Eva González Pérez Alumnus van het Jaar Universiteit Utrecht

Advocaat Eva González Pérez is door de Universiteit Utrecht uitgeroepen tot Alumnus van het Jaar. Ze ontving deze eretitel op maandag 27 maart in de Domkerk tijdens de viering van de 387ste verjaardag van de universiteit, de Dies Natalis. 

Eva González Pérez, has been chosen as the most influential woman of 2021.

Bij het grote publiek is Eva González Pérez vooral bekend door haar cruciale rol in de toeslagenaffaire. Gedreven door rechtvaardigheidsgevoel en dankzij een groot doorzettingsvermogen, brengt ze in 2019 structurele problemen bij de Belastingdienst aan het licht. Het leidt in 2021 tot de val van het kabinet, waardoor ze in die periode veelvuldig in het nieuws is. Als advocaat staat ze een grote groep ouders bij waarvan de kindertoeslag onterecht door de Belastingdienst werd stopgezet en teruggevorderd.

Eva González Pérez kreeg veel (internationale) erkenning voor haar rol. Zo ontving ze onder meer de Issue Award, de Don Justo Jose Manuel Maza-prijs, de Punetas de Plata-prijs en (samen met Pieter Omtzigt) de Coornhertprijs. Afgelopen jaar werd zij bovendien koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Recentelijk volgde ook een benoeming tot lid van de Staatscommissie Rechtsstaat, die, onder voorzitterschap van de Utrechtse rector magnificus Henk Kummeling, onderzoek gaat doen naar het functioneren van de wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende macht. 

Meer over Eva González Pérez

Door haar Citoscore op de basisschool krijgt Eva González Pérez, net als veel andere migrantenkinderen, het advies huishoudschool. Na het eerste jaar stapt zij echter over naar de mavo. Daarna volgen de havo, het vwo en uiteindelijk de universiteit. Door deze achtergrond is zij een rolmodel voor kinderen voor wie studeren geen vanzelfsprekendheid is, en een ambassadeur voor het programma Equality, Diversity & Inclusion van de Universiteit Utrecht. 

In het jaar 2000 rondt ze haar studie Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht af. Spoedig daarna wordt zij in het arrondissement 's-Hertogenbosch beëdigd als advocaat. Samen met twee compagnons start ze in 2007 een eigen kantoor in Eindhoven, waar ze zich vooral bezighoudt met zaken op het gebied van arbeidsrecht, sociaal zekerheidsrecht en consumentenrecht.

We bewonderen Eva om de belangrijke rol die ze speelt in de toeslagenaffaire. Zij bracht de bal aan het rollen.

Uit het juryrapport

De jury over Eva González Pérez: ‘We bewonderen Eva om de belangrijke rol die ze speelt in de toeslagenaffaire. Zij bracht de bal aan het rollen. Door haar kwamen de misstanden bij de Belastingdienst op de politieke en maatschappelijke agenda. Met tomeloze inzet en ambitie staat ze tientallen gedupeerde ouders bij in hun procedures. Haar vasthoudende optreden en inzet voor de slachtoffers van de affaire maken haar een inspiratiebron voor alle studenten en alumni’.

Prijs

De prijs voor de Alumnus van het Jaar (een initiatief van het Utrechts Universiteitsfonds) is een kunstwerk van de Utrechtse kunstenaar Nissim Men, met daarop een voor de winnaar belangrijke plek in de stad Utrecht. Eva González Pérez koos voor de Domtoren. 

Alumnus van het Jaar

Met de eretitel Alumnus van het Jaar onderstreept de Universiteit Utrecht dat alumni een belangrijk en integraal onderdeel zijn van de academische gemeenschap. Samen met studenten, wetenschappers, alumni, maatschappelijke partners, de overheid en het bedrijfsleven zoekt de universiteit naar oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. 

Een Alumnus van het Jaar is iemand die op zijn of haar gebied vooruitgang brengt en buiten de gebaande paden durft te treden, een maatschappelijk geëngageerd persoon en een inspiratiebron voor huidige studenten. Eerdere Alumni van het Jaar waren: Marion Koopmans (2021), Rutger Bregman (2020), Jan Beuving (2018), Cathelijne Broers (2017), Feike Sijbesma (2016) en Marjan Minnesma (2015).  

De jury voor de verkiezing bestond dit jaar uit alumni Marjan Minnesma (voorzitter, directeur Urgenda), José van Dijck (universiteitshoogleraar, bestuurslid Utrechts Universiteitsfonds), Anneloes Krul (student-assessor College van Bestuur), Floris de Gelder (zelfstandig adviseur), Maurice Unck (algemeen directeur/CEO RET, vicevoorzitter Utrechts Universiteitsfonds).