Podcast Future of Work afleveringen 2020
Hoe voorkomen we een sociale scheidslijn op de arbeidsmarkt?
In deze aflevering van Future of Work gaat het over de waarde van werk. Werk kan namelijk veel waarde bieden in het leven van mensen, maar dan moet je wel toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Echter, voor velen zit die toegang aan de “zogenaamde” onderkant van de arbeidsmarkt; werk waar opleiding en ervaring minder belangrijk zijn. Hoe ziet die onderkant van de arbeidsmarkt eruit? Welke uitdagingen zijn daar op gebieden als geld en zekerheid? We praten hier over met professor Joop Schippers van de Universiteit Utrecht, Landelijk vakbondsbestuurder van FNV Metaal en Techniek en Metalektro Jacqie van Stigt en Gerwin Ordelmans directeur van Axent Groen, Hacron Groen en Hacron Schoon.
Doorbreek stereotypen van vrouwen en werk
Stereotypen over vrouwen en mannen op de werkvloer staan centraal in de aflevering van de Future of Work podcast van de Universiteit Utrecht. Professor Belle Derks legt uit hoe onbewuste mechanismen in onze gedachten de opkomst van vrouwen op het werk hardnekkig dwars zitten.
Vanwege Internationale Vrouwendag gaat deze podcast over de rol van vrouwen in het organisaties. Recent besloot het kabinet om het advies van de SER over een quotum van 30% vrouwen in de raden van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen te gaan doorvoeren. Wordt dit een succes? In hoeverre weerspiegelen de verhoudingen in het bedrijfsleven de nog altijd weinig geëmancipeerde verhoudingen in de Nederlandse samenleving?
Effecten van Corona op de arbeidsmarkt
Dit is een People Power Magazine in het teken van de Coronacrisis. Eerst is professor Joop Schippers van de Universiteit Utrecht te horen. We bespreken met hem wat de Coronacrisis met onze arbeidsmarkt doet: stort het in; veert het terug; en werken de maatregelen van dit kabinet? Ook worden er heel veel trainingen en opleidingen afgelast door Corona. In deel twee van dit magazine bespreken we deze vraag: hoe kan een afdeling Learning & Developement van waarde zijn in deze tijd? We leggen deze vraag van een People Power luisteraar voor aan Guus van Deelen, interim professional Learning & Development en Tom Bos, directeur van Online Academy.
Beeld van een loopbaan beperkt ons perspectief op werk
Bij een loopbaan of carrièrepad denk je bijna altijd aan een rechte lijn: the only way is up! Wat doet ons denken over werk en carrière met onze kansen op de arbeidsmarkt en ons werkgeluk? Hoe kunnen we die cultuur aanpassen? Welke mooie voorbeelden van andere carrière stappen zijn er al?
We gaan in gesprek met Marian Thunnissen, Universitair Docent aan Universiteit Utrecht en Lector aan de Fontys Hogeschool; Prof. Joop Schippers van de Universiteit Utrecht; en Nathalie Hazenberg, HR Strateeg op het gebied van Organization Agility bij ABN AMRO.
Inclusie gaat over je welkom voelen
Met de dood van George Floyd is het protest tegen discriminatie en tegen racisme wereldwijd opgelaaid. Hoe zit dat in Nederland op de arbeidsmarkt? Ook hier zijn discriminatie en racisme nog lang geen verleden tijd.
Mensen worden nog steeds op basis van etniciteit, leeftijd, geslacht en/of beperking ongelijk behandeld. Waarom is dit (nog steeds zo)? Hoe komt dit? Waar zitten paralellen tussen uitsluitingsgronden en verschillen? Waar gaat het al goed – hoe komt dat?
We gaan in gesprek met dr. Jelle Lössbroek, socioloog, econoom en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht; prof. Joop Schippers, arbeidseconoom aan de Universiteit Utrecht; en Roy Budjhawan, voorzitter van de Nederlandse inclusiviteit monitor.
