Hou je van je vak, en wil je je enthousiasme graag delen? Vind je het leuk om met jongeren te werken en wil je hun echt iets meegeven? Ben je doordrongen van het belang van goed aardrijkskunde onderwijs voor hun begrip van de wereld? Denk je erover om aardrijkskundeleraar te worden, of wil je werken in communicatie of voorlichting? Volg dan het tweejarige masterprogramma Geografie: educatie en communicatie.
Word leraar of kies een andere educatieve functie
Dit masterprogramma van de Universiteit Utrecht leidt afgestudeerde bachelorstudenten op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat je aan de slag kunt in alle klassen van het vmbo-t en de onder- én bovenbouw havo/vwo. Een breed perspectief, want om les te geven aan een eerste klas in het vmbo heb je andere kennis en vaardigheden nodig dan voor een les aan 6-vwo. Omdat je alles over (vak)didactiek leert, ben je bovendien goed voorbereid op andere functies in de educatieve sector. Je kunt ook denken aan lesgeven in het hbo, werken bij educatieve diensten en didactische centra, bij uitgeverijen, in vakdidactisch onderzoek of in sectoren als voorlichting of journalistiek.
Programmadoel
Na afronding van dit masterprogramma ben je startbekwaam: je kunt als beginnende aardrijkskundeleraar voor de klas. Je hebt daarvoor belangrijke basisbekwaamheden ontwikkeld, die aansluiten op de wettelijke eisen van de beroepspraktijk van de leraar. Ook ligt de weg naar diverse andere functies in de educatieve sector voor je open.
Praktijkgebonden leren
Je verdiept je vakinhoudelijke kennis van geografie en leert tijdens vakdicatische werk- en hoorcolleges hoe je die kennis overbrengt op je leerlingen. Daarnaast bestaat ongeveer een kwart van je opleiding uit praktijkgebonden leren in de vorm van stages. Ook leer je hoe je je kennis in niet-schoolse settings toegankelijk kunt maken voor anderen.