Future of Work podcast

Jonge man van kleur met knotje in haar en koptelefoon op

Onderzoekers van de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht delen, samen met mensen uit de praktijk, de nieuwste inzichten over werk én de actualiteit in deze maandelijkse podcast. Hij wordt gemaakt in samenwerking met People Power, een programma op New Business Radio. 

Luisteren en abonneren

Je kunt de Future of Work podcast ook op Spotify beluisteren, bij Apple Podcasts, Google Podcasts en op Soundcloud. Elke maand wordt één aflevering van het programma People Power gemaakt door de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht. 

Wil je op de hoogte blijven van alle podcasts? Meld je dan aan voor People Power op WhatsApp. Sla het nummer 06 45 66 75 48 op in je contacten en stuur een bericht “PODCAST AAN”, dan houden wij jou op de hoogte over nieuwe afleveringen.

Elke maandag van 15 tot 17 uur hoor je People Power op New Business Radio. Wil jij de programma’s gratis en automatisch op je mobiel? Abonneer je hier op de Podcast

Wil je weten hoe je onze podcast op je iPhone, Android, Computer of SONOS krijgt, klik dan hier voor onze handleiding.

Afleveringen van de Future of Work podcast:

Eindelijk onderzoek naar de mensgerichtheid van Nederlandse organisaties

Anne van der Put in de Future of Work podcast studio

Mensen zijn ons belangrijkste kapitaal. Deze aflevering van de Future of Work podcast gaat over de toewijding van Nederlandse bedrijven aan het welzijn van hun medewerkers. Aan het woord, onder meer: Anne van der Put, socioloog aan de Universiteit Utrecht, Thomas Martens onderzoeker en Impact Manager van de Future of Work hub van de  Universiteit Utrecht en Harry Hummels, Hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving aan Maastricht University.

Succesvol hybride werken heeft assertieve werknemers nodig

Online onderwijs © iStockphoto.com/fizkes

Met Bart Jan Lijnkamp van het Facilitair bedrijf van Achmea; Laura den Dulk, Hoogleraar Bestuurskunde, arbeid, organisatie en werk-privé vraagstukken aan de Erasmus Universiteit; en Joop Schippers, Hoogleraar Arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht en daar ook verbonden aan de Future of Work hub. Gaan we terug naar hoe het was of wordt het straks hybride werken: deels thuis en deels op kantoor? Zo ja, hoe ziet dat hybride werk er dan uit? Hoe verandert ons werk in de toekomst na deze pandemie? 

Opvallend resultaat bij onderzoek naar invloed technologie op werk

Technologie lijkt de kans op baanbeëindiging eerder te verkleinen dan te vergroten, maar eigenlijk weten we hier nog lang niet genoeg over. Jannes ten Berge, recent gepromoveerd socioloog aan de Universiteit Utrecht, vertelt over zijn onderzoek naar de invloed van technologie op het beëindigen van banen. De resultaten van zijn onderzoek laten zien dat het effect van het invoeren van technologie binnen bedrijven op het werk van werknemers klein is. Ook aan het woord in deze podcast: Jop Spoelstra, Innovatie Manager bij Technolution.

Een jaar thuiswerken tijdens corona: wat is de invloed op onze gezondheid?

Socioloog Anne van der Put in de radiostudio voor de Future of Work podcast

Socioloog Anne van der Put en Eva Knies, hoogleraar strategic human resource management aan de Universiteit Utrecht bespreken thuiswerken en gezondheid in coronatijd. Er wordt al bijna een jaar op massale schaal thuisgewerkt. Op zolders, slaapkamers en aan de keukentafel zitten we de hele dag gebogen over MS Teams en Zoom. Wat doet dat met een mens? Er is best veel aandacht voor de psychische klachten, maar hoe zit het met de fysieke klachten door het thuiswerken? Wat kunnen werknemers doen en wat is de rol van de werkgever?

Wat is de oplossing voor het personeelstekort in de zorg?

