Alumnus van de Maand

Alumnus van de Maand is een rubriek waarin we een alumnus met een bijzondere baan of prestatie onder de aandacht brengen. Heb je een idee voor een Alumnus van de Maand? Stuur ons een mail!

Juli 2019: Aart Strootman
Aart Strootman
Foto © Dries Alkemade

Aart Strootman (MA Muziekwetenschap, 2010) is gitarist en componist. Onlangs werd zijn compositie Shambling Emerge - after after party bekroond met de Matthijs Vermeulenprijs.

De jury omschrijft het werk als een "fascinerend en verrassend avontuur." De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs en wordt tweejaarlijks toegekend door het Fonds Podiumkunsten.

Naast muziekwetenschap studeerde Strootman klassieke gitaar en compositie aan het conservatorium in Tilburg. Hij leidt de ensembles F.C. Jongbloed en TEMKO en is lid van het internationale muziekcollectief s t a r g a z e. Daarnaast doet hij promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden.

De uitreiking van de Matthijs Vermeulenprijs zal plaatsvinden op 7 september in Utrecht, tijdens de zaterdagavond van de Gaudeamus Muziekweek. Na de uitreiking wordt het werk uitgevoerd.

Juni 2019: Gert van Vugt
Gert van Vugt
© Sustainer Homes

Gert van Vugt (Utrecht University College Liberal Arts and Sciences, 2012) richtte samen met studiegenoot Jacintha Baas Sustainer Homes op, dat zich richt op duurzame en toegankelijke architectuur. Afgelopen maand stond hij in de Duurzame Jonge 100, de jaarlijkse lijst met de duurzaamste jonge koplopers van Nederland.

Met zijn bedrijf ontwikkelde hij onder meer tiny houses en een modulair bouwsysteem dat eenvoudig ingezet kan worden voor allerlei soorten panden. Vorig jaar stond Van Vugt al in de lijst Forbes 30 under 30 Europe, een jaarlijst met de opvallendste jonge ondermers in Europa. Aan Forbes vertelde hij meer over de ideeën achter Sustainer Homes.

Mei 2019: Emily Ansenk
Emily Ansenk
© Lenny Oosterwijk / Holland Festival

Emily Ansenk (Kunstgeschiedenis, 1995) is afgelopen maand benoemd tot nieuwe directeur van het Holland Festival. Per 1 september zal ze de leiding van het geronommeerde podiumkunstenfestival in Amsterdam op zich nemen. 

Momenteel is Ansenk directeur van de Rotterdamse Kunsthal. Eerder was zij directeur van het Frisia Museum. Naast haar werk als directeur is Ansenk ook bestuurslid van het Job Dura Fonds en van Rotterdam Economic Partners. Daarnaast is ze lid van de raad van toezicht van het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Eerder dit jaar werd Emily Ansenk door Elsevier geïnterviewd over haar werk bij de Kunsthal.

April 2019: Annelotte de Graaf (Amber Arcades)
Annelotte de Graaf / Amber Arcades
Annelotte de Graaf / Amber Arcades

Annelotte de Graaf (Bachelor Rechtsgeleerdheid, 2011; LLM Legal Research, 2014) combineert haar juridische baan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst met een carrière als succesvol singer-songwriter. Met haar band Amber Arcades toert ze volop in binnen- en buitenland.

Afgelopen najaar verscheen haar tweede album 'European Heartbreak', een conceptalbum over actuele problemen in Europa. De plaat kreeg vier sterren van The Guardian. In een interview met Noisey vertelt De Graaf over haar twee carrières.

Maart 2019: Marij Swinkels
Docenttalent 2019 Marij Swinkels.
Foto: Michiel Bies

Tijdens de afgelopen Dies Natalis ontving Marij Swinkels (BA Bestuurs- en Organisatiewetenschap, 2011; MA Bestuur en Beleid, 2012) de prijs voor Docenttalent van het Jaar.

De prijs voor Docenttalent van het Jaar wordt jaarlijks uitgereikt als onderdeel van de docentenprijzen van de Universiteit Utrecht. Volgens de jury heeft Swinkels, die ook werkt aan haar promotieonderzoek, “een natuurlijk inlevingsvermogen [...] dat ze inzet om dichter bij de studenten te komen, zonder een vorm van hiërarchie te benadrukken." Naast haar werk als docent is ze ook zichtbaar als een van de oprichters van Incluusion, het programma waarmee vluchtelingen toegang krijgen tot onderwijs aan de UU. Daarvoor ontving ze, ook tijdens de afgelopen Dies, een Zilveren Penning. Daarnaast is ze een van de initiatiefnemers van Oker, een platform van jonge onderzoekers die stil willen staan bij de toekomst van de universiteit.

Januari 2019: Sterre Hijlkema
Sterre Hijlkema
Foto © Ondernemersfonds Utrecht

Sterre Hijlkema (Urban Geography, 2013) heeft een bijzondere baan: ze is de eerste buurtconciërge van Utrecht, in Utrecht-Oost.

In deze functie, die werd ingesteld door ondernemersvereniging Puur Oost en het Diakonessenhuis, is ze dagelijks bezig de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Zo houdt ze zich bezig met de veiligheid van de buurt, organiseert ze een spreekuur en zet ze projecten op met verschillende partijen uit de buurt. Meer weten? DUIC bezocht Sterre en liep een dagje met haar mee.

Februari 2019: Rutger Bregman
Rutger Bregman
Rutger Bregman tijdens de Young Alumni Academy in 2018

Rutger Bregman (Geschiedenis, 2012) is schrijver en opiniemaker, onder meer bij De Correspondent.

Afgelopen maand baarde hij opzien met kritische media-optredens die over de hele wereld massaal werden opgepikt. Tijdens het World Economic Forum in Davos hield hij voor een publiek van miljardairs een fel betoog tegen belastingontwijking. De beelden hiervan trokken de aandacht van Amerikaanse politici, en internationale media als CBS, The Guardian en CNN.

Twee weken later was hij wederom wereldnieuws met zijn - uiteindelijk niet uitgezonden - interview bij de Amerikaanse televisiezender Fox News naar aanleiding van het optreden in Davos. Toen Bregman Fox News bekritiseerde ontspoorde het interview en werd hij uitgescholden door de presentator. De video die Bregman later zelf van het gesprek online plaatste, was wereldwijd trending topic.

Bekijk de overzichten van alumni die werden uitgelicht in 2018, 2017, 2016 en 2015