Gebruik van bronnen in kennisclips en weblectures

Lees hier waar u op moet letten bij het maken van kennisclips en het opnemen van weblectures, wanneer u hierbij auteursrechtelijk beschermde bronnen gebruikt.

Gebruik van bronnen in kennisclips

Een kennisclip is een korte video van tussen de vijf en tien minuten waarin een specifiek onderwerp wordt behandeld. Voor het gebruik van bronnen in kennisclips geldt in principe hetzelfde als voor ander onderwijsmateriaal. Zodra u de clip gaat verspreiden (bijvoorbeeld door hem op Blackboard te zetten) moet u rekening houden met de beperkingen die voortvloeien uit de Auteurswet.

  • Vermeld altijd de bron.
  • Gebruik bij voorkeur open accessmateriaal of materiaal waar een Creative Commonslicentie op zit.
  • Gedeelten van literatuur, film en foto’s opnemen in de clip, ter ondersteuning van het onderwijs (‘citeren’), is toegestaan mits het de inhoud van de kennisclip ondersteunt, dus niet ter verfraaiing.
  • Linken naar ander online materiaal mag altijd (mits het materiaal legaal gepubliceerd is), maar downloaden niet.

Kennisclips delen buiten de UU

Gebruikt u in uw kennisclip uitsluitend eigen werk?
Dan kunt u de clip zowel in een besloten elektronische leeromgeving (Blackboard) als ook daarbuiten plaatsen (bijvoorbeeld op Youtube).

Gebruik van bronnen in weblectures

U kunt opnamen maken van een college dat u geeft, met het doel om later te vertonen. U moet met het volgende rekening houden.

  • In verband met het portretrecht en de bescherming van persoonsgegevens moet u altijd toestemming vragen aan de aanwezigen indien zij herkenbaar in beeld komen.
  • Zodra u de opname van een college op Blackboard, uw eigen website of YouTube zet of deze verstuurt per mail, is er sprake van openbaar maken. In dat geval moet u bij het kiezen van de bronnen die u tijdens het college gebruikt binnen de Auteurswet blijven.

Vragen

Hebt u vragen over het gebruik van bronnen in weblectures of kennisclips, neem dan contact met ons op.

Auteursrecht en kennisclips