De nieuwe Canon van Nederland: in debat met de commissie herijking

tot
Maria van Bourgondië en Anton de Kom
Maria van Bourgondië en Anton de Kom

In juni 2020 is de nieuwe Canon van Nederland gepresenteerd. Op 24 september gaan we in gesprek met leden van de commissie, waaronder Prof. dr. James Kennedy (Internationale en Politieke Geschiedenis) en dr. Hanneke Tuithof (Cultuurgeschiedenis). Over het nut van een Canon, de keuzes van de Commissie en hun visie op de rol van geschiedenis in wetenschap, onderwijs en samenleving.

Op verzoek van de minister van OCW werkte de Commissie Herijking aan een nieuwe invulling van ‘het verhaal van Nederland’. Dat verhaal is nu diverser geworden, met meer vrouwen, de eerste mens van kleur (Anton de Kom) en meer aandacht voor koloniale geschiedenis. Is dat een politiek correct verhaal, zoals critici soms beweren?

Sociale cohesie in de multiculturele samenleving

Ook de oude Canon was niet onbetwist. Historici verzetten zich aan het begin van de 21e eeuw sterk tegen de fixatie van geschiedenis in een canon, terwijl het toenmalige kabinet daarin juist een geschikt middel voor meer sociale cohesie in de multiculturele samenleving lag.

Hunebedden tot de euro

Daarnaast was er maatschappelijke kritiek op onder meer de eenzijdig witte, Holland-centrische en seculiere invulling van ‘het verhaal van Nederland’ dat in 2006 verscheen als lijst met vijftig vensters, van de hunebedden tot de euro. Desondanks werd de Canon van Nederland een begrip en een belangrijke leidraad voor geschiedenisonderwijs en musea.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Pandora, Tivoli Vredenburg, Utrecht
Entree
€5
Aanmelden

Aanmelden kan middels deze link 

Meer informatie
Meer informatie over het evenement