Andries Meijerink wint KNAW Gilles Holst Medaille
KNAW: "Zijn onderzoek is essentieel voor de overgang naar een duurzame samenleving"

Chemicus Andries Meijerink wint dit jaar de Gilles Holst Medaille van de KNAW. Meijerink krijgt de prijs voor het modelleren, maken en karakteriseren van nieuwe lichtgevende materialen die onder andere verlichting en zonnecellen efficiënter laten werken.
Andries Meijerink, hoogleraar scheikunde van de vaste stof en verbonden aan het Debye Instituut voor Nanomaterialen, is een internationaal vermaard expert in het ontwerpen, samenstellen en doorgronden van materialen die licht uitzenden. Zijn onderzoek is essentieel voor de overgang naar een duurzame samenleving, waarin efficiënte verlichting en de omzetting van zonlicht in elektriciteit een cruciale rol spelen.
Nieuw lichtgevend materiaal
Meijerink bestudeert kristallijne vaste stoffen en nanokristallen waaraan speciale lichtgevende ionen zijn toegevoegd. Hij ontwikkelt een nieuw lichtgevend materiaal, maakt dat materiaal in het lab, analyseert het materiaal vanaf het niveau van individuele atomen tot aan de eigenschappen van het complete materiaal, en vertaalt vervolgens zijn bevindingen naar een praktische toepassing. Meijerinks werk heeft geleid tot nieuwe fundamentele inzichten in de kwantummechanische interacties tussen ionen. Hij heeft die inzichten ook gebruikt voor praktische toepassingen, bijvoorbeeld om de lichtopbrengst van rode ledlampjes te vergroten.

Andries Meijerink
Andries Meijerink (1963) promoveerde in 1990 cum laude aan de Universiteit Utrecht en werkte daarna als postdoc aan de Universiteit van Wisconsin, Madison (VS). Na zijn terugkeer naar Utrecht werd hij in 1996 benoemd tot voltijds hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, waar hij van 2004 tot en met 2007 decaan van de Faculteit Scheikunde was. Sinds 2009 is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij publiceerde meer dan 330 artikelen en is houder van tien patenten.
Gedurende zijn carrière heeft Andries Meijerink meerdere zware bestuursfuncties gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau, waarvoor hij onder andere beloond is met de Centennial Award for Luminescence and Display Materials van de the Electrochemical Society, de Gouden Medaille van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging, en de Shell Incentive Award. Daarnaast is Meijerink een zeer bevlogen en geliefd docent, wat onder meer blijkt uit het feit dat hij in de afgelopen twaalf jaar al zeven keer de onderwijsprijs voor de beste eerstejaarsdocent kreeg van de Utrechtse Scheikundige Studentenvereniging Proton.
Gilles Holst Medaille
De Gilles Holst Medaille is in 1939 door de KNAW ingesteld als eerbetoon aan natuurkundige en Akademielid Gilles Holst (1886-1968). De zilveren medaille wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan een in Nederland werkzame onderzoeker met grote verdiensten in de toepassingsgerichte natuurkunde of de scheikunde, bij voorkeur op het grensgebied van beide wetenschappen.