Gelijke kansen

Welvaart en inkomensongelijkheid, klasse- en sekseverschillen op de arbeidsmarkt, inclusief werven en selecteren van studenten en medewerkers, en programma’s gericht op scholieren met een migratieachtergrond horen bij de activiteiten waarbij de universiteit betrokken is.
We zijn bewuster geworden over diversiteit en benaderen het nu breder dan voorheen.
Dossier
Welvaart en inkomensongelijkheid
Worden de rijken rijker en de armen armer? Kunnen we welvaart meten en hoe komen we tot een betere verdeling van welvaart?
Gender en emancipatie
Voorbeelden van Utrechts onderzoek naar (on)gelijkheid tussen mannen en vrouwen vanuit verschillende disciplines, zoals genderstudies, sociale wetenschappen, geschiedenis, filosofie en economie.
Duurzame arbeidsmarkt
We kampen met steeds grotere personeelstekorten in de zorg en het onderwijs. Tegelijkertijd komen werkloze vijftigplussers nauwelijks aan de slag. Hoe kunnen we komen tot een meer evenwichtige en duurzamere arbeidsmarkt?
Onderzoek
Stream Inequality
Een interdisciplinaire onderzoeksgroep binnen het strategische thema Open Samenlevingen. Het onderzoek richt zich op institutionele regelingen die invloed hebben op ongelijkheid en vormen van uitsluiting.
Outreach
Incluusion
Een programma voor onderwijs en traineeships voor asielzoekers en vluchtelingen.
Debuut
Een programma waarin basisschoolleerlingen op een laagdrempelige manier kennismaken met de universiteit.
Honours Trajectum Utrecht
Een programma voor ambitieuze en nieuwsgierige leerlingen uit 2 en 3 havo en vwo in de regio Utrecht om extra onderwijs te kunnen volgen.
TOP Academie
Een onderwijsprogramma waarbij leerlingen uit het praktijkonderwijs beroepsgericht onderwijs krijgen op de Universiteit Utrecht.
Start Nuu!
Een programma binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen voor vwo 5 en 6 leerlingen met een biculturele achtergrond.
Meet the Professor
Tijdens Meet the Professor stappen 135 Utrechtse professoren op de fiets naar basisscholen. De leerlingen vragen ze het hemd van het lijf!
Girls Club WIN
De Girls Club WIN is een programma voor meiden uit 2 en 3 vwo met interesse in wiskunde, informatica en natuurkunde. U-Talent organiseert de Girls Club WIN samen met de departementen Wiskunde, Informatica en Natuurkunde.
U-Talent UP (University Pioneers)
Het U-talent UP onderwijsprogramma richt zich op leerlingen waarvan de ouders niet (in Nederland) gestudeerd hebben aan het hoger onderwijs en heeft als doel om leerlingen kennis te laten maken met de universiteit en voor te bereiden op het studeren.
Het project Diversiteit in instroom en selectie (DIS)
Het project Diversiteit in instroom en selectie (DIS) heeft als doel het instroom- en selectieproces van nieuwe studenten inclusiever te maken. Van 2021 tot 2025 zetten weer veel bachelor- en masteropleidingen zich hier actief voor in, bij de tweede fase van het project.
Samenwerking/Netwerk
Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren
Veel Utrechtse vrouwelijke hoogleraren zijn lid van het landelijk netwerk.
Europees netwerk van juridische deskundigen in gendergelijkheid en non-discriminatie
Universiteit Utrecht is lid van het netwerk dat de Europese Commissie voorziet van onafhankelijke informatie en advies over ontwikkelingen op het gebied van gendergelijkheid en non-discriminatie in de EU-lidstaten en de toetredingslanden.