Podcast Future of Work afleveringen 2021

Wat is de oplossing voor het personeelstekort in de zorg?

Jasmijn van Harten en Toon Taris in de Future of Work podcast van de Universiteit Utrecht
Toon Taris, Jasmijn van Harten, Glenn van der Burg.

Op dit moment werken er zo’n 1,4 miljoen mensen in de zorg. Dat gaat volgens de Sociaal Economische Raad groeien naar 2 miljoen. Dat terwijl er nu al flinke personeelstekorten zijn. Hoe ernstig zijn die personeelstekorten? Welke oplossingen zijn er voor de tekorten? Hoe kunnen we op lange termijn de kwaliteit van de zorg waarborgen?

Glenn van der Burg gaat daarover in gesprek met Toon Taris, Hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, Jasmijn van Harten, Universitair docent Bestuurs- en Organisatiewetenschap Universiteit Utrecht en Marlies Dokter, Directeur HR Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Beluister deze aflevering over personeelstekort in de zorg

Een jaar thuiswerken tijdens corona: wat is de invloed op onze gezondheid?

Socioloog Anne van der Put in de radiostudio voor de Future of Work podcast
Anne van der Put

Door de coronacrisis wordt er al bijna een jaar op massale schaal thuisgewerkt. Op zolders, slaapkamers en aan de keukentafel zitten we de hele dag gebogen over MS Teams en Zoom. Wat doet dat met een mens? Er is best veel aandacht voor de psychische klachten, maar hoe zit het met de fysieke klachten door het thuiswerken? Het vele zitten, misschien te veel eten. Wat blijkt er uit wetenschappelijke onderzoeken naar deze unieke situatie? Presentator Glenn van der Burg bespreekt het met Anne van der Put, socioloog en promoverend op het onderwerp gezondheid en werk, en Eva Knies, hoogleraar Strategisch Human Resource Management.

Beluister deze aflevering over structureel thuiswerken

Opvallend resultaat bij onderzoek naar invloed technologie op werk

Jannes ten Berge.

Al jaren zijn we bang dat door technologie steeds meer banen gaan verdwijnen. Het World Economic Forum voorspelde in 2018 dat 50% van ons werk in de komende vijf jaar overgenomen wordt door robotisering. Maar is dat wel zo? Wat gaat er verdwijnen of veranderen? Wat kunnen organisaties eraan doen om zich voor te bereiden? Glenn van der Burg gaat hierover in gesprek met Jannes ten Berge, onlangs gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op zijn onderzoek naar de invloed van technologie op het beëindigen van een baan en adviseur bij het FutureConsult; en Jop Spoelstra, Innovatie Manager bij Technolution.

Succesvol hybride werken heeft assertieve werknemers nodig

Online onderwijs © iStockphoto.com/fizkes

Werken jij en jouw team ook thuis? Vroeger moesten we niets hebben van online vergaderen; nu rijgen we de Teams, Zoom of Webex afspraken aan elkaar. Wat doen we straks als de lockdown voorbij is? Gaan we terug naar hoe het was: bijna altijd op kantoor? Of wordt het straks hybride werken: deels thuis en deels op kantoor? Zo ja, hoe ziet dat hybride werk er dan uit? Hoe verandert ons werk in de toekomst na deze pandemie? Glenn van der Burg gaat in gesprek met Bart Jan Lijnkamp van het Facilitair bedrijf van Achmea; Laura den Dulk, Hoogleraar Bestuurskunde, arbeid, organisatie en werk-privé vraagstukken op de Erasmus Universiteit; en Joop Schippers, Hoogleraar Arbeidseconomie op de Universiteit Utrecht.

Beluister deze aflevering over hybride werken

Eindelijk onderzoek naar de mensgerichtheid van Nederlandse organisaties

Anne van der Put in de Future of Work podcast studio
Anne van der Put.

Mensen zijn ons belangrijkste kapitaal. Onze mensen maken het verschil. People First, Customers Second. Allemaal uitspraken die je vaker hoort van CEO’s van bedrijven. Maar hoe staat het met de toewijding van Nederlandse bedrijven aan het welzijn van hun medewerkers? Is er voldoende aandacht voor medewerkers in hun andere rollen in het leven? Kunnen ze zelfstandig hun werk indelen? Kunnen medewerkers zich ontwikkelen in hun werk en carrière? Hebben collega’s oog voor elkaar? Universiteit Utrecht en Universiteit Maastricht vroegen zich af hoe staat het ervoor staat in hun onderzoek: Agape: de mens als motor van de onderneming. Glenn van der Burg gaat hierover in gesprek met Thomas Martens, Impact Manager Universiteit Utrecht; Anne van der Put, Promovendus Universiteit Utrecht; en Harry Hummels, Hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving aan de Maastricht University.

https://peoplepower.radio/anne-van-der-put-2/
Eva Jaspers
Eva Jaspers

Gelijke behandeling. Ze zijn vast gelegd in de wet en bijna iedereen in de maatschappij is voorstander, maar het gaat niet goed. Vrouwen verdienen minder dan mannen. Mensen met een beperking hebben geen toegang tot de arbeidsmarkt. Je postcode bepaalt voor een groot deel je toekomst en je inkomen. Wat zijn de mechanieken achter de ongelijke behandeling? En als we die begrijpen, wat kunnen we er dan vervolgens aan doen? Glenn van der Burg verdiept zich in deze vragen samen met prof. Joop Schippers, hoogleraar Arbeidseconomie Universiteit Utrecht; Eva Jaspers, universitair hoofddocent sociologie Universiteit Utrecht; en Joy Lodarmasse, manager Diversiteit en Inclusie bij Alliander.

