Podcast Future of Work afleveringen 2019

Universiteit Utrecht onderzoekt de Future of Work

Thomas Martens, Eva Knies, Glenn van der Burg, Joop Schippers

People Power maakt samen met de Future of Work Hub van de Universiteit Utrecht een reeks podcasts over de toekomst van werk. De afleveringen zijn zowel via de website van Peoplepower als via Spotify te beluisteren.

Werk verandert: innovatie, digitalisering, en globalisering beïnvloeden ons werk. Deze maatschappelijke verandering biedt kansen en brengt uitdagingen met zich mee voor de organisatie van werk. Profiteren sommigen meer dan anderen van baankansen, innovatie en veranderingen in werk-privé balans? Ontstaat er een tweedeling op gebied van sekse, leeftijd, sociale klasse, of etniciteit? Zomaar een paar vragen die in de nieuwe podcastreeks behandeld zullen worden.

In deze eerste aflevering verkennen we het programma en de belangrijke thema’s. Hoe kijk je naar de toekomst, waarom is dat belangrijk, hoe onderzoek je dat, vanuit welk perspectief en met wie? Te gast zijn Prof. Joop Schippers, Prof. Eva Knies en Thomas Martens.

Beluister deze aflevering over Future of Work onderzoek

Gaan banen verdwijnen? Wat kun je er aan doen?

Joop Schippers, Hans Bodt, Jasmijn van Harten
Joop Schippers, Hans Bodt, Jasmijn van Harten.

Wat is het effect van technologische ontwikkeling op werk. Er zijn veel verhalen in omloop over het verdwijnen van werk. Dat meer dan de helft van de banen gaat verdwijnen. Wat wordt vanuit onderzoek werkelijk verwacht? Wat betekent dit voor leven lang leren en de manier waarop je organiseert? In de studio Universitair Docent Jasmijn van Harten en Prof. Joop Schippers van Universiteit Utrecht en Hans Bodt, manager P&O Amphia Ziekenhuis.

Beluister deze aflevering over verdwijnende banen

Leeftijdsnormen zitten ouderen op de arbeidsmarkt in de weg

Jonge man en oude man spelen een potje schaken buiten

Ouderen en werk – ondanks krapte op de arbeidsmarkt bevolken veel ouderen de kaartenbakken van gemeenten en UWV. Weinig werkgevers kiezen bewust voor de kwaliteiten van oudere medewerkers. Terwijl het wel een hele grote doelgroep is. Hoe komt het dat werkgevers niet kiezen voor oudere medewerkers? Wat kunnen wij daar aan doen? In de studio Prof. Joop Schippers van Universiteit Utrecht en Kène Henkens van NIDI. Bijzonder hoogleraar pensioensociologie Anne-Marije Buckens en oprichter van 50 Company verzorgt de column.

Beluister deze aflevering over oudere werknemers

Hoe meer jouw collega’s thuiswerken, hoe slechter jouw prestaties!

Tanja van der Lippe in Future of Work podcast
Christine Baaijens, Tanja van der Lippe, Glenn van der Burg

In deze aflevering van Future of Work gaat het over Fluïde werken. Mede door het nieuwe werken heeft tijd en plaats onafhankelijk werken een grote vlucht genomen. We werken op de zaak, onderweg, in de kroeg en thuis. Dat heeft ook de combinatie van zorg en werk makkelijker gemaakt. Maar hoeveel flexibiliteit kan een mens aan? Wanneer is het goed voor productiviteit en gezondheid, wanneer niet? In de studio zijn Prof. Tanja van der Lippe, Hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Utrecht en Christine Baaijens, manager Research van Dehora.

Beluister deze aflevering over thuiswerken en collega's