Alumnus van de Maand

Alumnus van de Maand is een rubriek waarin we een alumnus met een bijzondere baan of prestatie onder de aandacht brengen. Heb je een idee voor een Alumnus van de Maand? Stuur ons een mail!

Maart 2019: Marij Swinkels
Docenttalent 2019 Marij Swinkels.
Foto: Michiel Bies

Tijdens de afgelopen Dies Natalis ontving Marij Swinkels (BA Bestuurs- en Organisatiewetenschap, 2011; MA Bestuur en Beleid, 2012) de prijs voor Docenttalent van het Jaar.

De prijs voor Docenttalent van het Jaar wordt jaarlijks uitgereikt als onderdeel van de docentenprijzen van de Universiteit Utrecht. Volgens de jury heeft Swinkels, die ook werkt aan haar promotieonderzoek, “een natuurlijk inlevingsvermogen [...] dat ze inzet om dichter bij de studenten te komen, zonder een vorm van hiërarchie te benadrukken." Naast haar werk als docent is ze ook zichtbaar als een van de oprichters van Incluusion, het programma waarmee vluchtelingen toegang krijgen tot onderwijs aan de UU. Daarvoor ontving ze, ook tijdens de afgelopen Dies, een Zilveren Penning. Daarnaast is ze een van de initiatiefnemers van Oker, een platform van jonge onderzoekers die stil willen staan bij de toekomst van de universiteit.

Februari 2019: Rutger Bregman
Rutger Bregman
Rutger Bregman tijdens de Young Alumni Academy in 2018

Rutger Bregman (Geschiedenis, 2012) is schrijver en opiniemaker, onder meer bij De Correspondent.

Afgelopen maand baarde hij opzien met kritische media-optredens die over de hele wereld massaal werden opgepikt. Tijdens het World Economic Forum in Davos hield hij voor een publiek van miljardairs een fel betoog tegen belastingontwijking. De beelden hiervan trokken de aandacht van Amerikaanse politici, en internationale media als CBS, The Guardian en CNN.

Twee weken later was hij wederom wereldnieuws met zijn - uiteindelijk niet uitgezonden - interview bij de Amerikaanse televisiezender Fox News naar aanleiding van het optreden in Davos. Toen Bregman Fox News bekritiseerde ontspoorde het interview en werd hij uitgescholden door de presentator. De video die Bregman later zelf van het gesprek online plaatste, was wereldwijd trending topic.

Januari 2019: Sterre Hijlkema
Sterre Hijlkema
Foto © Ondernemersfonds Utrecht

Sterre Hijlkema (Urban Geography, 2013) heeft een bijzondere baan: ze is de eerste buurtconciërge van Utrecht, in Utrecht-Oost.

In deze functie, die werd ingesteld door ondernemersvereniging Puur Oost en het Diakonessenhuis, is ze dagelijks bezig de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Zo houdt ze zich bezig met de veiligheid van de buurt, organiseert ze een spreekuur en zet ze projecten op met verschillende partijen uit de buurt. Meer weten? DUIC bezocht Sterre en liep een dagje met haar mee.

Bekijk de overzichten van alumni die werden uitgelicht in 2018, 2017, 2016 en 2015