Future of Work podcast

Jonge man van kleur met knotje in haar en koptelefoon op

Onderzoekers van de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht delen, samen met mensen uit de praktijk, de nieuwste inzichten over werk én de actualiteit in deze maandelijkse podcast. Hij wordt gemaakt in samenwerking met People Power, een programma op New Business Radio. 

Luisteren en abonneren

Je kunt de Future of Work podcast ook op Spotify beluisteren, bij Apple Podcasts, Google Podcasts en op Soundcloud. Elke maand wordt één aflevering van het programma People Power gemaakt door de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht. 

Wil je op de hoogte blijven van alle podcasts? Meld je dan aan voor People Power op WhatsApp. Sla het nummer 06 45 66 75 48 op in je contacten en stuur een bericht “PODCAST AAN”, dan houden wij jou op de hoogte over nieuwe afleveringen.

Elke maandag van 15 tot 17 uur hoor je People Power op New Business Radio. Wil jij de programma’s gratis en automatisch op je mobiel? Abonneer je hier op de Podcast

Wil je weten hoe je onze podcast op je iPhone, Android, Computer of SONOS krijgt, klik dan hier voor onze handleiding.

Afleveringen van de Future of Work podcast:

Doorwerken na de AOW, hoe kan het werken?

Joop Schippers, Marleen Dammen, Glenn van der Burg
Joop Schippers, Marleen Damman en Glenn van der Burg

Begin 2022 bereikte de ‘Spanningsindicator Arbeidsmarkt’ van het UWV een nieuw record. Voor het eerst was er sprake van een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt. Mogelijke oplossing van de tekorten, is dat mensen meer uren gaan werken en vooral voor parttimers. Daarvoor pleit onder andere werkgeversvereniging AWVN. Er zijn echter ook steeds meer AOW-ers die langer door willen werken. Wie zijn dat? Kan iedereen dat? Hoe moet je je daarop voorbereiden? Hoe pak je dat aan? In de studio zijn twee experts om deze vragen te beantoorden: Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie; en Marleen Damman, Universitair docent bij de afdeling Sociologie, beiden aan de Universiteit Utrecht.

Kinderopvang: de haperende motor van de arbeidsmarkt

Mara Yerkes
Mara Yerkes

Door één pedagogisch professional in de kinderopvang kunnen zeven ouders aan het werk. Kinderopvang is de stille motor van de economie. Vanwege personeelstekorten hapert die motor echter. Het gevolg hiervan is onder andere grote onvrede binnen de branche en gigantische wachtlijsten voor gezinnen. Vanwege veel ziekteverzuim moeten kinderopvangcentra soms groepen noodgedwongen sluiten. Gekwalificeerd personeel is op de krappe arbeidsmarkt lastig te vinden.

Waarom willen niet meer mensen in de kinderopvang werken? Moeten meer ouders straks uitwijken naar informele kinderopvang? Of krijgen opa en oma het zwaarder te verduren? Wat voor effecten hebben de tekorten op de arbeidsparticipatie en rolverdeling binnen het gezin? In de studio verkennen Mara Yerkes, universitair hoofddocent interdisciplinaire sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht; en Monique Wittebol, voorzitter raad van bestuur Bink kinderopvang en vice-voorzitter van Branchevereniging maatschappelijk kinderopvang, antwoorden op deze vragen.

Beluister deze aflevering over kinderopvang en arbeidsmarkt

One Size, Fits Nobody in duurzame inzetbaarheid

Evelien van Leeuwen, Renee Vermeulen en Milou Steenbergen
Evelien van Leeuwen, Renée Vermeulen en Milou Steembergen

Nu de zorg staat te springen om personeel, is het aantrekken en behouden van verpleegkundigen van levensbelang geworden. Werken in de zorg wordt vaak omschreven als waardevol, verantwoordelijk en dynamisch. Toch haken veel verpleegkundigen vroegtijdig af. Hoe lang verpleegkundigen ergens blijven werken, hangt samen met hun werkplezier. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn een dagboekstudie naar de duurzame inzetbaarheid onder verpleegkundigen van het UMC Utrecht en het Diakonessenhuis begonnen. Hoe hangt werkplezier en duurzame inzetbaarheid eigenlijk samen? Waarom is dat bij verpleegkundigen anders dan in andere sectoren? Komt dat overeen met ervaringen uit de praktijk? In de studio zijn Evelien van Leeuwen en Renée Vermeulen, beiden promovendus aan de Universiteit Utrecht; en Milou Steenbergen, verpleegkundige en verplegingswetenschapper bij het UMC Utrecht.

Beluister de aflevering over werken in de zorg en duurzame inzetbaarheid

Hoe staat het met de arbeidsmarktsituatie van huiswerkers?

