Opleidingsaanbod
De Educatieve minor leidt studenten binnen hun bacheloropleiding op tot tweedegraads bevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Studenten die deze minor én hun bachelor afronden, kunnen aan de slag in alle klassen van het vmbo-t en de onderbouw van havo/vwo.
Educatieve minor
De Educatieve module leidt afgestudeerde bachelorstudenten op tot tweedegraads bevoegd docent. Met deze bevoegdheid mogen afgestudeerden lesgeven in alle klassen van het vmbo-t en de onderbouw van havo/vwo.
Studenten uit verschillende masteropleidingen van de Graduate School of Natural Sciences en de Graduate School of Life Sciences kunnen tijdens hun bètamaster het Educational Profile (EP) volgen om een lesbevoegdheid te behalen. Afgestudeerden kunnen met een tweedegraads lesbevoegdheid aan de slag in alle klassen van het vmbo-t en de onderbouw havo/vwo.
Studenten die al een tweedegraads bevoegdheid hebben, kunnen via het EP een eerstegraads bevoegdheid verwerven, waarna ze ook aan de slag kunnen in de bovenbouw van havo/vwo.
De Educatie & communicatie masterprogramma’s (120 EC) van de Universiteit Utrecht leiden afgestudeerde bachelorstudenten op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Afgestudeerden kunnen aan de slag in alle klassen van het vmbo-t en de onder- én bovenbouw havo/vwo, of in andere functies in de educatieve sector.
- Duitse taal en cultuur: educatie en communicatie
- Engelse taal en cultuur: educatie en communicatie
- Franse taal en cultuur: educatie en communicatie
- Geografie: educatie en communicatie
- Geschiedenis: educatie en communicatie
- Kunstgeschiedenis: educatie en communicatie
- Nederlandse taal en cultuur: educatie en communicatie
- Science education and communication
- Spaanse taal en cultuur: educatie en communicatie
Deze master (60 EC) leidt afgestudeerde masterstudenten op tot eerstegraads docent in de volgende schoolvakken: aardrijkskunde, algemene economie, biologie, Duits, Engels, filosofie, Frans, geschiedenis, godsdienst en levensbeschouwing, informatica, kunstgeschiedenis, maatschappijleer en maatschappijwetenschappen, muziek, natuurkunde, Nederlands, scheikunde, Spaans en wiskunde.
Afgestudeerden kunnen aan de slag in alle klassen van het vmbo-t en de onder- én bovenbouw havo/vwo, of in andere functies in de educatieve sector.
De Universiteit Utrecht heeft 2 programma's die je opleiden tot academisch geschoolde leraar in het primair onderwijs (PO):
Academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO)
De academische lerarenopleiding primair onderwijs leidt je op tot een veelzijdige, academisch geschoolde leraar. In vier jaar behaal je tegelijkertijd een pabo-diploma (Hogeschool Utrecht) én een universitair bachelordiploma Onderwijswetenschappen aan de UU.
Master Educational Sciences (en PABO)
Vanaf september 2022 biedt de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Hogeschool Utrecht de mogelijkheid om de Master Educational Sciences te combineren met een hbo-bachelor (PABO).
Educational Sciences
Stichting Trainees in onderwijs bestaat sinds 2018. Het is een onafhankelijke stichting die is ontstaan uit een initiatief van de VO-raad, de VSNU en het ministerie van OCW. De Universiteit Utrecht is een van de partners in dit project.
Met het traineeship 'Trainees in onderwijs' haal je binnen twee jaar een eerstegraads onderwijsbevoegdheid aan de Universiteit Utrecht/Graduate School of Teaching en doe je waardevolle werkervaring op in de klas als docent. Je volgt trainingen die aansluiten bij jouw behoeften én zet zelf projecten op die het onderwijs verrijken. Je werkt actief aan je persoonlijke ontwikkeling en wordt hierbij begeleid door verschillende trainers en opleiders. Ook ontvang je een marktconform salaris en krijg je tijd en ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling onder begeleiding van een coach en opleiders.
Toelating in het kort*:
- Je bent een academicus of promovendus met een studie in of gerelateerd aan een schoolvak.
- Het gemiddelde cijfer voor je masterdiploma is minimaal een 7.
- Je bent maximaal 7 jaar geleden afgestudeerd aan een universiteit.
- Een selectieproces maakt onderdeel uit van de procedure.
* Zie website van Trainees in onderwijs voor de volledige toelatingseisen en het deelnemersprofiel.
Oriëntatieactiviteiten
Trainees in onderwijs biedt verschillende oriëntatieactiviteiten. Zo kun je bijvoorbeeld een Inhousedag bezoeken waar je ervaart hoe het verbredings- en verdiepingsprogramma binnen het traineeship eruitziet. Ook kun je je vragen stellen tijdens een chatmoment of kun je een dag(deel) meelopen op een van de partnerscholen die meedoen aan Trainees in onderwijs. Bekijk de verschillende oriëntatieactiviteiten op de website van Trainees in onderwijs.
Aanmelden
De aanmeldprocedure voor het traineeship staat beschreven op de website van Trainees in onderwijs.
Meer informatie?
Bezoek de website van Trainees in onderwijs.
Je bent ‘zij-instromer in beroep’ als je vanuit een ander beroep leraar wilt worden en direct als docent voor de klas staat. Daarnaast volg je, na het afronden van een geschiktheidsonderzoek, de lerarenopleiding. Binnen twee jaar haal je een lesbevoegdheid. In een zij-instroomtraject combineer je (betaald) werk met de lerarenopleiding.
Ook als je vanuit een andere beroep leraar wilt worden, maar eerst een lerarenopleiding wilt afronden voordat je als leraar aan de slag gaat, biedt de Universiteit Utrecht diverse mogelijkheden.