De kracht van samenlevingen wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van haar instituties, die de formele en informele geraamtes vormen voor menselijke interactie.

Deze instituties - wetten, gebruiken, netwerken, organisaties, talen, etc. - maken of breken de verwezenlijking van een open, democratische en gelijkwaardige samenleving. Ze bepalen de mogelijkheden van de samenleving om tegenslagen op te vangen en goed in te spelen op de uitdagingen en mogelijkheden die nieuwe ontwikkelingen bieden.

Verschillende disciplines

Bij de Universiteit Utrecht werken onderzoekers samen uit verschillende disciplines, zoals economie, geschiedenis, cultuur, rechtsgeleerdheid, sociologie, sociale psychologie, taal en communicatie, ethiek, innovatiestudies en geografie om zo antwoorden te vinden op vragen als: Waarom ontwikkelen samenlevingen zich op deze punten zo verschillend? En welke rol spelen instituties in de vorming van open en duurzame samenlevingen, of juist het blokkeren daarvan?

Meer informatie

In het Nederlands is slechts een beperkte hoeveelheid informatie beschikbaar over het strategische thema Instituties van de Universiteit Utrecht. Deze website is echter volledig beschikbaar in het Engels.

Institutions is een van de vier strategische thema's van de Universiteit Utrecht.

Nieuws

Rookruimte
23 februari 2018
Ingrid Robeyns debatteert in het Filosofisch Elftal in Trouw over de vraag of staatsinterventies als het rookverbod en de donorwet onze keuzeruimte inperken.
Weten wat Werkt
21 februari 2018
In opdracht van de gemeente Utrecht gaan Utrechtse wetenschappers van start met een onderzoek naar een betere aanpak in de bijstand.
© iStockphoto.com/Oleg Zabielin
20 februari 2018
De gemeente Amsterdam maakte fouten in de aanpak van radicalisering en terrorismebestrijding, concluderen onder meer Mirko Noordegraaf en Beatrice de Graaf.
14 februari 2018
In de nieuwste Europa-column stelt Ton van den Brink de volgende vraag: Mag je voor het Europese parlement vooral Natiestaatburgers of Europese burgers kiezen?
13 februari 2018
Van het studentenhandboek Europa in alle staten verschijnt op 22 februari een Engelse, geactualiseerde vertaling onder co-redactie van Liesbeth van de Grift.

Pagina's

RSS

Agenda

8
mrt
8 maart 2018 10:45 - 17:00
Op 8 maart organiseert de Universiteit Utrecht een programma rondom genderdiversiteit en emancipatie.
12
mrt
12 maart 2018 19:00 - 21:15
In Patience, Patience gaan zeven Moslima's erop uit om de wereld te ontdekken. Sociaalwetenschapper dr. Fenella Fleischmann over de uitdagingen van emancipatie.
12
mrt
12 maart 2018 19:30 - 22:00
Op 12 maart neemt Geert Buelens ons met onverwachte film- en muziekfragmenten mee terug naar de roemruchte jaren '60 n.a.v. zijn nieuwste boek 'De jaren zestig’
13
mrt
13 maart 2018 12:45 - 17:00
‘Kick-off’ bijeenkomst IOS Platform Markten en Corporaties in Open Samenlevingen
14
mrt
14 maart 2018 15:00 - 17:00
De macht van de mega-stad. Ran Hirschl bestudeert de constitutionele status van megasteden met voorbeelden uit China, Korea, Japan en Brazilië.

Pagina's

RSS