Welk traject past bij mij?
Maak hieronder een keuze tot welke doelgroep je behoort en bekijk welke opleidingsmogelijkheden tot leraar er voor jou zijn.
Tijdens je bachelor opleiding:
- Educatieve minor
Wil je tijdens je bachelor je beperkte tweedegraads lesbevoegdheid halen? Meld je dan aan voor de Educatieve minor alfa, bèta of gamma. Met deze tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag als leraar in alle klassen van het vmbo en de onderbouw van havo/ vwo.
Educatieve minors
Na je vakinhoudelijke bachelor:
- Educatieve module
Heb je (bijna) een relevante vakinhoudelijke bachelor afgerond? Volg de Educatieve module (30 EC) aan de Graduate School of Teaching van de Universiteit Utrecht. Met de Educatieve module behaal je een beperkte tweedegraads bevoegdheid, waarmee je mag lesgeven in alle klassen van het vmbo en de onderbouw havo/vwo.
Educatieve Module
- Master Educatie & communicatie
Na het behalen van je bachelor kun je kiezen voor een 2-jarig masterprogramma educatie & communicatie bètawetenschappen, taal en cultuurwetenschappen of mens- en maatschappijwetenschappen. In dit masterprogramma combineer je een vakinhoudelijke master met een universitaire lerarenopleiding. Na afronding van deze master heb je een eerstegraads bevoegdheid en kun je aan de slag als leraar in alle klassen van het vmbo en de onder- én bovenbouw havo/vwo.
Masteraanbod educatie & communicatie
- U-TEAch: teaching in English
Are you fascinated by other cultures? Do you have a global and/or European perspective? And most of all, would you like an extra challenge: teaching your school subject in English? Then join our international oriented track: U-TEAch (Utrecht Teacher Education Academy). U-TEAch is a selective honours track which provides extra enrichment to the regular Teacher Education. The course focuses on teaching in bilingual and international schools, and includes an internship abroad in which students live and teach abroad.
More Information
- Educational Profile
Binnen een aantal masters van de Graduate School of Natural Sciences en de Graduate School of Life Sciences is het mogelijk om een Educational Profile te volgen. Je kunt door het volgen van het Educational Profile een beperkte tweedegraads bevoegdheid behalen waarmee je les mag geven in alle klassen van het vmbo en de onderbouw havo/vwo.
Educational Profile
Na je vakinhoudelijke bachelor en master:
- Master Leraar voorbereidend hoger onderwijs
Na het behalen van je vakinhoudelijke bachelor en master, leidt deze eenjarige lerarenopleiding op tot eerstegraadsbevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat je met het diploma op zak aan de slag kunt in alle klassen van het vmbo en de onder- én bovenbouw havo/vwo.
Leraar voorbereidend hoger onderwijs
Er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit een ander vakgebied de overstap te maken naar het voortgezet onderwijs, namelijk:
- Educatieve module
Heb je een relevante vakinhoudelijke bachelor afgerond? Volg de Educatieve module (30 EC) aan de Graduate School of Teaching van de Universiteit Utrecht. Met de Educatieve module behaal je een beperkte tweedegraads bevoegdheid, waarmee je mag lesgeven in alle klassen van het vmbo en de onderbouw havo/vwo.
- Master Leraar voorbereidend hoger onderwijs
Heb je een vakinhoudelijke bachelor en master? Dan leidt deze eenjarige lerarenopleiding je op tot eerstegraadsbevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat je met het diploma op zak aan de slag kunt in alle klassen van het vmbo en de onder- én bovenbouw havo/vwo.
- Zij-instroom in Beroep-traject
Je bent ‘zij-instromer in beroep’ als je WO afgestudeerd bent en na een carrière buiten het onderwijs, leraar wordt. Als zij-instromer kun je direct als docent voor de klas. Daarnaast volg je de lerarenopleiding. Binnen twee jaar haal je een eerstegraads lesbevoegdheid. In een zij-instroomtraject combineer je (betaald) werk met de lerarenopleiding.
Word leraar
Zij-instroomtraject
Hbo tweedegraads lesbevoegdheid
Premaster & master Educatie & communicatie
Je volgt een premaster van 60 EC waarna je kunt starten met een 2-jarig masterprogramma Educatie & communicatie taal en cultuurwetenschappen of mens- en maatschappijwetenschappen. Dit masterprogramma duurt vervolgens 1,5 jaar. Je combineert een vakinhoudelijke master met een universitaire lerarenopleiding. Na afronding van deze master heb je een eerstegraads bevoegdheid en kun je aan de slag als leraar in alle klassen van het vmbo en de onder- én bovenbouw havo/vwo.
Masteraanbod educatie & communicatie
Wo tweedegraads lesbevoegdheid
Zij-instroom in Beroep-traject
Omdat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) veel waarde hecht aan het (laten) opleiden van eerstegraads bevoegde docenten, kun je voor het traject dat hiertoe leidt de zij-instroomsubsidie aanvragen. Naast je baan in het onderwijs, volg je de lerarenopleiding. Binnen twee jaar haal je een eerstegraads lesbevoegdheid. In een Zij-instroom in Beroep-traject combineer je (betaald) werk met de lerarenopleiding.
Word leraar
Zij-instroomtraject
Master Leraar voorbereidend hoger onderwijs
Heb je een vakinhoudelijke bachelor en master? Dan leidt deze eenjarige lerarenopleiding je op tot eerstegraads bevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat je met het diploma op zak aan de slag kunt in alle klassen van het vmbo en de onder- én bovenbouw havo/vwo.
Leraar voorbereidend hoger onderwijs
Eerstegraads lesbevoegdheid
Als je al een eerstegraads bevoegdheid voor een schoolvak hebt en nog een bevoegdheid wilt behalen, neem dan contact op met de studieadviseur: studieadviseur.gst@uu.nl.
Uitleg lesbevoegdheden
Afhankelijk van de onderwijssector waarin je les wilt geven, heb je een bepaalde lesbevoegdheid nodig. Lees in dit artikel alles over het Nederlandse bevoegdhedenstelsel voor het onderwijs.
Routes naar het leraarschap
In onderstaand schema zie je snel welk traject bij jou past.
Heb je vragen naar aanleiding van dit schema? Neem dan contact op met de studieadviseur: studieadviseur.gst@uu.nl