De afdeling Geschiedenis van de internationale betrekkingen geeft onderwijs over en doet onderzoek naar de ontwikkelingen in het internationale statenstelsel en politieke systemen vanaf de vroegmoderne tijd tot heden.

De overkoepelende onderzoeksvragen zijn: hoe hebben Europeanisering en globalisering zich ontwikkeld? Wat voor gevolgen heeft dat voor de democratie en de rechtsstaat, en de positie van Nederland in de wereld? Hoe bepalen conflict, oorlog, terrorisme en geweld het internationale systeem en veiligheid, en zijn instituties?

Rote Armee Fraktion (RAF)
17 november 2017
Al een tijd wordt er gezocht naar drie voortvluchtige leden van de RAF, ook in Nederland. Jacco Pekelder werd erover geïnterviewd door Duitse radiozender NDR.
Martin Luther's 95 Theses - Ferdinand Pauwels. Source: Wikimedia Commons
10 november 2017
Het lijkt soms alsof we weer in de Reformatie leven, constateert Beatrice de Graaf in haar NRC-column over het absolute gelijk van de gewone man.
10 november 2017
Dit boek onderzoekt hoe het Europese platteland opkwam als een belangrijke plaats van lokaal, nationaal en internationaal bestuur.

© iStockphoto.com/Bjoern Meyer
27 november 2017 13:30 - 17:45
Het symposium wordt gehouden ter gelegenheid van de promotie van Jim Mader over contraspionagesamenwerking in de NAVO.
© iStockphoto.com/Bjoern Meyer
28 november 2017 10:30 - 11:45
Op dinsdag 28 november verdedigt Jim Mader zijn proefschrift 'Diplomat Soldiers: A Study of Military Counterintelligence Cooperation in NATO, 1951-1960'.