De afdeling Geschiedenis van de internationale betrekkingen geeft onderwijs over en doet onderzoek naar de ontwikkelingen in het internationale statenstelsel en politieke systemen vanaf de vroegmoderne tijd tot heden.

De overkoepelende onderzoeksvragen zijn: hoe hebben Europeanisering en globalisering zich ontwikkeld? Wat voor gevolgen heeft dat voor de democratie en de rechtsstaat, en de positie van Nederland in de wereld? Hoe bepalen conflict, oorlog, terrorisme en geweld het internationale systeem en veiligheid, en zijn instituties?

'Bloody Sunday' herdenkingsmars (2007). Bron: Wikimedia
4 februari 2019
Op 30 januari was Annelotte Janse te gast op NPO Radio 1 om te vertellen over Bloody Sunday.
Colombia. Bron: Unsplash/Flavia Carpio
21 januari 2019
Vanaf januari 2019 zullen Ralph Sprenkels en Chris van der Borgh betrokken zijn bij het project.
Maria Theresia van Oostenrijk en Frans I Stefan van Lotharingen met hun kinderen (1754) door Martin Meytens. Bron: Wikimedia
17 januari 2019
Beatrice de Graaf gaat in haar column in het NRC in op de beeldspraak rondom 'de staat'.

Daniel Steinmetz-Jenkins
12 maart 2019 16:00 - 17:30
Op 12 maart geeft Daniel Steinmetz-Jenkins (Yale University) een publieke lezing in Utrecht.