Instituties voor Open Samenlevingen

De kracht van samenlevingen wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van haar instituties, die de formele en informele geraamtes vormen voor menselijke interactie.

Deze instituties - wetten, netwerken, organisaties etc. - maken of breken de verwezenlijking van een open, democratische en gelijkwaardige samenleving. Ze bepalen de mogelijkheden van de samenleving om tegenslagen op te vangen en goed in te spelen op de uitdagingen en mogelijkheden die nieuwe ontwikkelingen bieden.

Verschillende disciplines

Bij de Universiteit Utrecht werken onderzoekers samen uit verschillende disciplines, zoals economie, geschiedenis, cultuur, rechtsgeleerdheid, sociologie, sociale psychologie, ethiek, innovatiestudies en geografie om zo antwoorden te vinden op vragen als: Waarom ontwikkelen samenlevingen zich op deze punten zo verschillend? En welke rol spelen instituties in de vorming van open en duurzame samenlevingen, of juist het blokkeren daarvan?

Meer informatie

In het Nederlands is slechts een beperkte hoeveelheid informatie beschikbaar over het strategische thema Instituties van de Universiteit Utrecht. Deze website is echter volledig beschikbaar in het Engels.

Institutions is een van de vier strategische thema's van de Universiteit Utrecht.

Nieuws

Bronislaw Geremek
17 februari 2017
De Geremek-lezing was een groot succes. De avond werd bezocht door Poolse en Nederlandse politici en natuurlijk studenten en medewerkers van de UU.
© iStockphoto.com/scibak
17 februari 2017
In dit opiniestuk constateert Gijs Jan Brandsma dat partijen Europa makkelijk gebruiken voor binnenlandse politieke doeleinden.
9 februari 2017
Ank Michels en Harmen Binnema lichten de verkiezingsprogramma's door op directe democratie
© iStockphoto.com/Webeye
8 februari 2017
Nu de kiezer zweeft als nooit tevoren zullen meer mensen hun keuze laten bepalen door kieswijzers.
7 februari 2017
Hoogleraar Fundamentele Rechten Janneke Gerards bekijkt wat de politieke partijen zeggen over non-discriminatie en artikel 1 van de Grondwet

Pagina's

RSS

Agenda

1 - 13
jan mrt
1 januari 2017 - 13 maart 2017
WINIR 2017 Call for papers is nu open: de deadline voor het inleveren van een abstract is 13 maart.
2
mrt
2 maart 2017 16:00 - 16:45
Kees van den Bos zal tijdens de maandelijkse IOS Lezing spreken over de toepassingen van psychologie in recht.
2
mrt
2 maart 2017 18:00 - 21:00
Voorafgaand aan de verkiezingen, op 15 maart, is dit het moment het huidige functioneren van de (Nederlandse) democratie te analyseren.
17
mrt
17 maart 2017 09:15 - 14:00
Een workshop om interdisciplinaire uitwisseling over de verantwoordelijkheden van bedrijven, en het academisch onderzoek op dit gebied, te stimuleren.
23
mrt
23 maart 2017 17:00 - 18:30
Onderzoekers doen steeds vaker een beroep op burgers bij hun projecten. Wat is het nut, en wat zijn de voor- en nadelen van deze 'Citizen Science'?

Pagina's

RSS

Instituties