Jarig programma
Masterlanguage: onderwijs in je favoriete taal
EC stage

Leerlingen hebben graag een talendocent die enthousiast is over het vak. Hun leraar kent de Duitstalige culturen uit eigen ervaring en kan er boeiend over vertellen. Hij houdt de actualiteit bij en kan de lesstof goed en gevarieerd overdragen. Spreekt dit jou aan en wil je graag met pubers werken? Heb je zelfkennis en sta je sterk in je schoenen? Dan is ons tweejarige masterprogramma Duitse taal en cultuur: educatie en communicatie wat voor jou.

Van een leraar worden vakkennis en didactische vaardigheden verlangd. Je bent vormgever en begeleider van leerprocessen, maar je hebt ook een pedagogische rol en moet met collega’s en ouders om kunnen gaan. Je moet jezelf in alle rollen die het leraarsberoep met zich meedraagt willen ontwikkelen.

Word leraar of kies een andere educatieve functie

Dit masterprogramma van de Universiteit Utrecht leidt afgestudeerde bachelorstudenten op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat je aan de slag kunt in alle klassen van het vmbo-t en de onder- én bovenbouw havo/vwo. Een breed perspectief, want om les te geven aan een eerste klas in het vmbo heb je andere kennis en vaardigheden nodig dan voor een les aan 6-vwo. Omdat je alles over (vak)didactiek leert, ben je bovendien goed voorbereid op andere functies in de educatieve sector. Je kunt dus ook denken aan lesgeven in het hbo, werken bij educatieve diensten en didactische centra, bij uitgeverijen, in vakdidactisch onderzoek of in sectoren als voorlichting of journalistiek.

Goed voortgezet onderwijs biedt leerlingen persoonlijke aandacht, daagt ze uit en helpt ze steeds verder.

Programmadoel

Na afronding van dit masterprogramma ben je startbekwaam: je kunt als beginnende leraar voor de klas als eerstegraads bevoegd docent Duits. Je hebt de belangrijkste basisbekwaamheden ontwikkeld, die aansluiten bij de wettelijke eisen van de beroepspraktijk van de leraar.

Je ontvangt een masterdiploma (Master of Arts) met daarop de lesbevoegdheid Duits. Naast Duits ben je óók bevoegd om het vak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) te geven.

Praktijkgebonden leren

Je verdiept je vakinhoudelijke kennis van de Duitse taal en cultuur, en van taal- en literatuuronderwijs in het algemeen. Tijdens de vakdidactische colleges leer je hoe je die kennis overbrengt op je leerlingen. Daarnaast bestaat een groot deel van je opleiding uit praktijkgebonden leren in de vorm van stages.

Diploma: Dit masterprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
  • Titulatuur: MA
  • Opleidingsnaam: Educatie en Communicatie in de Taal en cultuurwetenschappen
  • Programma: Duitse taal en cultuur: educatie en communicatie