Samenwerken voor een sociaal Utrecht

De nieuwsgierigheid naar elkaar aanwakkeren, dat is de missie die Lineke Maat heeft voor de inwoners van de stad Utrecht. Als directeur van stichting Taal Doet Meer* zorgt ze ervoor dat anderstalige Utrechters worden geholpen met hun taalvaardigheid. Daarbij werkt ze samen met verschillende partners en zo’n duizend vrijwilligers, die bijvoorbeeld taalmaatje zijn of taalcafés organiseren.

* Lineke is sinds 2022 werkzaam als directeur bij Stichting de Kap in Apeldoorn

Lineke Maat
Lineke Maat (Algemene Sociale Wetenschappen, 1995) is directeur van stichting de Kap en voormalig directeur van Taal Doet Meer. Ze heeft bij diverse maatschappelijke organisaties gewerkt, waaronder Vluchtelingenwerk en CNV Jongeren.

Hoogleraar Micha de Winter inspireerde Lineke tijdens een voorlichtingsavond begin jaren negentig om Algemene Sociale Wetenschappen te studeren.  Tijdens die studie hield ze zich bezig met gelijke kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt, een onderwerp dat nog altijd als een rode draad door haar carrière loopt. Lineke: “Voordat ik begon aan de Universiteit Utrecht was ik bezig met een opleiding personeel en arbeid. Het werd me al snel duidelijk dat ik graag iets wilde doen voor mensen voor wie het minder eenvoudig is aansluiting te vinden in de maatschappij.”

Olievlek

In de tien jaar dat Lineke directeur is van Taal Doet Meer zijn een hoop mensen geholpen met hun taalvaardigheid. “Maar,” zo zegt Lineke, “minstens zo belangrijk is dat we bijdragen aan een sociaal Utrecht door mensen aan elkaar te verbinden die elkaar normaal gesproken niet zo snel tegenkomen. Ik hoop dat zulke verbindingen zich als een olievlek over Utrecht verspreiden.” Binnen de Universiteit Utrecht lukt dat al heel aardig. “We organiseren samen ontmoetingsdiners. Ook zetten universiteitsmedewerkers zich in als taal- en huiswerkmaatje van kinderen tijdens de lockdown.”

Foto van Dirkje van den Berg met quote: Ditkje ziet goed wat ons belang is en houdt tegelijkertijd oog voor onze partners
Dirkje van den Berg (Algemene Sociale Wetenschappen, 2015) werkt als projectleider bij Taal Doet Meer. Ze organiseert onder meer (online) taalcafés.

Studenten aan het werk

Wie ook bijdragen aan die ‘olievlek’ zijn de vele studenten die stage lopen bij Taal Doet Meer. Lineke: “Het vooroordeel over universitaire studenten is dat ze vaak theoretisch goed onderlegd zijn, maar niet hands-on zijn. Bij ons doen studenten altijd een opdracht die theorie en praktijk combineert.” Ook haar collega Dirkje van den Berg begon als stagiair. Lineke bewondert Dirkjes vermogen om samenwerkingen op te zetten. “We hebben partners nodig om maatschappelijke betekenis te hebben. Dirkje ziet goed wat ons belang is en houdt tegelijkertijd oog voor wat onze partners nodig hebben. Je moet je eigen koers varen, maar ook voor draagvlak zorgen.”

Illustratie van Micha de Winter met quote: Begin jaren negentig inspireerde hoogleraar Micha de Winter mij om Algemene Sociale Wetenschappen te gaan studeren
Micha de Winter (Psychologie, 1975) is emeritus hoogleraar Pedagogiek aan de UU. Volgens zijn idee van een ‘pedagogische civil society’ is opvoeding een taak van alle volwassenen in het leven van een kind.

"Lineke doet prachtig werk voor de mensen die meedoen in de programma’s van Taal doet Meer, maar ze doet met haar club ook heel belangrijk werk voor de samenleving. Het verbinden van mensen die elkaar in een gesegregeerde stad niet zo snel zullen tegenkomen is een enorme uitdaging. Wij proberen dat met leerlingen in het basisonderwijs te doen in het Stadsschool-project dat we een aantal jaren geleden zijn gestart. Daarbij krijgen kinderen van verschillende scholen een paar uur per week samen les, om zo elkaar beter te leren kennen en nieuwsgierig te worden naar elkaars achtergrond. Heel leuk om te horen hoe zo’n voorlichtingsavond een vonkje wetenschappelijk idealisme kan doen overspringen!" - Micha de Winter


Lees ook het verhaal van ...