De afdeling Geschiedenis van de internationale betrekkingen geeft onderwijs over en doet onderzoek naar de ontwikkelingen in het internationale statenstelsel en politieke systemen vanaf de vroegmoderne tijd tot heden.

De overkoepelende onderzoeksvragen zijn: hoe hebben Europeanisering en globalisering zich ontwikkeld? Wat voor gevolgen heeft dat voor de democratie en de rechtsstaat, en de positie van Nederland in de wereld? Hoe bepalen conflict, oorlog, terrorisme en geweld het internationale systeem en veiligheid, en zijn instituties?

Nieuws

French conquest of Constantine 1837 (Algeria) by Horace Vernet (1789-1863). Source: Wikimedia
17 juni 2019
Voor zijn paper 'No Security, Except in Destruction: Transnational Threats, International Anxieties and the French Invasion of Algiers'.
Laan en spoorbaan in Gizeh gezien richting piramides, anoniem, ca. 1895 - in of voor 1905
3 juni 2019
Wat heeft het conflict over Huawei te maken met de aanleg van een spoorlijn in 19de-eeuws Egypte?
3 juni 2019
Op 6 juni wordt het boek van David Onnekink en Gijs Rommelse uitgegeven door Cambridge University Press.

18 juni 2019 18:30 - 21:30
Alumni Jeanine de Roy van Zuijdewijn en alumna Goos Hofstee spreken bij Instituut Clingendael over onderzoek naar terrorisme (voertaal Engels).
CfGC detail klimaatprotest
24 juni 2019 15:00 - 17:30
Conferentie over het internationale recht om te protesteren in Nederland.
27 juni 2019 09:00 - 28 juni 2019 17:00
Wat gebeurt er als popcultuurproducten de strijd aangaan met pogingen om politiek buiten sport, muziek en populair entertainment te houden?
Expertises: internationale betrekkingen | Europese integratie | instituties | rechtsstaat | mensenrechten | globalisering | global governance | conflicten en oorlog | terrorisme | veiligheid | inlichtingendiensten