Alumnus van de Maand

Alumnus van de Maand is een rubriek waarin we een alumnus met een bijzondere baan of prestatie onder de aandacht brengen. Heb je een idee voor een Alumnus van de Maand? Stuur ons een mail!

December 2019: Niels Lodeweges

Niels Lodeweges alumnus van de maand

Niels Lodeweges (Media en Cultuur, 2019) is door BMYoung, platform voor jonge mediamakers, verkozen tot BMY Mediatalent van het Jaar.

Lodeweges is eindredacteur van het online platform en YouTubekanaal Legends of Gaming. Het idee van Legends of Gaming is dat bekende gamers op YouTube het tegen elkaar opnemen in verschillende spellen. Met bijna 500.000 abonnees en 100 miljoen views op YouTube is Legends of Gaming het grootste gamingkanaal van Nederland. Lodeweges bedacht voor het kanaal nieuwe formats, castte YouTubers om als Legends deel te nemen, nam de regie op zich en ontwikkelde en lanceerde social media-campagnes. 

Het BMY Mediatalent van het Jaar is ingesteld door het Broadcast Magazine en wordt uitgereikt aan innovatieve mediamakers.

November 2019: Chris Adriaansz

Piet Hein Donner en Chris Adriaansz
Piet Hein Donner en Chris Adriaansz

Chris Adriaansz (LLM Staats- en bestuursrecht, 2019) mocht afgelopen maand de allereerste Piet Hein Donner Scriptieprijs in ontvangst nemen.

Hij kreeg de prijs, die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan de beste masterscriptie op het gebied van de Nederlandse democratische rechtsstaat, uit handen van Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State. Zijn scriptie ‘Algoritmes en besluiten’ gaat over de rechtmatigheid van algoritmes en bestuursrechtelijke besluitvorming. Hij studeerde in 2019 cum laude af aan de Universiteit Utrecht en won ook de Pels Rijcken / SBR scriptieprijs 2019.

Volgens de jury biedt Adriaansz' scriptie naast nieuwe inzichten ook praktische oplossingen voor nieuwe vraagstukken. 

Oktober 2019: Andries Meijerink

Andries Meijerink
Andries Meijerink

Andries Meijerink (Scheikunde, 1986; promotie Scheikunde, 1990) is hoogleraar Scheikunde aan de UU en won afgelopen maand de Gilles Holst Medaille van de KNAW. Deze wordt elke vier jaar uitgereikt aan een onderzoeker met grote verdiensten in de toepassingsgerichte natuurkunde en scheikunde. 

Meijerink krijgt de prijs voor het modelleren, maken en karakteriseren van nieuwe lichtgevende materialen die onder andere verlichting en zonnecellen efficiënter laten werken. 

Na zijn cum laude promotie in Utrecht werkte Meijerink in Wisconsin, waarna hij terugkeerde naar Utrecht voor een positie als hoogleraar. Hij was van 2004 tot 2007 decaan van de faculteit Scheikunde, publiceerde vele artikelen en is houder van 10 patenten. Daarnaast werd zijn onderwijs al zeven keer beloond met de prijs voor beste eerstejaarsdocent door studievereniging Proton. Lees meer over Meijerink en de Gilles Holst Medaille op de website van de KNAW. 

September 2019: Simone Zalla Aumaj

Simone Aumaj
Foto © Dieuwke van den Heuvel

Afgelopen maand won Simone Zalla Aumaj (BA Liberal Arts and Sciences, 2018) de ECHO Award in de categorie Wetenschappelijk Onderwijs.

ECHO is een landelijk expertisecentrum voor diversiteitsbeleid in het hoger onderwijs. Aumaj won de prijs voor haar werk als projectmanager van Work in Progress, een duurzaam online en offline platform voor studenten om diversiteit en inclusie op de Universiteit Utrecht bespreekbaar te maken door workshops en kunst. De jury roemt haar vermogen om verschillende belangen bij elkaar te brengen voor een collectief doel van diversiteit en inclusie.

Momenteel volgt ze aan de UU de masteropleiding Gender Studies. Met de ECHO Award wint ze een volledig verzorgde summer course aan de University of California Los Angeles (UCLA) in de Verenigde Staten.

Augustus 2019: Laureanne Willems

Laureanne Willems
Foto: Erik Kottier

Tijdens de Opening Academisch Jaar mocht Laureanne Willems (MA Comparative Literary Studies, 2018) de prijs voor beste masterscriptie 2018-2019 in ontvangst nemen.

In haar afstudeeronderzoek verkende ze de verscheidenheid aan ervaringen met anorexia nervosa aan de hand van drie autobiografieën. Volgens de jury toont ze overtuigend aan dat literaire getuigenissen een noodzakelijke aanvulling vormen voor een breder begrip, en daarmee betere behandeling, van anorexia. Daarnaast roemden ze Willems' soepele, afgewogen en boeiende schrijfstijl, evenals haar persoonlijke betrokkenheid met het onderwerp.

Je kunt de scriptie, "What is Normal, What is Healthy? A Comparative Study of Anorexia Nervosa Through the Lens of Autobiographical Illness Narratives", online lezen via de Utrecht University Repository.

Juli 2019: Aart Strootman

Aart Strootman
Foto © Dries Alkemade

Aart Strootman (MA Muziekwetenschap, 2010) is gitarist en componist. Onlangs werd zijn compositie Shambling Emerge - after after party bekroond met de Matthijs Vermeulenprijs.

De jury omschrijft het werk als een "fascinerend en verrassend avontuur." De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs en wordt tweejaarlijks toegekend door het Fonds Podiumkunsten.

