Kunnen stamcellen hersenschade herstellen?

Hersenschade kan invloed hebben op ons bewegen, leren en denken. Het kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk, infectie, of herseninfarct, en komt niet alleen bij ouderen voor, maar soms ook bij baby’s. Een eerste onderzoek van het UMC Utrecht laat nu zien dat baby’s met een herseninfarct veilig behandeld kunnen worden met stamcel-neusdruppels en dat ze mogelijk baat kunnen hebben bij deze behandeling. 

Hoe werkt een herseninfarct?

Als een bloedvat verstopt raakt, door bijvoorbeeld een vastgelopen stolsel of een samentrekking van het bloedvat, kan een infarct ontstaan. Als dat in de hersenen gebeurt, dan krijgt een deel van de hersenen geen bloed meer en ontstaat lokaal een gebrek aan zuurstof. Dit leidt tot hersenschade, waarbij de gevolgen op lange termijn afhangen van de plek en de omvang van de schade. Zo kan het leiden tot bewegingsproblemen, leer- en gedragsproblemen of epilepsie.  

Stamcellen inbrengen met neusdruppels  

Een behandeling met stamcellen lijkt veel belovend bij pasgeboren baby’s met een herseninfarct. Dit volgt uit een klinische veiligheidsstudie in 2022 van het UMC Utrecht waar deze behandeling voor het eerst werd toegepast. De baby’s in de studie waren minder dan een week oud en hadden een herseninfarct opgelopen rond de geboorte. 

De stamcellen werden toegediend door middel van neusdruppels. Studies in het laboratorium lieten zien dat de stamcellen zich via de neus verplaatsen naar de hersenvliezen of het hersenvocht, en zo afreizen naar de hersenen. Doordat het beschadigde hersengebied noodsignalen uitzendt, worden de stamcellen naar de schade toe geleid. Eenmaal op de plek aangekomen produceren de stamcellen herstelstofjes die de eigen hersenstamcellen oproepen om het gebied te herstellen. Na de behandeling bleek de hersenschade in een deel van de kinderen inderdaad gedeeltelijk hersteld.  

Pasgeborene behandeld met stamcellen in neusdruppels
Pasgeborene met een herseninfarct wordt behandeld met stamcellen via neusdruppels (Baak et al., 2022)

Babyhersenen aanzetten tot herstel 

Babyhersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Ze maken veel nieuwe hersencellen aan en leggen heel veel verbindingen tussen die cellen. Het jonge brein heeft dan ook een groot natuurlijk herstelvermogen, wat bij deze stamcelbehandeling wordt benut. Om dit herstellend vermogen in te kunnen zetten, is het dan ook belangrijk om een infarct zo snel mogelijk na de geboorte te herkennen. Of dezelfde techniek effectief zal zijn in volwassenen met hersenschade is nog onzeker, mede doordat een volwassen brein minder nieuwe hersencellen aanmaakt. 

De studie van het UMC Utrecht was wereldwijd de eerste studie naar de veiligheid en haalbaarheid van het toedienen van de stamcel-neusdruppels. In de komende jaren zal de effectiviteit van de behandeling verder worden onderzocht, door het onderzoek op een grotere schaal (geblindeerd en met een controlegroep) uit te voeren. Hoewel de behandeling op dit moment dus nog niet breed beschikbaar is, zijn de eerste stappen veelbelovend. 

Meer over toepassingen en behandelingen:

Bronnen

  • Wetenschappelijk artikel van Baak et al. (2022) over het onderzoek naar deze behandeling met stamcellen bij pasgeborenen met hersenschade (in het Engels)

Geschreven door