Afbeeldingen controleren op auteursrecht

Wanneer u een afbeelding wilt gebruiken in uw werk, moet u weten of er auteursrecht op rust. Op deze pagina leest u hoe u dit kunt nagaan.

Bij gebruik van een afbeelding is het toevoegen van een bronvermelding altijd vereist, maar niet voldoende.
Twee dingen zijn essentieel om te controleren:

  • Wat is de originele afbeelding?
  • Is deze afbeelding auteursrechtelijk beschermd? 

Terugvinden waar een afbeelding vandaan komt

U kunt de herkomst van een afbeelding nagaan met behulp van een reverse image search.

  • Klik hiervoor op het camera-icoon in de zoekbalk van Google Afbeeldingen en upload de afbeelding, óf sleep de afbeelding uw browser in. (Dit laatste werkt alleen bij Chrome of Firefox.)

Hiermee vindt u gerelateerde afbeeldingen, waaruit vaak is af te leiden wat de originele bron was.

  • Ga na (via de zoekinstellingen bij Google Afbeeldingen, of in de voorwaarden van de website) of er auteursrecht op rust.

Is dit het geval, dan mag de afbeelding alleen gebruikt worden als u toestemming krijgt van de maker (of, bij gepubliceerd materiaal: de uitgever). Vaak is dit simpelweg een kwestie van een e-mail sturen. Als u de afbeelding wilt gebruiken voor niet-commerciële onderwijsdoeleinden, vermeld dit dan bij uw verzoek. Dit kan de kans op toestemming vergroten.

Legale en illegale afbeeldingen

Veel afbeeldingen worden illegaal overgenomen en hergebruikt op andere websites. Zoek altijd uit waar de afbeelding oorspronkelijk vandaan komt. Is een auteursrechtelijk beschermde afbeelding elders geplaatst (met vermelde toestemming), controleer dan of deze verder verspreid mag worden.
Staat er geen expliciete toestemming vermeld, dan is een afbeelding vaak illegaal geplaatst. Ook als de afbeelding illegaal is gekopieerd naar een rechtenvrije pagina, dan mag naar deze rechtenvrije bron niet verwezen worden.