Naast muziekwetenschap studeerde Strootman klassieke gitaar en compositie aan het conservatorium in Tilburg. Hij leidt de ensembles F.C. Jongbloed en TEMKO en is lid van het internationale muziekcollectief s t a r g a z e. Daarnaast doet hij promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden.

De uitreiking van de Matthijs Vermeulenprijs zal plaatsvinden op 7 september in Utrecht, tijdens de zaterdagavond van de Gaudeamus Muziekweek. Na de uitreiking wordt het werk uitgevoerd.

Juni 2019: Gert van Vugt

Gert van Vugt
© Sustainer Homes

Gert van Vugt (Utrecht University College Liberal Arts and Sciences, 2012) richtte samen met studiegenoot Jacintha Baas Sustainer Homes op, dat zich richt op duurzame en toegankelijke architectuur. Afgelopen maand stond hij in de Duurzame Jonge 100, de jaarlijkse lijst met de duurzaamste jonge koplopers van Nederland.

Met zijn bedrijf ontwikkelde hij onder meer tiny houses en een modulair bouwsysteem dat eenvoudig ingezet kan worden voor allerlei soorten panden. Vorig jaar stond Van Vugt al in de lijst Forbes 30 under 30 Europe, een jaarlijst met de opvallendste jonge ondermers in Europa. Aan Forbes vertelde hij meer over de ideeën achter Sustainer Homes.

Mei 2019: Emily Ansenk

Emily Ansenk
© Lenny Oosterwijk / Holland Festival

Emily Ansenk (Kunstgeschiedenis, 1995) is afgelopen maand benoemd tot nieuwe directeur van het Holland Festival. Per 1 september zal ze de leiding van het geronommeerde podiumkunstenfestival in Amsterdam op zich nemen. 

Momenteel is Ansenk directeur van de Rotterdamse Kunsthal. Eerder was zij directeur van het Frisia Museum. Naast haar werk als directeur is Ansenk ook bestuurslid van het Job Dura Fonds en van Rotterdam Economic Partners. Daarnaast is ze lid van de raad van toezicht van het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Eerder dit jaar werd Emily Ansenk door Elsevier geïnterviewd over haar werk bij de Kunsthal.

April 2019: Annelotte de Graaf (Amber Arcades)

Annelotte de Graaf / Amber Arcades
Annelotte de Graaf / Amber Arcades

Annelotte de Graaf (Bachelor Rechtsgeleerdheid, 2011; LLM Legal Research, 2014) combineert haar juridische baan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst met een carrière als succesvol singer-songwriter. Met haar band Amber Arcades toert ze volop in binnen- en buitenland.

Afgelopen najaar verscheen haar tweede album 'European Heartbreak', een conceptalbum over actuele problemen in Europa. De plaat kreeg vier sterren van The Guardian. In een interview met Noisey vertelt De Graaf over haar twee carrières.

Maart 2019: Marij Swinkels

Docenttalent 2019 Marij Swinkels.
Foto: Michiel Bies

Tijdens de afgelopen Dies Natalis ontving Marij Swinkels (BA Bestuurs- en Organisatiewetenschap, 2011; MA Bestuur en Beleid, 2012) de prijs voor Docenttalent van het Jaar.

De prijs voor Docenttalent van het Jaar wordt jaarlijks uitgereikt als onderdeel van de docentenprijzen van de Universiteit Utrecht. Volgens de jury heeft Swinkels, die ook werkt aan haar promotieonderzoek, “een natuurlijk inlevingsvermogen [...] dat ze inzet om dichter bij de studenten te komen, zonder een vorm van hiërarchie te benadrukken." Naast haar werk als docent is ze ook zichtbaar als een van de oprichters van Incluusion, het programma waarmee vluchtelingen toegang krijgen tot onderwijs aan de UU. Daarvoor ontving ze, ook tijdens de afgelopen Dies, een Zilveren Penning. Daarnaast is ze een van de initiatiefnemers van Oker, een platform van jonge onderzoekers die stil willen staan bij de toekomst van de universiteit.

Februari 2019: Rutger Bregman

Rutger Bregman
Rutger Bregman tijdens de Young Alumni Academy in 2018

Rutger Bregman (Geschiedenis, 2012) is schrijver en opiniemaker, onder meer bij De Correspondent.

Afgelopen maand baarde hij opzien met kritische media-optredens die over de hele wereld massaal werden opgepikt. Tijdens het World Economic Forum in Davos hield hij voor een publiek van miljardairs een fel betoog tegen belastingontwijking. De beelden hiervan trokken de aandacht van Amerikaanse politici, en internationale media als CBS, The Guardian en CNN.

Twee weken later was hij wederom wereldnieuws met zijn - uiteindelijk niet uitgezonden - interview bij de Amerikaanse televisiezender Fox News naar aanleiding van het optreden in Davos. Toen Bregman Fox News bekritiseerde ontspoorde het interview en werd hij uitgescholden door de presentator. De video die Bregman later zelf van het gesprek online plaatste, was wereldwijd trending topic.

Januari 2019: Sterre Hijlkema

Sterre Hijlkema
Foto © Ondernemersfonds Utrecht

Sterre Hijlkema (Urban Geography, 2013) heeft een bijzondere baan: ze is de eerste buurtconciërge van Utrecht, in Utrecht-Oost.

In deze functie, die werd ingesteld door ondernemersvereniging Puur Oost en het Diakonessenhuis, is ze dagelijks bezig de leefbaarheid van de buurt te verbeteren. Zo houdt ze zich bezig met de veiligheid van de buurt, organiseert ze een spreekuur en zet ze projecten op met verschillende partijen uit de buurt. Meer weten? DUIC bezocht Sterre en liep een dagje met haar mee.

Bekijk de overzichten van alumni die werden uitgelicht in 2018, 2017, 2016 en 2015