Toegankelijkheid en functiebeperking
Hier vind je informatie voor studenten, medewerkers en geïnteresseerden met een functiebeperking. Ook voor betrokkenen kan de onderstaande informatie relevant zijn.
Mensen met én zonder beperking willen weten wat ze kunnen verwachten als ze een universiteitsgebouw bezoeken. Daarom is de digitale informatie over gebouwen in 2019 vernieuwd. Hiermee is per gebouw in één oogopslag duidelijk hoe het zit met bereikbaarheid, toegankelijkheid en voorzieningen zoals invalideparkeerplaatsen of liften.
De UU wil iedereen zo goed mogelijk toegang bieden tot universitaire gebouwen en terreinen. Diversiteit, toegankelijkheid en inclusiviteit zijn belangrijke thema’s die herkenbaar moeten zijn in de huisvesting van de Universiteit Utrecht.
In bestaande gebouwen lost de directie Campus & Facilities knelpunten op in overleg met gebruikers. Vaak lukt dit, maar vooral de monumentale gebouwen in de binnenstad kunnen soms een flinke uitdaging zijn. Alle nieuwbouw van de universiteit zal voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid.
De Universiteit Utrecht wil graag dat iedereen zich welkom voelt en de nodige hulp krijgt om het beste uit zichzelf en de studie te halen. Als je een chronische ziekte of een fysieke of psychische beperking hebt, kun je speciale voorzieningen en begeleiding aanvragen.
Daarnaast is er Platform Onbeperkt Studeren. Dit is een platform voor en door studenten. Het platform biedt begeleiding en advies aan studenten met een functiebeperking. Op hun site vind je onder andere informatie over wat je kunt doen bij studievertraging. Het is mogelijk om via het platform een buddy te krijgen die je wegwijs maakt binnen de universiteit. Platform Onbeperkt Studeren biedt in samenwerking met Career Services ook sollicitatietrainingen aan voor studenten en alumni met een functiebeperking.
Richard Horenberg, coördinator van het platform, won de Diversity & Inclusion Award 2019 voor zijn inspanningen. Op 2 september 2019 won het Platform Onbeperkt Studeren de Studentenprijs voor Bijzondere Bestuurlijke en Maatschappelijke Verdienste. Heb je vragen over studeren met een functiebeperking? Mail dan Platform Onbeperkt Studeren: onbeperktstuderen@uu.nl.
De Participatiewet en Wet Banenafspraak moeten er voor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een functiebeperking. Mensen met een functiebeperking en een doelgroepregistratie vallen onder de Wet banenafspraak.
De Universiteit Utrecht werkt aan de invulling van de Wet banenafspraak. Er werken inmiddels 166 mensen met een doelgroepregistratie, zogenoemde participatiemedewerkers bij de universiteit. Ze hebben verschillende banen; van archiefmedewerker, webredacteur en laboratorium assistent tot onderzoeker.
Er zijn binnen de Universiteit Utrecht diverse initiatieven voor participatiemedewerkers, zoals introductiebijeenkomsten, koffiemomentjes, en een nieuwsbrief. Als participatiemedewerker vind je op intranet (alleen toegankelijk voor medewerkers) meer informatie over wat je moet weten bij de start en het verdere aanbod als je bent ingestroomd via de Wet banenafspraak. Heb je een functiebeperking, maar val je niet onder de Wet banenafspraak? Neem dan contact op met je leidinggevende voor het regelen van voorzieningen.
Vacatures
De Universiteit Utrecht biedt regelmatig vacatures voor participatiemedewerkers aan. Deze staan alleen open voor mensen met een doelgroepregistratie. Wil je nagaan of je een doelgroepregistratie hebt? Dit kun je zelf checken op Mijn UWV.
De vacatures van de Universiteit Utrecht worden gepubliceerd op careers.ctalents.nl. Zij matchen talenten met een auditieve of visuele beperking aan de UU. Heb je een functiebeperking die niet auditief of visueel is? Ook dan ben je welkom om te solliciteren. Voor vragen kun je contact opnemen met het centrale participatieteam via participatie@uu.nl.
Myra-Lot Perrenet werkt als inclusiecorrespondent binnen de UU. Dit doet zij in samenwerking met het Equality, Diversity & Inclusion Office. Myra-Lot focust zich op wat het betekent om te werken of te studeren met een functiebeperking.
Door het delen van verhalen ontstaat meer bekendheid en openheid over arbeidsbeperkingen. Deze bewustwording is van essentieel belang voor de ontwikkeling naar een meer inclusieve universiteit. Myra-Lot interviewt bijvoorbeeld medewerkers met een beperking.
Medewerkers met een neurologische of psychische beperking kunnen rekenen op support vanuit de Universiteit. Op het intranet van de UU (alleen toegankelijk voor medewerkers) kun je zien wat die support inhoudt.
Meer informatie over ondersteuning voor medewerkers.