De Graduate School of Teaching organiseert jaarlijks een lezingenreeks van 4 lezingen: Tussen Theorie en Praktijk in het voortgezet onderwijs. Tijdens deze lezingen spreekt Erik Ex, docent geschiedenis en onderwijscolumnist Trouw, met wetenschappers en leraren die nieuwe inzichten verschaffen voor het dagelijks werk in de klas. Na de lezing is er altijd gelegenheid om bij te praten bij een borrel.
Lezing donderdag 28 november 2024
Hoe geef je les door gebruik te maken van kennis uit de wetenschap? Op welke manier gebeurt dit nu al in Nederland? Vraag het Wouter en Marjolein op 28 november 2024 tussen 19:00 uur en 21:00 uur bij de lezingenreeks Tussen theorie en praktijk op de Universiteit Utrecht.
Kinderen in Nederland en Vlaanderen hebben een jaar langer nodig om evenveel te leren als twintig jaar geleden. De achteruitgang van de basisvaardigheden lezen en rekenen bedreigen gelijke kansen en de economische welvaart.
In deze ‘Tussen theorie en praktijk’ sessie spreekt Erik Ex met Wouter Duyck, cognitief psycholoog aan de Universiteit Gent. Hij stelt dat we afstevenen op de eerste generatie in de geschiedenis die minder slim is dan de vorige. Wat kunnen we hieraan doen? Hoe werkt ons brein en wat betekent dat voor onze klassen? Hoe bereiden we onze kinderen het beste voor op de toekomst? Wat moeten ze leren op school? Duyck schreef er het boek ‘Mijn kind, slim kind’ over waarin hij niet bang is om te schuren in het debat. Waarom gaat een verminderde focus op kennis ons welvaartsverlies opleveren? Welk deel van intelligentie zit in de genen en welk deel kunnen we aanleren? En vooral: wat betekent dat voor ons onderwijs?
Uit de praktijk zal Marjolein van Zeelandt aanschuiven, wiskundedocent aan het Alfrinkcollege in Deurne (vmbo). Op deze school wordt evidence informed lesgegeven. Kennis, een heldere gedragsaanpak en effectieve didactiek staan centraal. Marjolein werd genomineerd als leraar van het jaar. Op haar school leidde ze de beweging naar een uniforme reken- en wiskunde-aanpak waar vooral zwakke rekenaars veel baat bij hebben.
Voor wie?
Alle studenten en alumni van de Graduate School of Teaching zijn van harte uitgenodigd om de lezing bij te wonen. Leraren in het voortgezet onderwijs, lerarenopleiders en andere geïnteresseerden zijn ook zeer welkom.
Datum | Donderdag 28 november 2024 |
Tijd | 19:00 – 21:00 uur De lezing wordt afgesloten met een borrel |
Locatie | Utrecht Science Park Marinus Ruppertgebouw - zaal 042 Leuvenlaan 21, 3584 CE Utrecht |
Aanmelden | Volgt z.s.m. |
Kosten | €7,50 *Bij annulering vindt er geen terugbetaling van de kosten plaats maar kan iemand anders in plaats van jou naar de lezing gaan. |