Wereldverbeteraars met een gezonde dosis branie

Voor veel bedrijven betekende de coronacrisis dat ze hun plannen moesten stilleggen. Zo niet bij Sustainer Homes. Het bedrijf van UCU-alumni Gert van Vugt en Jacintha Baas produceert ‘radicaal duurzame’ gebouwen van hout met een zelf ontwikkeld modulair bouwsysteem. Het vele thuiswerken zorgde juist voor een onverwachte run op woningen. 

Gert van Vugt en Jacintha Baas studeerden allebei Liberal Arts and Sciences aan het UCU en behaalden daarna allebei hun master Sociologie aan de London School of Economics in 2013. Gert is CEO, Jacintha COO van Sustainer Homes.

Twee mensen die met hun sociologiediploma’s in de bouwsector belanden, volgens Jacintha is het minder vreemd dan het lijkt: “Op het University College leer je continu jezelf nieuwe disciplines eigen te maken. Je zult in je werkende leven ook nieuwe dingen moeten leren.” Gert: “Daarnaast wordt er je een gezonde dosis branie bijgebracht én is het een kweekvijver voor wereldverbeteraars.”

Van de campus geschopt

Allebei noemen ze Gerard van der Ree, docent internationale betrekkingen en organisator van de honours course op het UCU, als iemand die hen heeft gevormd. Hij leerde studenten kritisch te denken maar wist ze ook “van de campus af te schoppen” om dingen te ondernemen en verder te kijken dan de academische essays.

Buiten die campus bleek dat er in de bouw nog genoeg te verduurzamen valt. Dat wil niet zeggen dat ze zonder slag of stoot het verschil konden maken, zo geeft Jacintha toe. “Ergens geen verstand van hebben is soms ook gewoon pijnlijk.” Gert: “We ontdekten dat sommige problemen met een heel goede reden bestaan.” Jacintha: “Toch hebben we daardoor wel iets kunnen opzetten dat écht anders is.”

Duurzame rijtjeshuizen zijn het leukst

Met hun aanpak hebben ze onder meer prachtige duurzame villa’s weten te realiseren. Maar het meest trots zijn ze toch op de rijtjeshuizen, bestemd voor sociale verhuur, waar ze nu mee bezig zijn. Gert: “Mensen die zelf een duurzaam huis laten bouwen kunnen op verschillende plekken terecht. Echte impact kun je maken als je ook duurzame woningen maakt voor mensen die daar niet bewust naar op zoek zijn.” Jacintha: “Hoe saaier een woning eruitziet, hoe trotser ik ben.” Gert vergelijkt het met het streven naar slaafvrije chocolade: “Nu is het nog uitzonderlijk, maar uiteindelijk moet duurzaam bouwen de norm worden.” 

Illustratie van Gerard van der Ree met quote: Gerard leerde studenten kritisch te denken maar wist ze ook van de campus af te schoppen om dingen te ondernemen
Hoewel Gerard van der Ree (Spaanse Taal- en Letterkunde, 2000) al jaren universitair docent is op het University College, is hij er groot voorstander van dat studenten verder kijken dan de campus en de academische essays die er geschreven moeten worden.

"Als studenten waren Jacintha en Gert al opvallend vanwege hun gedrevenheid en leergierigheid. Gert iets meer van de woorden, Jacintha iets meer van het doen. Tijdens een les zei Jacintha eens tegen me: ‘ik wilde vroeger alleen maar heel veel geld verdienen. Nu wil ik kritisch nadenken om echt verandering teweeg te brengen’. Ik vind het heel mooi hoe die twee kanten, de ondernemende kant en het kritisch denken, samengekomen zijn in Sustainer Homes. Het is heel inspirerend om met ze in contact te blijven en nieuwe generaties studenten met hun benadering in aanraking te brengen." — Gerard van der Ree


Lees ook het verhaal van ...