James Kennedy: "Laat de meerstemmigheid van de Nederlandse geschiedenis horen"

Presentatie van hernieuwde 'Canon van Nederland'

Decaan van University College Utrecht James Kennedy is voorzitter van de commissie die de leiding had in de herziening van de Canon van Nederland. Maandag 22 juni presenteerde hij de nieuwe Canon.

De ‘Canon van Nederland’ omvat vijftig beslissende gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis en wordt veel gebruikt op scholen en in de media. Vergeleken met de originele versie, opgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, besteedt de nieuwe Canon meer aandacht aan onderwerpen zoals het koloniale verleden van Nederland en vrouwenemancipatie.

Een opvallende nieuwkomer in het licht van de recente Black Lives Matter-beweging is de Surinaamse antikoloniale activist en schrijver Anton de Kom. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934 is een protest tegen racisme en kolonialisme in het land.

We wilden de meerstemmigheid van de Nederlandse geschiedenis laten horen, waarbij ook het geluid van minder machtige mensen klinkt.

Ook de meer recente geschiedenis van de zogenaamde ‘gastardbeiders’ vanaf de jaren zestig neemt een prominente plaats in binnen de Canon, evenals de rol van verlichte vrouwen zoals politica Marga Klompé, wiens carrière in dienst stond van het ontwerpen van de Nederlandse welvaartsmaatschappij.  

De nieuwe canon is geen heruitvinding van de Nederlandse geschiedenis”, zegt James Kennedy in een interview met het NRC Handelsblad. “We wilden de meerstemmigheid van de Nederlandse geschiedenis laten horen, waarbij ook het geluid van minder machtige mensen klinkt.”

 

de herziene canon van Nederland. Klik op de afbeelding om naar de website te gaan