Waar kan ik een regeneratieve behandeling krijgen?

Artsen bezig in operatiekamer

In Nederland zijn het vooral de academische ziekenhuizen die regeneratieve behandelingen aanbieden.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een regeneratieve behandeling, en waar dat zou kunnen? Vraag het aan je behandelend arts. 

Regeneratieve behandelingen zijn allemaal specialistische ingrepen. Deze mogen alleen worden uitgevoerd in gespecialiseerde centra die door de Nederlandse gezondheidsautoriteiten zijn erkend. In deze centra worden alleen behandelingen aangeboden die zijn goedgekeurd, vaak zijn dit universitair medische centra. 

Waarschuwing: let op voor advertenties met onbewezen therapieën 

Je hebt misschien wel eens een advertentie voorbij zien komen die bepaalde regeneratieve behandelingen, zoals stamcelproducten, aanbiedt. Wees altijd voorzichtig, sommige van deze behandelingen hebben geen strenge nationale en Europese goedkeuring gekregen. Dat betekent dat niet goed of niet voldoende onderzocht is of ze wel daadwerkelijk een gewenst effect hebben, of ernstige bijwerkingen.

Het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) waarschuwt voor het gebruik van deze onbewezen (stam)cel-gebaseerde therapieën die worden aangeboden. Deze behandelingen kunnen ernstige risico's (zoals infecties, ongewenste immuunreacties, tumorvorming, verlies van het gezichtsvermogen en bloedingen in de hersenen) geven terwijl ze weinig of geen voordeel bieden. Wees voorzichtig bij het betalen voor behandelingen in Europa of daarbuiten.

Meer over toepassingen en behandelingen:

Bronnen

  • Waarschuwing van de EMA tegen onbewezen celtherapieën (in het Engels)

Geschreven door: