De afdeling Geschiedenis van de internationale betrekkingen geeft onderwijs over en doet onderzoek naar de ontwikkelingen in het internationale statenstelsel en politieke systemen vanaf de vroegmoderne tijd tot heden.

De overkoepelende onderzoeksvragen zijn: hoe hebben Europeanisering en globalisering zich ontwikkeld? Wat voor gevolgen heeft dat voor de democratie en de rechtsstaat, en de positie van Nederland in de wereld? Hoe bepalen conflict, oorlog, terrorisme en geweld het internationale systeem en veiligheid, en zijn instituties?

© iStockphoto.com
10 april 2018
Heimat is hot, ziet Beatrice de Graaf. Wat houdt dat onvertaalbare Duitse woord dat een combinatie is van vaderland, volk, natie en geborgenheid eigenlijk in?
© iStockphoto.com
6 april 2018
De terreurdreiging is al jaren 'substantieel'. Maar we zijn te bang voor terreur, zegt Jacco Pekelder. "Het is een kwestie van onszelf tot de orde roepen."
Metrostation in Parijs © iStockphoto.com/BalkansCat
4 april 2018
Luuk Slooter schuift aan bij De Nieuws BV om te praten over lijn 16. Hij heeft enige tijd in de banlieus gewoond.