De kracht van samenlevingen wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van haar instituties, die de formele en informele geraamtes vormen voor menselijke interactie.

Deze instituties - wetten, netwerken, organisaties etc. - maken of breken de verwezenlijking van een open, democratische en gelijkwaardige samenleving. Ze bepalen de mogelijkheden van de samenleving om tegenslagen op te vangen en goed in te spelen op de uitdagingen en mogelijkheden die nieuwe ontwikkelingen bieden.

Verschillende disciplines

Bij de Universiteit Utrecht werken onderzoekers samen uit verschillende disciplines, zoals economie, geschiedenis, cultuur, rechtsgeleerdheid, sociologie, sociale psychologie, ethiek, innovatiestudies en geografie om zo antwoorden te vinden op vragen als: Waarom ontwikkelen samenlevingen zich op deze punten zo verschillend? En welke rol spelen instituties in de vorming van open en duurzame samenlevingen, of juist het blokkeren daarvan?

Meer informatie

In het Nederlands is slechts een beperkte hoeveelheid informatie beschikbaar over het strategische thema Instituties van de Universiteit Utrecht. Deze website is echter volledig beschikbaar in het Engels.

Institutions is een van de vier strategische thema's van de Universiteit Utrecht.

Nieuws

Bron: chineseimpact.nl
28 april 2017
N.a.v. zijn onderzoeksproject 'The Chinese Impact' en tentoonstelling Barbaren & Wijsgeren, sprak Thijs Weststeijn met het Haarlems Dagblad en NEMO Kennislink.
28 april 2017
Onder co-redactie van Ann Rigney verscheen themanummer 'Audiovisual Memory and the (Re)Making of Europe' over transnationale herinneringscultuur in Europa.
© iStockphoto.com/FangXiaNuo
28 april 2017
Op 25 mei geeft hoogleraar Internationale Betrekkingen Beatrice de Graaf een nieuw college: DWDD University - Spionage.
25 april 2017
In samenwerking met de Gemeente Utrecht ontwikkelde Utrecht Data School De Ethische Data Assistent (DEDA) om ethische problemen in dataprojecten te herkennen.
24 april 2017
Ton van den Brink en Anna Gerbrandy schrijven in een column voor NRC over de uitdagingen die de ontwikkelingen in Hongarije opleveren voor de EU.

Pagina's

RSS

Agenda

24 - 6
apr jun
24 april 2017 - 6 juni 2017 09:00
Call for Seed Money Proposals
3
mei
3 mei 2017 20:00 - 22:00
De Vereniging voor Bestuurskunde en IOS organiseren een ontmoeting tussen wetenschap en bestuurspraktijk waarin we onderzoeken wat steden zijn en kunnen worden.
11
mei
11 mei 2017 12:45 - 13:45
Miguel Laborda-Péman analyseert het ontstaansproces en de lange-termijnontwikkeling van historische instituties van collectieve actie.
19
mei
19 mei 2017 15:30 - 17:00
Seminar by Oran Young on Biodiversity Beyond National Jurisdiction (BBNJ) and issues involved.
24
mei
24 mei 2017 09:30 - 13:30
Hoe zal ondernemerschap eruitzien en waar zullen consumenten in geïnteresseerd zijn?

Pagina's

RSS