De kracht van samenlevingen wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van haar instituties, die de formele en informele geraamtes vormen voor menselijke interactie.

Deze instituties - wetten, gebruiken, netwerken, organisaties, talen, etc. - maken of breken de verwezenlijking van een open, democratische en gelijkwaardige samenleving. Ze bepalen de mogelijkheden van de samenleving om tegenslagen op te vangen en goed in te spelen op de uitdagingen en mogelijkheden die nieuwe ontwikkelingen bieden.

Verschillende disciplines

Bij de Universiteit Utrecht werken onderzoekers samen uit verschillende disciplines, zoals economie, geschiedenis, cultuur, rechtsgeleerdheid, sociologie, sociale psychologie, taal en communicatie, ethiek, innovatiestudies en geografie om zo antwoorden te vinden op vragen als: Waarom ontwikkelen samenlevingen zich op deze punten zo verschillend? En welke rol spelen instituties in de vorming van open en duurzame samenlevingen, of juist het blokkeren daarvan?

Meer informatie

In het Nederlands is slechts een beperkte hoeveelheid informatie beschikbaar over het strategische thema Instituties van de Universiteit Utrecht. Deze website is echter volledig beschikbaar in het Engels.

Institutions is een van de vier strategische thema's van de Universiteit Utrecht.

Nieuws

© iStockphoto.com/Oktay Ortakcioglu
22 september 2017
Nederlanders heten echte kaaskoppen te zijn, terwijl 65% wereldwijd lactose-intolerant is. Hoe is dat eigenlijk zo gekomen? Leonard Rutgers licht toe in het FD.
Envelop met oude voedselbonnen
20 september 2017
Hoogleraar Financiële Geschiedenis Oscar Gelderblom gaat samen met NTR op zoek naar oude financiële documenten bij Nederlanders 'op zolder'.
© iStockphoto.com/sekulicn
15 september 2017
Alumnimagazine Illuster interviewde Geert Buelens samen met directeur van Het Literatuurhuis Michaël Stoker over de zichtbaarheid van literatuur in de stad.
Thierry Baudet. Bron: Wikimedia Commons/Elekes Andor
15 september 2017
Het huis van Thierry Baudet werd afgelopen week beklad door activisten. Linda Duits en Jacco Pekelder reageren
Ovid among the Scythians (1862) by Eugène Delacroix. Bron: Wikimedia Commons/Metropolitan Museum of Art
15 september 2017
Leonard Rutgers schrijft in zijn column in Het Financieele Dagblad over het antieke Siberische volk de Scythen n.a.v. een expositie in het British Museum.

Pagina's

RSS

Agenda

25 - 27
sep
25 september 2017 09:30 - 27 september 2017 16:00
Tijdens dit Akademie Colloquium zullen internationale wetenschappers veiligheid in de negentiende eeuw historiseren.
26
sep
26 september 2017 20:00 - 22:00
Op 26 september zal Eric Ottenheijm een lezing houden voor het Utrecht Religie Forum over het religieuze landschap van de parabel van de barmhartige Samaritaan.
13
okt
13 oktober 2017 10:30 - 11:45
Hamer ontwikkelt een theorie die ons helpt begrijpen hoe we moeten denken en spreken over fundamentele rechten. De verdediging vindt plaats op 13 oktober.
25
okt
25 oktober 2017 20:00 - 21:30
Gratis geld voor iedereen. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Of dat zo is, horen we van Correspondent Rutger Bregman en filosoof prof. Ingrid Robeyns.
31
okt
31 oktober 2017 20:15 - 21:30
Dan Hassler-Forest geeft twee colleges: op 21 september praat hij over film, politiek en propaganda en op 31 oktober vertelt hij over de rol van muziek in film.

Pagina's

RSS