De afdeling Geschiedenis van de internationale betrekkingen geeft onderwijs over en doet onderzoek naar de ontwikkelingen in het internationale statenstelsel en politieke systemen vanaf de vroegmoderne tijd tot heden.

De overkoepelende onderzoeksvragen zijn: hoe hebben Europeanisering en globalisering zich ontwikkeld? Wat voor gevolgen heeft dat voor de democratie en de rechtsstaat, en de positie van Nederland in de wereld? Hoe bepalen conflict, oorlog, terrorisme en geweld het internationale systeem en veiligheid, en zijn instituties?

15 oktober 2019
Voor de invloed van Brexit op het bestaande klimaatbeleid lijkt geen aandacht te zijn. Onterecht, volgens Liesbeth van de Grift.
© iStockphoto.com
14 oktober 2019
James Kennedy schrijft in Trouw over de rol van godsdienst binnen de Democratische Partij in Amerika.
Ministerie van Defensie. Bron: Wikimedia/Jesterhat84
14 oktober 2019
Beatrice de Graaf schrijft in haar column in de NRC over schandalen en affaires binnen het ministerie.

Val van de Berlijnse Muur (1989)
9 november 2019 11:00 - 17:00
Internationale wetenschappers werpen een nieuw licht op de val van de Muur en ontwikkelingen die daaraan voorafgingen en daarop volgden.
De Chinese bevolkingsgroep is vanwege de vele plantages en olie-installaties, die hier sinds 1870 werden aangelegd, als contract-koelies naar Medan gekomen (foto rond 1900). Bron: Wikimedia/Leiden University Library, KITLV, image 78321
11 november 2019 16:15 - 17:15
Dirk Buiskool zal zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw.
© iStockphoto.com
4 december 2019 15:30 - 17:00
In deze lezing zal Wolfram Kaiser ingaan op de aard van het bestuur van de Europese integratie als resultaat van een voortdurende botsing van culturen.
Expertises: internationale betrekkingen | Europese integratie | instituties | rechtsstaat | mensenrechten | globalisering | global governance | conflicten en oorlog | terrorisme | veiligheid | inlichtingendiensten