De afdeling Geschiedenis van de internationale betrekkingen geeft onderwijs over en doet onderzoek naar de ontwikkelingen in het internationale statenstelsel en politieke systemen vanaf de vroegmoderne tijd tot heden.

De overkoepelende onderzoeksvragen zijn: hoe hebben Europeanisering en globalisering zich ontwikkeld? Wat voor gevolgen heeft dat voor de democratie en de rechtsstaat, en de positie van Nederland in de wereld? Hoe bepalen conflict, oorlog, terrorisme en geweld het internationale systeem en veiligheid, en zijn instituties?

8 oktober 2018
Naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwe boek geeft Beatrice de Graaf interviews in o.a. Trouw en DWDD.
3 oktober 2018
Op basis van nooit eerder onderzochte bronnen reconstrueert Beatrice de Graaf tot in detail de eerste gezamenlijke Europese strijd tegen de terreur.
De Vrede van Münster  (Gerard Terborch, 1648). Bron: Wikemedia
1 oktober 2018
Op 28 september verscheen een opiniestuk van Beatrice de Graaf over 'de verdampende vredesmythe' op NRC.nl.

© iStockphoto.com
28 november 2018 14:30 - 15:30
Op 28 november 2018 verdedigt Peter de Werd zijn proefschrift 'Critical Intelligence: Analysis by Contrasting Narratives' in het Academiegebouw.
Prof. dr. Duco Hellema
29 november 2018 16:00 - 17:45
Op 29 november vindt er een publiek debat plaats over de jaren zeventig, een nog steeds omstreden tijdvak.
© iStockphoto.com
27 maart 2019 20:00 - 21:30
Op woensdag 27 maart vindt het Grote Brexit College plaats dat gegeven zal worden door Arend-Jan Boekestijn.
Expertises: internationale betrekkingen | Europese integratie | instituties | rechtsstaat | mensenrechten | globalisering | global governance | conflicten en oorlog | terrorisme | veiligheid | inlichtingendiensten