De afdeling Geschiedenis van de internationale betrekkingen geeft onderwijs over en doet onderzoek naar de ontwikkelingen in het internationale statenstelsel en politieke systemen vanaf de vroegmoderne tijd tot heden.

De overkoepelende onderzoeksvragen zijn: hoe hebben Europeanisering en globalisering zich ontwikkeld? Wat voor gevolgen heeft dat voor de democratie en de rechtsstaat, en de positie van Nederland in de wereld? Hoe bepalen conflict, oorlog, terrorisme en geweld het internationale systeem en veiligheid, en zijn instituties?

Incluusion student screenshot
10 december 2018
Vluchtelingenstudenten aan het woord over studeren in Nederland, via het Incluusion programma van de Universiteit Utrecht.
10 december 2018
Waarom zien we niet in dat Poetin en Merkel uit zijn op conflictbeheersing? Dat vraagt Beatrice de Graaf zich af in haar NRC-column.
6 december 2018
Op 3 december publiceerde Trineke Palm een blog over het Europese veiligheidsbeleid en discussies over een Europees leger in de jaren ’50.

13 december 2018 19:15 - 21:30
Een interactief symposium met prof. dr. Wold D. Gruner, prof. dr. Jacco Pekelder en prof. dr. Niek van Sas.