Gebruik van bronnen in kennisclips en weblectures

Lees hier waar je op moet letten bij het maken van kennisclips en het opnemen van weblectures, wanneer je hierbij auteursrechtelijk beschermde bronnen gebruikt.

Gebruik van bronnen in kennisclips

Een kennisclip is een korte video van tussen de vijf en tien minuten waarin een specifiek onderwerp wordt behandeld. Voor het gebruik van bronnen in kennisclips geldt in principe hetzelfde als voor ander onderwijsmateriaal. Zodra je de clip gaat verspreiden (bijvoorbeeld door hem op Blackboard te zetten) moet je rekening houden met de beperkingen die voortvloeien uit de Auteurswet.

  • Vermeld altijd de bron.
  • Gebruik bij voorkeur open accessmateriaal of materiaal waar een Creative Commons licentie op zit.
  • Gedeelten van literatuur, film en foto’s opnemen in de clip, ter ondersteuning van het onderwijs (‘citeren’), is toegestaan mits het de inhoud van de kennisclip ondersteunt, dus niet ter verfraaiing.
  • Linken naar ander online materiaal mag altijd (mits het materiaal legaal gepubliceerd is), maar downloaden niet.

Kennisclips delen buiten de UU

Gebruik je in jouw kennisclip uitsluitend eigen werk?
Dan kan je de clip zowel in een besloten elektronische leeromgeving (Blackboard) als ook daarbuiten plaatsen (bijvoorbeeld op Youtube).

Gebruik van bronnen in weblectures

Je kan opnamen maken van een college dat je geeft, met het doel om later te vertonen. Je moet met het volgende rekening houden.

  • In verband met het portretrecht en de bescherming van persoonsgegevens moet je altijd toestemming vragen aan de aanwezigen indien zij herkenbaar in beeld komen.
  • Zodra je de opname van een college op Blackboard, jouw eigen website of YouTube zet of deze verstuurt per mail, is er sprake van openbaar maken. In dat geval moet je bij het kiezen van de bronnen die je tijdens het college gebruikt binnen de Auteurswet blijven.

Vragen

Heb je vragen over het gebruik van bronnen in weblectures of kennisclips, neem dan contact met ons op.

Video over auteursrecht en kennisclips