Heb je passie voor de Duitse taal en cultuur én voor onderwijs?

Leerlingen hebben graag een talendocent die enthousiast is over het vak. Hun leraar/lerares kent de Duitstalige culturen uit eigen ervaring en kan er boeiend over vertellen. Hij/zij houdt de actualiteit bij en kan de lesstof goed en gevarieerd overdragen. Spreekt dit jou aan en wil je graag met pubers werken? Heb je zelfkennis en sta je sterk in je schoenen? Dan is ons tweejarige masterprogramma Duitse taal en cultuur: educatie en communicatie misschien wat voor jou.

Van een leraar worden vakkennis en didactische vaardigheden verlangd. Je bent vormgever en begeleider van leerprocessen, maar je hebt ook een pedagogische rol en moet met collega’s en ouders om kunnen gaan. Je moet jezelf in alle rollen die het leraarsberoep met zich meedraagt willen ontwikkelen.

Word leraar of kies een andere educatieve functie

Dit masterprogramma van de Universiteit Utrecht leidt afgestudeerde bachelorstudenten op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat je aan de slag kunt in de onder- én bovenbouw van vmbo, havo en vwo. Een breed perspectief, want om les te geven aan een eerste klas in het vmbo heb je andere kennis en vaardigheden nodig dan voor een les aan 6-vwo. Omdat je alles over (vak)didactiek leert, ben je bovendien goed voorbereid op andere functies in de educatieve sector. Je kunt dus ook denken aan lesgeven in het hbo, werken bij educatieve diensten en didactische centra, bij uitgeverijen, in vakdidactisch onderzoek of in sectoren als voorlichting of journalistiek.

Goed voortgezet onderwijs biedt leerlingen persoonlijke aandacht, daagt ze uit en helpt ze steeds verder.

Praktijkgebonden leren

Je verdiept je vakinhoudelijke kennis van de Duitse taal en cultuur, en van taal- en literatuuronderwijs in het algemeen. Tijdens de vakdidactische colleges leer je hoe je die kennis overbrengt op je leerlingen. Daarnaast bestaat een groot deel van je opleiding uit praktijkgebonden leren in de vorm van stages. Je doet daarbij onder meer een praktijkgericht onderzoek, dat aansluit bij de onderzoeksvragen die in je stageschool leven. Ook leer je hoe je je kennis in niet-schoolse settings toegankelijk kunt maken voor anderen.

Een- of tweejarig?

Heb je al een vakinhoudelijk masterprogramma afgerond (minimaal 30 EC taalspecifieke onderdelen) en wil je leraar worden? Kies dan voor het eenjarige masterprogramma Leraar voorbereidend hoger onderwijs. Binnen dit programma specialiseer je je dan in het schoolvak Duits.

Programmadoel

Na afronding van dit masterprogramma ben je startbekwaam: je kunt als beginnende leraar voor de klas als eerstegraads bevoegd docent Duits. Je hebt daarvoor belangrijke basisbekwaamheden ontwikkeld, die aansluiten op de wettelijke eisen van de beroepspraktijk van de leraar.

Naast Duits ben je óók bevoegd om het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) te geven. Ook ligt de weg naar diverse andere functies in de educatieve sector voor je open, en kun je je verder bekwamen in vakdidactisch onderzoek.

Tweedegraads bevoegdheid

Als je al een bachelor in een schoolvak hebt afgerond, kun je ook eerst een (beperkte) tweedegraads bevoegdheid halen door onze Educatieve Module te volgen. Dit is een traject van 30 EC. Zie voor meer informatie onze Educatieve Module-website.

Samenvatting

Diploma: Dit masterprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
  • Titulatuur: MA
  • Opleidingsnaam: Talenonderwijs en Communicatie
  • Programma: Duitse taal en cultuur: educatie en communicatie
Accreditatie:
Geaccrediteerd door NVAO
Croho-code:
60740
Voertaal:
  • Nederlands
  • Meertalig
Vorm (deeltijd/voltijd):
Voltijd
Tijdsduur:
2 jaar
Studiepunten: 60 studiepunten is gelijk aan 1 jaar full-time studeren (European Credit Transfer System, ECTS)
120
Startmoment(en):
  • September
  • Februari
Aanmelddeadline:

Bekijk de data die voor jou gelden

Collegegeld:
Faculteit:
Geesteswetenschappen
Graduate School:
Teaching