4 september 2019

Machiko Kanetake wint G.J. Wiarda-prijs 2019

Tijdens de opening van het academische jaar 2019 reikte onderzoeksdirecteur Anna Gerbrandy (departement rechtsgeleerdheid) de G.J. Wiarda-prijs 2019 uit aan Machiko Kanetake voor haar artikel ‘UN Human Rights Treaty Monitoring Bodies before Domestic Courts’. Het winnende artikel blinkt volgens de jury uit in originaliteit, diepgaande analyse en aantrekkelijkheid.

Publicatie

De jury prijst de werkwijze van Machiko Kanetake om het feit dat haar publicatie, dat is gebaseerd op diepgravend onderzoek, de lezer zeer goed weet te betrekken in het onderwerp. Machike Kanetake analyseert zowel de coöperatieve als confronterende interacties tussen binnenlandse rechters en toezichthoudende instanties van VN-mensenrechtenverdragen. Het gerenommeerde British Institute of International and Comparative Law publiceerde het artikel.

G.J. Wiarda

De G.J. Wiarda-prijs is door het departementsbestuur van Rechtsgeleerdheid en de Onderzoeksraad ingesteld om excellente Utrechtse publicaties extra in het zonnetje te zetten. De prijs is vernoemd naar  prof. Gerard Wiarda, tussen 1947 en 1950 hoogleraar Administratief Recht in Utrecht en oud-voorzitter van de Hoge Raad.

Jury

Eerder dit jaar nomineerde een jury, bestaande uit Ivo Giesen (voorzitter), Alex Oude ElferinkPhilip LangbroekFerry de JongMerel Jonker en Ton van den Brink, drie artikelen uit de vele inzendingen als kandidaten om de prijs te winnen.