Beter waarschuwen voor extreem weer
Een open dag heeft hij nooit bezocht. “Ik zag een boekje over de studie Fysische Geografie. Ik ben al van kinds af aan bezig met het weer, luchten, en bergen, dus dat leek me wel wat.” Geen verkeerde keuze: inmiddels werkt Rob Sluijter al meer dan twintig jaar bij het KNMI.
Waarschuwingen
Als geen ander is Rob bezig met de wereld van morgen. Momenteel is hij bij het KNMI programmamanager van het nieuwe Early Warning Centre. Dit centrum is opgericht om eerder en gedetailleerder te kunnen waarschuwen voor de impact van extreme weersomstandigheden, die door klimaatverandering in frequentie en zwaarte toenemen. “Klimaatverandering moet je bij de bron aanpakken, maar het feit is dat we al vaker met extreem weer te maken krijgen. Je zult dus ook moeten adapteren aan de nieuwe situatie. Een onderdeel daarvan is beter kunnen waarschuwen voor extreem weer.”
En dat is voor veel sectoren belangrijk. In het waarschuwingscentrum dat nu wordt ontwikkeld worden niet alleen weeralarmen gemaakt, maar ook verwachtingen voor specifieke partijen als de luchtvaart of de brandweer. “De brandweer wil zo vroeg mogelijk weten wanneer er misschien bomen kunnen omvallen.” Iemand die daar erg belangrijk voor is, is alumnus Yvonne Schavemaker, die nog niet zo lang bij het KNMI werkt. Zij houdt zich bezig met de kwaliteit van de metingen. “Daarmee vormt ze de basis voor de nieuwe weerdiensten,” aldus Rob. “Hoe beter de metingen, hoe beter onze dienstverlening.”
Denken in systemen
Zijn studie legde een belangrijke basis voor het werk dat Rob vandaag de dag doet. “Als fysisch geograaf leer je in processen en systemen te denken en samenhang te zien.” Die interdisciplinaire blik van Rob kwam ook van pas bij zijn werk aan de Bosatlas van het Klimaat. Deze atlas moet het veranderende klimaat ook inzichtelijk maken voor jongeren die weerextremen al als normaal zien. Voor de atlas werkte hij onder meer samen met een UU-alumnus uit een heel andere hoek: uitgever Peter Vroege, die Nederlands studeerde aan onze universiteit. “Bij de uitgeverij zijn ze heel goed in outreach: ze weten alle systemen visueel inzichtelijk te maken en kort en bondig weer te geven."
Ook in Robs huidige rol bij het Early Warning Centre staat samenwerken, en het samenbrengen van kennis, centraal. “Om tot een goed product te komen heb je mensen van allerlei pluimage nodig. Niet alleen meteorologen, maar ook iemand die iets van statistiek weet en iemand die voor communicatie zorgt. Zij brengen allemaal brokjes informatie mee. Ik fungeer als een soort breinaald die de informatie bij elkaar brengt.”
Klimaatdashboard
Het Early Warning Centre is de komende vijf jaar nog in ontwikkeling, maar de eerste resultaten zijn al te zien, zoals het Klimaatdashboard, waarin de gemiddelde temperatuur in De Bilt wordt afgezet tegen de trend van de afgelopen decennia én de toekomstverwachting.