David de Kort

De positie van huishoudelijke werkers op de arbeidsmarkt kan wel een poetsbeurt gebruiken. Steeds meer mensen in Nederland hebben hulp in huis nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klussen als schoonmaken, onderhoud van de tuin, of het uitlaten van de hond. Hoe kun je het stelsel voor dienstverlening aan huis inrichten, zodat de positie van huishoudelijke werkers wordt versterkt? Dat is de onderzoeksvraag die onderzoekers van de Future of Work hub in opdracht van Instituut Gak uitvoeren. Het huidige stelsel is namelijk erg complex en brengt de nodige nadelen met zich mee.

Met behulp van innovatief, interdisciplinair onderzoek willen zij achterhalen welke maatregelen kansrijk en effectief zijn. Wat zijn de best practices? Hoe versterken we de positie van huishoudelijke werkers? Wat vinden huishoudelijke werkers daar eigenlijk zelf van? We hebben twee experts uitgenodigd die ons wat duidelijkheid komen geveven: Joop Schippers, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht; en David de Kort, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Beiden zijn betrokken bij de Future of Work Hub.

Beluister deze aflevering over huishoudelijke hulp

Hoe lossen we het lerarentekort op?

Julia Penning de Vries, Fleur Veringa, Marius Bilkes en Glenn van der Burg
Julia Penning de Vries, Fleur Veringa en Marius Bilkens

"Het human resource beleid in het voortgezet onderwijs wordt steeds strategischer en dat is een goede ontwikkeling", zegt Julia Penning de Vries. De afstemming tussen HR-beleid en de organisatiedoelen gaat steeds beter. Een belangrijk struikelblok blijkt vaak de uitvoering, dat is de verantwoordelijkheid van leidinggevenden, teamleiders, midden management. "De steun van de leidinggevende is een hele belangrijke voorwaarde en voorspeller voor het feit of mensen bij een organisatie blijven of weggaan", zegt de Vries. 

Ze spreekt in deze uitzending samen met Fleur Veringa, beleidsadviseur lerarentekort in de VO-raad (Voortgezet Onderwijsraad) en Marius Bilkes van de Hybride docent. Het lerarentekort werd al lang geleden voorspeld, maar is nog altijd niet opgelost. Sterker nog, als we niets doen, dan wordt het tekort alleen maar groter. Hoe maken we het vak aantrekkelijker?

Beluister deze aflevering over het lerarentekort

LHBT+ talent grote kans voor werkgevers in krappe arbeidsmarkt

Deni Mazrekaj in de studio voor de Future of Work podcast
Deni Mazrekaj en Chantal van der Putten

“Vertel ik het wel of vertel ik het niet?” Deze vraag houdt veel lesbische, homoseksuele en transgender werkzoekenden bezig tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. De emancipatie van deze groepen is allesbehalve voltooid en ongelijkheid is voor hen vaak voelbaar bij de zoektocht naar werk. Op de arbeidsmarkt wordt niet iedereen gelijk behandeld, al denken we vaak van wel. Waar zit hem dat in? Hoe kunnen we dat oplossen? Kunnen LHBTIQ’ers daar zelf ook wat aan doen? Glenn van der Burg bespreekt dit en meer met zijn gasten in de studio Deni Mazrekaj, assistant professor Sociologie aan de Universiteit Utrecht; en Chantal van der Putten, voorzitter van Student Pride NL.

Beluister deze aflevering over LHBT+ talent

Meer vrouwen in leidinggevende posities: Wat is het effect?

Jelle Lossbroek en andere sprekers in de studio
Margriet van Hek, Jelle Lössbroek en Mariëtte Turkenburg

De verhouding in het aantal mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden en bestuurders is nog lang niet in evenwicht. Aan de geschiktheid van vrouwen voor topfuncties wordt onder Nederlanders volgens het CBS niet getwijfeld. Er wordt veelal gekeken naar hoe vrouwen naar de top kunnen doorgroeien. Waar echter weinig aandacht voor is, zijn de effecten als ze er eenmaal zijn? Hier doet de Universiteit Utrecht onderzoek naar, onder meer in de Future of Work hub

Hoe beïnvloedt het een organisatie als er meer vrouwelijke leidinggevenden komen? Is dit een oplossing voor praktische problemen zoals de loonkloof tussen mannen en vrouwen? Hoe verandert een vrouwelijke leidinggevende de organisatiecultuur? In de studio spreekt presentator Glenn van der Burg met Jelle Lössbroek, postdoctoraal onderzoeker sociologie bij Universiteit Utrecht en verbonden aan de Future of Work hub. De mannen gaan in gesprek met dr. Margriet van Hek, universitaitr docent Radboud Social Cultural Research en Sociologie aan de Radboud Universiteit; en Mariëtte Turkenburg, voorzitter van Talent naar de Top.

Beluister deze aflevering over leidinggevende vrouwen