
Zo werken we aan een betere wereld
- Verzegelde brief nu virtueel geopend Een onderzoeksteam slaagde erin om een verzegelde 17e-eeuwse brief virtueel te openen. Het team ontwikkelde een computergestuurd algoritme dat duizenden scans samenvoegde om leesbare tekst te creëren.
- Ons onderzoek naar corona Het coronavirus heeft een enorme maatschappelijke impact. De Universiteit Utrecht werkt aan de bestrijding van het virus én aan oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken die het virus met zich meebrengt.
- Duidelijkere voedseletiketten Allergie-informatie op voedseletiketten is vaak een zoekplaatje. Een groep experts analyseerde ruim 300 etiketten en ontwikkelde een optimaal voedseletiket.
- Onderwijs geven op afstand Overal zijn docenten op zoek naar manieren om hun onderwijs op afstand vorm te geven. We delen graag de kennis en ervaring die we in de afgelopen maanden hebben opgebouwd.
Kerncijfers
Onze studenten waarderen de keuzeruimte binnen onze 50 bacheloropleidingen.
Elk jaar behalen meer dan 600 promovendi hun doctorstitel in Utrecht.
Met ruim 35.000 studenten zijn we een van de grootste Nederlandse universiteiten.
We bestaan sinds 26 maart 1636, toen de Illustere School werd omgevormd tot een academische universiteit.
Onze mensen
- Rutger BregmanAlumnus van het Jaar
Volgens de jury van de Alumnus van het Jaar verkiezing hebben Bregmans boeken veel impact, toont hij moed en zet hij urgente kwesties, zoals klimaatverandering, op de agenda.
- Behnaz Wasighi en Roshi FlippoDebuut-buddy's
In buddyprogramma Debuut koppelen we scholieren van wie de directe familie niet aan een universiteit gestudeerd heeft, aan studenten zoals Roshi.
- Fedoua OuchanStudent Rechtsgeleerdheid
Fedoua is lid van de stuurgroep Equality, Diversity & Inclusion. Zij zet zich in voor een diversere en inclusievere universiteit. “Ik geloof dat de kwaliteit van het onderwijs baat heeft bij een diverser curriculum.”
- Maarten HajerFaculteitshoogleraar
"Onderwijs aan professionals en regulier onderwijs hebben veel baat bij kruisbestuiving." Daarom bedachten Maarten en zijn collega's de Mixed Classroom. Hier leren studenten en professionals van en met elkaar. Het idee werd beloond met een Hogeronderwijspremie.