De universiteit

Elk jaar beginnen enkele honderden nationale en internationale promovendi hun onderzoek bij de Universiteit Utrecht. Mede dankzij hen werken we aan onderzoek van topkwaliteit. Daarbij staat samenwerking tussen wetenschappers en maatschappelijke partners hoog in het vaandel.

Onderzoeksthema’s

We concentreren ons onderzoek rond vier onderzoeksthema's: Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability. Binnen deze thema's werken we interdisciplinair samen met onderzoeksinstellingen, het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties. We verbinden denkers aan doeners om samen te werken aan een betere wereld.

Wij doen dit al jaren, maar stellen ons ambitieus op. We richten ons op het nóg meer integreren van wetenschap en samenleving. Zo lossen we samen sleutelvraagstukken op voor de huidige en komende generaties en dragen we bij aan hedendaagse maatschappelijke kwesties zoals veiligheid, gezondheid, sociale cohesie en duurzaamheid.

Deze aanpak wordt gewaardeerd, zo laten de wereldwijde universitaire rankings keer op keer zien.

Wil je meer weten over wie wij zijn? Bekijk dan onze organisatiepagina.

Graduate schools

De verantwoordelijkheid voor de opleiding en begeleiding van promovendi van de Universiteit Utrecht valt onder de Graduate Schools (m.u.v. Graduate School of Teaching). Een Graduate School bestaat uit een aantal inhoudelijk verwante masterprogramma’s en promotieopleidingen. Zo scheppen Graduate Schools een context waarin masterstudenten, promovendi en onderzoekers elkaar ontmoeten en stimuleren.

Ceremoniële vlag aan het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.
De ceremoniële vlag van de Universiteit Utrecht. De zeven banen staan voor de zeven faculteiten. Foto van Ivar Pel.

Voor onderzoeks- en werknemerszaken zijn promovendi aangewezen op een van onze zeven faculteiten. Daarin zijn onze onderzoeksgroepen verenigd. In het verband van de hierboven genoemde thema’s werken deze onderzoeksgroepen interfacultair samen.