Tbs. In 2017 ontving hij een oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse film.
Onlangs sprak NRC met Kuijpers over het maken van deze serie.