Extended Reality

XR-technologieën worden beschouwd als veelbelovende technologieën voor leren. Ze bieden eindeloze mogelijkheden om studenten een leerervaring te geven die normaal gesproken niet (of nauwelijks) mogelijk is in een klaslokaal. Het CAT onderzoekt de mogelijkheden en randvoorwaarden om Extended Reality structureel te kunnen inbedden in de organisatie. Het project richt zich op wat nodig is om XR in de toekomst te kunnen implementeren en ondersteunen, vanuit onderwijskundig, technologisch en organisatorisch perspectief.  Hierbij werken we samen met deskundige collega’s vanuit de UU, het UMC Utrecht en SURF.

Ervaringen docenten Extended Reality

Docenten en onderzoekers van verschillende faculteiten gebruiken XR in hun onderwijs en onderzoeken het leerpotentieel. Nieuwsgierig hoe je zelf XR kan implementeren in jouw onderwijs? Laat je inspireren door de ervaringen van collega's:

Wat is er al binnen de universiteit?

Het CAT heeft een review (pdf) geschreven over de toepassing van AR en VR in het onderwijs. Daarnaast zijn er al veel verschillende projecten die zich bezighouden met XR, te vinden in een ‘inspiratieboek (pdf)’.

Kennis en ervaring over XR-projecten delen we in de Special Interest Group (SIG) XR. Dit is een community van docenten en experts voor het delen van onderwijs- en onderzoekservaringen op het gebied van Extended Reality en het stimuleren van nieuwe pedagogische toepassingen en projecten. Iedereen die geïnteresseerd is in XR of zich er mee bezighoudt kan zich aanmelden.

Meer weten? Neem dan contact op met de projectleiders Extended Reality via Teaching Support. Het CAT heeft twintig VR-brillen tot zijn beschikking. Wil je daar gebruik van maken, kijk dan op de pagina Experimenteren met XR in jouw onderwijs.