Minder individuele verantwoordelijkheid, meer arbeidsmarktbeleid
Om mee te kunnen doen in deze samenleving is niet alleen een juiste opleiding belangrijk; het draait ook om toegang tot financieel, sociaal en cultureel kapitaal en een stevig netwerk. Juist deze toegang is steeds schever verdeeld: kinderen van hoog opgeleide ouders worden alsmaar kansrijker, terwijl voor kinderen van meer praktisch opgeleide ouders het tegenovergestelde geldt. Vijf maanden lang deed hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers als NSvP/NIAS-fellow onderzoek naar deze problematiek. In deze aflevering van People Power deelt Joop Schippers zijn bevindingen. Wat gaat er mis en wat moet er aan gedaan worden? In de studio zijn Sonia Sjollema, directeur NSVP; Corine Buers, researcher Regioplan; en prof. Joop Schippers van de Universiteit Utrecht.
Verkiezingen, corona en de arbeidsmarkt
Door de coronacrisis is de arbeidsmarkt in korte tijd flink veranderd: steunmaatregelen, werkloosheid, thuiswerken. Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht bespreekt hoogleraar arbeidsmarkt Joop Schippers de oplossingen die in de verkiezingsprogramma's worden aangedragen in de Future of Work podcast van de Universiteit Utrecht. Welke koers zou het nieuwe kabinet moeten varen? Te gast zijn ook: Paul Smeulders, Tweede Kamerlid voor GroenLinks en Didier Fouarge, Hoogleraar Economie en directeur van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt aan Maastricht University.
BELUISTER DEZE AFLEVERING OVER DE VERKIEZINGEN EN DE ARBEIDSMARKT
Is het efficiency denken doorgeschoten?
Problemen in bedrijven zijn er niet alleen op het vlak van personeel, maar ook in materieel, denk aan beschermingsmaterialen in de zorg en zelfs de oplopende levertijden van Ikea keukens en bureaus. Hoe komt dat? Is het efficiency denken doorgeslagen? Blijkt dat "net op tijd", te laat is, als de toekomst onvoorspelbaar is? Zijn het incidenten of hebben we hier te maken met een structureel probleem. Zo ja, wat kunnen we eraan doen? Glenn van der Burg gaat in gesprek met Joop Schippers, Hoogleraar Arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht en Rogier van der Wal, Senior Projectleider Platform 31.
BELUISTER DEZE AFLEVERING OVER EFFICIENCY DENKEN
Erkennen en waarderen
De wetenschapper moet een schaap met vijf poten zijn – een schaap dat toponderzoek verricht, onderwijs verzorgt, bestuurt en begeleidt, samenwerkt met anderen en daarnaast ook maatschappelijke impact genereert. Maar is dat nog wel van deze tijd? Dr. Veerle Brenninkmeijer en prof. Paul Boselie van de Universiteit Utrecht, gaan in deze podcast dieper in op het waarderen van medewerkers en de druk op excelleren. Veerle Brenninkmeijer is universitair docent Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie en Paul Boselie bekleedt in Utrecht onder meer de nieuwe leerstoel Rewards & Recognition Open Science en is ook hoogleraar strategisch human resource management.
BELUISTER DE AFLEVERING OVER ERKENNEN EN WAARDEREN
Zelf je werk automatiseren met AI
Deze aflevering van de Future of Work podcast gaat over het gebruik van data, artificiële intelligentie (AI) en automatisering op de werkvloer. Sprekers zijn Hajo Reijers, hoogleraar Business Process Management & Analytics aan de Universiteit Utrecht, Maria Peeters: hoogleraar Human Performance Management aan de TU Eindhoven en Universitair hoofddocent Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en Jan Nieuweboer, expert organisatieontwikkeling bij Rabobank.
BELUISTER DEZE AFLEVERING OVER AUTOMATISERING
Corona: een emancipatie-killer
Wat is de impact van veel thuiswerken tijdens corona? Wat doet het bijvoorbeeld met de werk-privé balans, de motivatie en de verbondenheid? Het heeft ook impact op de verhoudingen tussen mannen en vrouwen op het werk en met vrouwen aan de top.
We gaan er in deze aflevering over in gesprek met prof. Joop Schippers, arbeidseconoom, universitair hoofddocent sociologie Mara Yerkes, beiden van de Universiteit Utrecht en Peter Kruyen universitair docent bij de Radboud Universiteit. Eelke Pol, Hoofd HR van de Gemeente Gouda, is aan de telefoon.