Verbeteren toegankelijkheid gebouwen en terreinen

Iedereen moet zich welkom voelen bij de UU

Toegankelijke entree van het Educatorium op de Uithof: een draaideur met bestickering voor mensen met een visuele beperking en een schuifdeur voor rolstoelgebruikers
Toegankelijke entree van het Educatorium op het Utrecht Science Park: een draaideur met bestickering voor mensen met een visuele beperking en een schuifdeur voor rolstoelgebruikers

De Directie Vastgoed en Campus levert een structurele bijdrage aan de diversiteitsambitie van de Universiteit Utrecht. Het doel is om iedereen, met óf zonder beperking, zo goed mogelijk toegang te bieden tot de gebouwen en terreinen van de universiteit en zich op die manier welkom te voelen.

Wat betekent toegankelijkheid?

Dit betekent dat iedereen fysiek zijn bestemming ongehinderd en zelfstandig moeten kunnen bereiken en voorzieningen moet kunnen gebruiken. Daarnaast betekent het ook dat er voldoende informatie beschikbaar is over de toegankelijkheid van gebouwen, terreinen en voorzieningen zodat iedereen zijn weg ook kán vinden.

Hoe doen we dat?

Binnen bestaande panden inventariseren we welke knelpunten er zijn op het gebied van toegankelijkheid en hoe we deze kunnen lossen. Dat lukt vaak, maar af en toe is het gewoonweg niet mogelijk een bestaand gebouw aan te passen. Vooral de monumentale gebouwen in de binnenstad zijn een flinke uitdaging.

Uitgangspunt

Bij nieuwe gebouwen krijgt de architect opdracht een gebouw te ontwerpen dat voldoet aan richtlijnen voor toegankelijkheid. Ondanks dit uitgangspunt moeten we als opdrachtgever de vinger goed aan de pols houden. Wetgeving en richtlijnen bieden nog altijd veel ruimte voor interpretatie. Dit brengt het risico met zich mee dat oplossingen niet goed aansluiten bij de behoefte van gebruikers.

Voor de buitenruimten geldt een vergelijkbare aanpak. Een aandachtspunt hierbij is dat de universiteit regelmatig niet de eigenaar is van de buitenruimte. Daarom voeren we gesprekken met diverse partijen, zoals de gemeente en vervoersbedrijven. Zo zorgen we er samen voor dat de situatie verbetert.

Online informatie

Om iedereen een goed beeld te geven van hoe de toegankelijkheid van de gebouwen eruit ziet, staat er binnenkort specifieke informatie online. Op de gebouwenpagina’s lees je bijvoorbeeld meer over bereikbaarheid, aanwezigheid en locatie van voorzieningen, mate van rolstoelvriendelijkheid, contactgegevens voor assistentie en eventuele niet goed toegankelijke ruimten.

In gesprek

Om alle wensen en behoeften op het gebied van toegankelijkheid goed in kaart te brengen, voeren we regelmatig gesprekken met faculteiten, diensten, specialisten en ervaringsdeskundigen (studenten en medewerkers met een beperking). Zij geven waardevolle informatie om de bestaande toegankelijkheid van gebouwen en terreinen te verbeteren.

Meer informatie
Hebt u vragen over dit bericht? Of hebt u ideeën? Neem dan gerust contact op met Jan-Willem Moerkerk. Hij helpt u graag.