De kracht van samenlevingen wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van haar instituties, die de formele en informele geraamtes vormen voor menselijke interactie.

Deze instituties - wetten, gebruiken, netwerken, organisaties, talen, etc. - maken of breken de verwezenlijking van een open, democratische en gelijkwaardige samenleving. Ze bepalen de mogelijkheden van de samenleving om tegenslagen op te vangen en goed in te spelen op de uitdagingen en mogelijkheden die nieuwe ontwikkelingen bieden.

Verschillende disciplines

Bij de Universiteit Utrecht werken onderzoekers samen uit verschillende disciplines, zoals economie, geschiedenis, cultuur, rechtsgeleerdheid, sociologie, sociale psychologie, taal en communicatie, ethiek, innovatiestudies en geografie om zo antwoorden te vinden op vragen als: Waarom ontwikkelen samenlevingen zich op deze punten zo verschillend? En welke rol spelen instituties in de vorming van open en duurzame samenlevingen, of juist het blokkeren daarvan?

Meer informatie

In het Nederlands is slechts een beperkte hoeveelheid informatie beschikbaar over het strategische thema Instituties van de Universiteit Utrecht. Deze website is echter volledig beschikbaar in het Engels.

Institutions is een van de vier strategische thema's van de Universiteit Utrecht.

Nieuws

© iStockphoto.com/Bjoern Meyer
16 juli 2018
EU-veiligheidsdeskundige Trineke Palm is kritisch over de geëiste NAVO-defensiebijdrage van 2%.
Willem Janssen
12 juli 2018
Staatssecretaris neemt aanbevelingen over van werkgroep, geleid door Willem Janssen van het Public Procurement Research Centre van de Universiteit Utrecht.
Remco Nehmelman
12 juli 2018
Als Griffier adviseer je de Kamer, de Voorzitter en het College van Senioren over staatsrechtelijke en procedurele aspecten van de werkzaamheden.
Kate Raworth
11 juli 2018
Het Social Entrepreneurship Festival 2018 koppelde nieuwe manieren van economisch denken aan innovatieve bedrijfsmodellen en sociale en milieudoelen.
4 juli 2018
De kloof tussen rijk en arm wordt groter en de macht van de superrijken groeit en groeit. Wat betekent dit voor onze kansen en de kansen van onze kinderen?

Pagina's

RSS

Agenda

4
sep
4 september 2018 16:15 - 17:15
Maarten Goos, geeft zijn inaugurele rede als professor Economie en Instituties aan de Universiteit Utrecht.
14
sep
14 september 2018 15:00 - 18:00
De financiële crisis heeft ons wereldbeeld voorgoed veranderd. Coen Teulings maakt, samen met experts, een haarscherpe analyse.
26
okt
26 oktober 2018 12:30 - 17:40
De workshop maakt onderdeel uit van Instituties voor Open Samenlevingen.
RSS