De afdeling Geschiedenis van de internationale betrekkingen geeft onderwijs over en doet onderzoek naar de ontwikkelingen in het internationale statenstelsel en politieke systemen vanaf de vroegmoderne tijd tot heden.

De overkoepelende onderzoeksvragen zijn: hoe hebben Europeanisering en globalisering zich ontwikkeld? Wat voor gevolgen heeft dat voor de democratie en de rechtsstaat, en de positie van Nederland in de wereld? Hoe bepalen conflict, oorlog, terrorisme en geweld het internationale systeem en veiligheid, en zijn instituties?

Nieuws

Tuindorp Vreewijk, Rotterdam, 1916-1919. Architecten: M.J. Granpré Molière, J. Verhagen en J. Kok. Fotograaf: onbekend. Collectie NAi | TENT_o730
12 augustus 2019
Op 13 september is Christianne Smit op NPO 2 te zien in de nieuwe NTR-serie 'Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen'.
Grensovergang Check Point Charlie, Berlijn. Bron: Wikimedia/ Bundesarchiv, B 145 Bild-F079005-0021 / unbekannt / CC-BY-SA 3.0
22 juli 2019
Jacco Pekelder sprak bij 'NPO Radio 1' over de gevaren van het ontvluchten van de DDR.