Een schakeltje in een groter geheel

Als wildlife- en zoo-dierenarts werkte ze in vele werelddelen, van Gabon en Zuid-Afrika tot de Isle of Man. Toch is de Universiteit Utrecht voor Martine van Zijll Langhout nooit ver weg. Ze geeft er met plezier haar kennis door aan huidige studenten Diergeneeskunde.

Martine van Zijll Langhout
Martine van Zijll Langhout (Diergeneeskunde, 2001) werkte jarenlang als wildlife dierenarts in Afrika. Naast haar huidige werkzaamheden bij ARTIS en Stichting AAP, doet ze onderzoek, geeft ze les en verzorgt ze lezingen om mensen te inspireren.

“Ik begeleid graag studenten en vind lesgeven leuk, waaronder het keuzevak Wildlife bij de opleiding Diergeneeskunde aan de UU. Ook geef ik lezingen voor hun studievereniging en beantwoord regelmatig vragen over bijvoorbeeld de loopbaankeuzes.” Deze activiteiten passen goed bij Martines missie om dieren en de natuur te beschermen. “Elke jonge collega die zich met de juiste kennis en kunde gaat inzetten voor de natuur en wilde dieren, maakt een verschil.”

Martine is op haar beurt in haar ontwikkeling gestimuleerd door een grote hoeveelheid docenten, collega’s, familieleden en studievrienden, veelal verbonden aan de UU. Een bijzondere connectie met de universiteit heeft ze via haar vader. Hens van Zijll Langhout studeerde in 1967 af aan de UU. “Hij is internist geworden en mijn grote inspiratiebron, als mens én als medicus.”

Illustratie van Hans van Zijll Langhout met quote: Mijn vader studeerde ook in Utrecht en is mijn grote inspiratiebron, als mens en als medicus
Hens van Zijll Langhout (Geneeskunde, 1967) is internist. Hij is Martine’s vader en inspiratiebron.

Natuurbehoud als missie

Het inzicht dat wij mensen verbonden zijn met al het leven, slechts als een klein schakeltje in het ecosysteem, kwam echt tot leven toen Martine in Afrika werkte met onder andere gorilla’s, neushoorns en olifanten. In haar boek Over Leven in het Wild, dat werd uitgegeven door Ambo/Anthos, omschrijft ze de rijkdom van de wildernis en het grote belang van natuurbehoud, ook voor ons eigen voortbestaan. “Het is belangrijk om goed te kijken naar de impact van de keuzes die we maken. Ook in Nederland zijn we afhankelijk van biodiversiteit en een gezond ecosysteem. Daaraan bijdragen kan al klein beginnen, door je bijvoorbeeld te verwonderen over een wesp in plaats van deze meteen dood te slaan.”

Illustratie van Jeroen de Lange met quote: Jeroen was erg sociaal betrokken toen ik hem als eerstejaarsstudent leerde kennen
Jeroen de Lange (Internationaal Recht, 1994) is oprichter van 100WEEKS. Hij was Martines huisgenoot toen ze in Utrecht met haar studie begon en motiveerde haar op het gebied van zingeving. Jeroen en Martine werken samen aan plannen voor natuurbehoud.

Wilde dieren waarderen en beschermen

Iemand die haar al vroeg inspireerde is alumnus Jeroen de Lange, haar huisgenoot in het studentenhuis aan de Zuilenstraat 13. Hij motiveerde Martine om na te denken over zaken als zingeving en maatschappelijk bewustzijn. “Jeroen was al vijfdejaars toen ik als eerstejaarsstudent in dat huis kwam wonen en erg sociaal betrokken. Hij organiseerde bijvoorbeeld vredesmissies in het Midden-Oosten. Jeroen heeft 100WEEKS opgericht, een stichting die vrouwen in Afrikaanse landen direct verbindt met donateurs, die hen binnen 100 dagen uit de armoede helpen. We zijn samen aan het kijken hoe we een soortgelijk concept kunnen inzetten voor natuurbehoud. Als de lokale mensen die rondom wildparken wonen zelfstandig een inkomen kunnen genereren, en niet alleen de eigenaar van het park, dan zullen zij de wilde dieren waarderen én beschermen."


Lees ook het verhaal van ...