Rutger Bregman Alumnus van het Jaar Universiteit Utrecht

Historicus en schrijver Rutger Bregman is uitgeroepen tot Alumnus van het Jaar van de Universiteit Utrecht. Hij krijgt de prijs uitgereikt tijdens een speciale collegetour op 25 maart, aan de vooravond van de 385ste Dies Natalis, de verjaardag van de universiteit. Het programma is onderdeel van het lustrum dat we samen met het UMCU vieren.

Rutger Bregman (32) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht (UU) tussen 2006 en 2012. Al tijdens zijn studententijd begon hij stukken te schrijven, eerst voor het blad van zijn studentenvereniging S.S.R.-N.U. en universiteitsblad DUB, later voor landelijke dagbladen. Na zijn studie werkte Bregman voor de Volkskrant en De Correspondent.

Hij schreef meerdere boeken, waaronder ‘Gratis geld voor iedereen’, ‘De meeste mensen deugen’ en ‘Het water komt’. ‘De meeste mensen deugen’ – één van de bestverkochte boeken van 2020 en vertaald in drieënveertig talen – is bekroond met de NS Publiekprijs.

Bregman werd wereldnieuws toen hij in 2019 op het World Economic Forum aankaartte dat de rijken volgens hem structureel te weinig belasting betalen. De BBC noemde hem ‘De Nederlandse historicus die de wereld over ging’, Le Monde vindt hem ‘duizelingwekkend erudiet’. Over ‘De meeste mensen deugen’ zei Yuval Noah Harari: 'Made me see humanity from a fresh perspective'.

Impact en betekenisgeving

Volgens de jury van de Alumnus van het Jaar verkiezing hebben Bregmans boeken veel impact, toont hij moed en zet hij urgente kwesties, zoals klimaatverandering, op de agenda. Bregman doet dat op basis van zijn academische kennis en tegelijk in een voor iedereen begrijpelijke taal. Het appèl dat hij hierbij doet, is volgens de jury belangrijk voor betekenisgeving en zeker in deze tijd: neem je verantwoordelijkheid, steek hand in eigen boezem, houd moed. Het is een terrein waar de Geesteswetenschappen hun waarde optimaal kunnen tonen. En dat doet Bregman, aldus de jury.

Collegetour ‘Hoe maak je het verschil?’

Op 25 maart krijgt Bregman de Alumnus van het Jaar prijs uitgereikt tijdens een speciale Collegetour-bijeenkomst van 20.00 - 21.30 uur vanuit TivoliVredenburg onder de titel ‘Hoe maak je het verschil?’. De huidige studenten zullen hun voorganger dan vragen stellen. Ook zal Bregman in gesprek gaan met enkele van zijn Utrechtse docenten, onder wie Beatrice de Graaf. De talkshow zal online te volgen zijn via het YouTube-kanaal van de UU. Studenten kunnen vanaf vandaag vragen insturen, door te mailen naar: collegetour@uu.nl.

Alumnus van het Jaar

Met de Alumnus van het Jaar-prijs onderstreept de UU dat alumni een belangrijk en integraal onderdeel vormen van de academische gemeenschap. Want samen met studenten, wetenschappers, alumni, maatschappelijke partners, de overheid en het bedrijfsleven zoekt de UU naar oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. Een Alumnus van het jaar is iemand die op zijn of haar gebied vooruitgang brengt en buiten de gebaande paden durft te treden, een maatschappelijk geëngageerd persoon en een inspiratiebron voor huidige studenten. Eerdere Alumni van het Jaar waren: Marjan Minnesma, Feike Sijbesma, Cathelijne Broers en Jan Beuving.

Prijs

De prijs voor de Alumnus van het Jaar is een kunstwerk van de Utrechtse kunstenaar Nissim Men met daarop een voor de winnaar belangrijke plek in de stad Utrecht. Rutger Bregman koos voor Oudegracht 32, het adres van de sociëteit N.I.S.A.T.A. van zijn studentenvereniging S.S.R.-N.U., waar hij boven heeft gewoond. De prijs wordt beschikbaar gesteld door het Utrechts Universiteitsfonds.

Jury

De jury bestaat uit dr. mr. Madeleine van Toorenburg (alumna en juryvoorzitter), drs. Harald Miedema (alumnus en lid van het bestuur van het Utrechts Universiteitsfonds), mr. Floris de Gelder (alumnus), prof. dr. James Kennedy (Universiteit Utrecht) en drs. Monique Mourits (Universiteit Utrecht).