Jasmijn van Harten en Toon Taris in de Future of Work podcast van de Universiteit Utrecht

Dr. Jasmijn van Harten, onderzoeker op het gebied van duurzame inzetbaarheid van medewerkers in diverse (semi-)publieke organisaties en Toon Taris, hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie (beiden aan de Universiteit Utrecht) gaan in deze Future of Work podcast in gesprek over het personeelstekort in de zorg. Welke oplossingen zijn er voor dit probleem? En hoe kunnen we op lange termijn de kwaliteit van de zorg waarborgen?  Ook aan het woord in deze aflevering: Marlies Dokter, Directeur Human Resources van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Verkiezingen, corona en de arbeidsmarkt

Coronamaatregelen op kantoor © iStockphoto.com/Halfpoint

Door de coronacrisis is de arbeidsmarkt in korte tijd flink veranderd: steunmaatregelen, werkloosheid, thuiswerken. Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht bespreekt hoogleraar arbeidsmarkt Joop Schippers de oplossingen die in de verkiezingsprogramma's worden aangedragen in de Future of Work podcast van de Universiteit Utrecht. Welke koers zou het nieuwe kabinet moeten varen? Te gast zijn ook: Paul Smeulders, Tweede Kamerlid voor GroenLinks en Didier Fouarge, Hoogleraar Economie en directeur van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt aan Maastricht University. 

Is het efficiency denken doorgeschoten?

Professor Joop Schippers in de Future of Work podcast november 2020

Problemen in bedrijven zijn er niet alleen op het vlak van personeel, maar ook in materieel, denk aan beschermingsmaterialen in de zorg en zelfs de oplopende levertijden van Ikea keukens en bureaus. Hoe komt dat? Is het efficiency denken doorgeslagen? Blijkt dat "net op tijd", te laat is, als de toekomst onvoorspelbaar is? Zijn het incidenten of hebben we hier te maken met een structureel probleem. Zo ja, wat kunnen we eraan doen? Glenn van der Burg gaat in gesprek met Joop Schippers, Hoogleraar Arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht en Rogier van der Wal, Senior Projectleider Platform 31.

Erkennen en waarderen

Veerle Brenninkmeijer in de Future of Work podcast

De wetenschapper moet een schaap met vijf poten zijn – een schaap dat toponderzoek verricht, onderwijs verzorgt, bestuurt en begeleidt, samenwerkt met anderen en daarnaast ook maatschappelijke impact genereert. Maar is dat nog wel van deze tijd? Dr. Veerle Brenninkmeijer en prof. Paul Boselie van de Universiteit Utrecht, gaan in deze podcast dieper in op het waarderen van medewerkers en de druk op excelleren.  Veerle Brenninkmeijer is universitair docent Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie en Paul Boselie bekleedt in Utrecht onder meer de nieuwe leerstoel Rewards & Recognition Open Science en is ook hoogleraar strategisch human resource management.

Zelf je werk automatiseren met AI

Maria Peeters, Jan Nieuweboer, Glenn van der Burg & Hajo Reijers

Deze aflevering van de Future of Work podcast gaat over het gebruik van data, artificiële intelligentie (AI) en automatisering op de werkvloer. Sprekers zijn Hajo Reijers, hoogleraar Business Process Management & Analytics aan de Universiteit Utrecht, Maria Peeters: hoogleraar Human Performance Management aan de TU Eindhoven en Universitair hoofddocent Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en Jan Nieuweboer, expert organisatieontwikkeling bij Rabobank.

Corona: een emancipatie-killer

Mara Yerkes in de studio voor de Future of Work podcast

Wat is de impact van veel thuiswerken tijdens corona? Wat doet het bijvoorbeeld met de werk-privé balans, de motivatie en de verbondenheid? Het heeft ook impact op de verhoudingen tussen mannen en vrouwen op het werk en met vrouwen aan de top.
We gaan er in deze aflevering over in gesprek met prof. Joop Schippers, arbeidseconoom, universitair hoofddocent sociologie Mara Yerkes, beiden van de Universiteit Utrecht en Peter Kruyen universitair docent bij de Radboud Universiteit. Eelke Pol, Hoofd HR van de Gemeente Gouda, is aan de telefoon.