Kinderen en studenten zetten samen hun talenten in

Mensen uit totaal verschillende leefwerelden met elkaar verbinden en zorgen dat ze elkaar wat beter begrijpen. Die drive zorgde er onder meer voor dat Michiel Bodt na een paar jaar terugkeerde als directeur bij de stichting die hij in 2009 oprichtte met medestudenten Thekla Teunis en Hanneke Schreuders: Stichting Move. “Kinderen zijn het creatieve brein achter al onze projecten. Zonder hen kunnen we niets.”

Michiel Bodt
Michiel Bodt (Bestuurs- en Organisatiewetenschap, 2009 en Sportbeleid en sportmanagement, 2012) richtte nog tijdens zijn studie samen met studiegenoten Stichting Move op.

Het begon met één project in de Utrechtse wijk Hoograven. Kinderen uit die buurt en leden van studentenroeivereniging Orca zetten zich op initiatief van Michiel, Thekla en Hanneke samen in voor de buurt. Het resulteerde in de plaatsing van een door de kinderen zelf ontworpen speeltoestel én in de geboorte van Stichting Move.

De stichting brengt kinderen en studenten bij elkaar om samen met maatschappelijk partners een concrete bijdrage te leveren aan hun wijk of omgeving. Inmiddels is Move te vinden in elf studentensteden en zijn er meerdere programma’s gericht op talentontwikkeling bij kinderen en op het vergroten van hun kansen in de maatschappij. Doel: het verbinden van leefwerelden die elkaar anders niet tegenkomen.

Illustratie van Thekla Theunis en Hanneke Schreuders met quote: In de welzijnssector vielen Thekla, Hanneke en ik op door onze gedrevenheid en onze can-do-mentaliteit
Hanneke Schreuders (Sociologie, 2007 en Stadsgeografie, 2009) en Thekla Teunis (Taal- en Cultuur- studies, 2009 en Wiskunde 2010) vormden samen met Michiel het trio achter Stichting Move.

Pratende prullenbakken

Michiel: “Zo hebben we Move your World, waarbij studenten en young professionals met vmbo-leerlingen nadenken over waar hun talenten liggen en hoe ze die kunnen inzetten voor een ander. Zo inspirerend wat je dan ziet gebeuren. Bijvoorbeeld een jongen die zonder aarzeling de telefoon pakt om het ziekenhuis te bellen waar zijn oma ligt, met het voorstel om een spelletjesmiddag te komen organiseren. Hij denkt niet: ‘Hoe moet dat dan?’ ‘En wie moet ik precies hebben?’ Hij pakt gewoon de telefoon en belt het algemene nummer. Geweldig toch!

Kinderen komen met ideeën die volwassenen niet kunnen bedenken. Pratende prullenbakken, muurschilderingen, flessen ophalen om croissantjes te kopen voor een dakloze; het is briljant om te zien. Mooi ook hoe ze net zo trots zijn op een speeltoestel van tachtigduizend euro als op bloembakken die geschilderd zijn voor tachtig euro. En”, benadrukt Michiel, “het is een wisselwerking, want studenten leren evengoed veel van de kinderen.” 

Illustratie van Paul Verweel met quote: Het thema Morgen Maken We Samen was Paul op het lijf geschreven
Paul Verweel was hoogleraar Organisatie en Management van Cultuurverschillen en Zingeving in Organisaties. Hij was tot aan zijn overlijden in 2018 een belangrijk ambassadeur van de stichting.

‘Can do-mentaliteit’
“Thekla, Hanneke en ik zijn echt als vrienden begonnen - en vrienden zijn we nog steeds. We waren jong en onervaren, maar we vulden elkaar heel goed aan. Hanneke zat in de hoek van de wijkparticipatie en -ontwikkeling. Zelf wist ik vanuit mijn USBO-achtergrond iets over hoe we overheden en bedrijfsleven konden betrekken. En Thekla is echt super ondernemend. In de welzijnssector vielen we op door onze ‘can do-mentaliteit’. We waren enorm gedreven met z’n drieën. 

Een van de grootste inspiratiebronnen voor mij was Paul Verweel. Paul heeft mij gevormd en heeft – door een belangrijk ambassadeur en sparring partner te zijn – een grote bijdrage geleverd aan Stichting Move. Hij was altijd bezig verbindingen tot stand te brengen. Het thema, ‘morgen maken we samen’, was hem op het lijf geschreven.“

Illustratie van basisschoolkinderen met quote: Zonder de creativiteit van de kinderen kunnen we niets
De projecten van Stichting Move zijn gericht op basisschoolleerlingen en op vmbo-leerlingen die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten.

Lees ook het verhaal van...