Beluister deze aflevering over gelijke behandeling

Hoe ga je als werkgever om met de coronavaccinatie?

Denise de Ridder
Denise de Ridder

Bedrijven zoals Google en Facebook stellen vaccinaties verplicht voor hun werknemers die op kantoor willen werken; en in Frankrijk heeft de Constitutionele Raad besloten dat zorgpersoneel verplicht kan worden om gevaccineerd te worden. Maar hoe zit dat in Nederland? Mag je manager weten of je gevaccineerd bent? Of je collega die naast je aan het bureau zit? Maakt het dan nog uit welk werk je doet? Wat verwacht jij van de verpleegkundige die zorgt voor jouw vader of moeder? Werkgevers moeten zorgen voor een veilige werkplek, maar moeten ook de privacy respecteren. Het zijn allemaal ingewikkelde vragen die de basis vormen voor het gesprek wat Glenn van der Burg deze aflevering van People Power heeft met Denise de Ridder, Hoogleraar Psychologie aan de Universiteit Utrecht; Marco Meerdink, Voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgorganisatie Careyn; en Frans Pennings, Hoogleraar sociaal recht aan de Universiteit Utrecht.

Beluister deze aflevering over werk en coronavaccinatie

The Great Resignation

Future of Work podcast met onder meer Fiona van 't Hullenaar en Joop Schippers
Fiona van 't Hullenaar, Joop Schippers en Ingeborg van Harten.

Denk jij door de pandemie aan een carrière switch? Twijfel je aan de rol van werk in je leven? Als dat zo is, dan ben je niet de enige.
Volgens recent onderzoek van Microsoft overweegt meer dan 40 procent van de wereldwijde beroepsbevolking dit jaar hun werkgever te verlaten – en dat is veel meer dan normaal. In de VS noemen ze het: “The great resignation”; met 4 miljoen mensen die in juli ontslag namen. Ook in Europa zijn er tekenen dat er meer mensen hun baan opzeggen dan normaal. Maar waarom gebeurt dit? Wat drijft mensen? Wat gaan ze doen? Wat kan je er als bedrijf aan doen om je medewerkers te behouden? Glenn van der Burg bespreekt dit met Joop Schippers, Hoogleraar Arbeidseconomie Universiteit Utrecht; Ingeborg van Harten, eigenaar van 7people en parttime Chief People Officer bij Payaut;
en Fiona van ‘t Hullenaar, voormalig directeur Vastgoed & Campus van de Universiteit Utrecht die ook ontslag nam.

Beluister deze aflevering over ontslag en carrièreswitch

In een gesprek vallen de beperkingen weg

Michele de Vries en Rik van Berkel in de Future of Work podcast
Michele de Vries, Glenn van der Brug en Rik van Berkel.

Wat kunnen werkgevers doen om mensen met een beperking aan te nemen en bij hun werk te ondersteunen? Rik van Berkel, onderzoeker Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht; en Michele de Vries, Specialist Arbeidsparticipatie bij VodafoneZiggo praten erover in de nieuwste Future of Work podcast.

Voor de 1,7 miljoen mensen met een arbeidshandicap is het vaak moeilijk om een baan te vinden. Recent gaf vijftig procent van de werkgevers aan dat ze niet van plan zijn om mensen met een beperking aan te nemen. Werkgevers zeggen dat ze geen werk hebben voor mensen met een beperking, vinden het te ingewikkeld, durven het niet, of weten niet hoe ze ondersteuning moeten geven. Waarom gaat het zo moeilijk? Wat kunnen mensen met een arbeidsbeperking zelf doen, moeten ook zij niet een stapje extra zetten? Glenn van der Burg bespreekt dit met zijn gasten: Rik van Berkel van de Universiteit Utrecht; en Michele de Vries, Specialist Arbeidsparticipatie bij VodafoneZiggo.

Beluister deze aflevering over werken met een beperking

Future of Work podcast: vooruitblik op 2022

Thomas Martens, Tanja van der Lippe, Joop Schippers
Thomas Martens, Tanja van der Lippe en Joop Schippers.

Er is één thema dat voor bijna alle bedrijven het jaar 2021 kenmerkt: hybride werken en pogingen daartoe. Op dit thema en ook veel andere thema's reflecteren socioloog Tanja van der Lippe, HRM-wetenschapper Eva Knies, arbeidseconoom Joop Schippers en socioloog Thomas Martens in de nieuwste Future of Work podcast. En wat kunnen we volgens hen verwachten voor 2022? Een krappe arbeidsmarkt, zorgen om medewerkers in de zorg. Over deze en andere thema's praten de onderzoekers in deze aflevering.

Beluister de aflevering met de vooruitblik naar 2022