De kracht van samenlevingen wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van haar instituties, die de formele en informele geraamtes vormen voor menselijke interactie.

Deze instituties - wetten, gebruiken, netwerken, organisaties, talen, etc. - maken of breken de verwezenlijking van een open, democratische en gelijkwaardige samenleving. Ze bepalen de mogelijkheden van de samenleving om tegenslagen op te vangen en goed in te spelen op de uitdagingen en mogelijkheden die nieuwe ontwikkelingen bieden.

Verschillende disciplines

Bij de Universiteit Utrecht werken onderzoekers samen uit verschillende disciplines, zoals economie, geschiedenis, cultuur, rechtsgeleerdheid, sociologie, sociale psychologie, taal en communicatie, ethiek, innovatiestudies en geografie om zo antwoorden te vinden op vragen als: Waarom ontwikkelen samenlevingen zich op deze punten zo verschillend? En welke rol spelen instituties in de vorming van open en duurzame samenlevingen, of juist het blokkeren daarvan?

Meer informatie

In het Nederlands is slechts een beperkte hoeveelheid informatie beschikbaar over het strategische thema Instituties van de Universiteit Utrecht. Deze website is echter volledig beschikbaar in het Engels.

Institutions is een van de vier strategische thema's van de Universiteit Utrecht.

Nieuws

Rote Armee Fraktion (RAF)
17 november 2017
Al een tijd wordt er gezocht naar drie voortvluchtige leden van de RAF, ook in Nederland. Jacco Pekelder werd erover geïnterviewd door Duitse radiozender NDR.
Parijs, Florence en Lausanne
17 november 2017
Jorrit Steehouder vertelt in een blog voor Faces of Science over het doen van archiefonderzoek, en de bijzondere verhalen die in archieven te vinden zijn.
16 november 2017
Een samenwerking van Strategisch thema Institutions for Open Societies van Universiteit Utrecht en Autoriteit Consument & Markt
10 november 2017
De leesprestaties van jongens zijn beter op een school waar meer meiden zitten. Dat schrijft Margriet van Hek, sociologe aan de Universiteit Utrecht.
Martin Luther's 95 Theses - Ferdinand Pauwels. Source: Wikimedia Commons
10 november 2017
Het lijkt soms alsof we weer in de Reformatie leven, constateert Beatrice de Graaf in haar NRC-column over het absolute gelijk van de gewone man.

Pagina's

RSS

Agenda

16 - 24
okt nov
16 oktober 2017 - 24 november 2017 17:00
Call for Seed Money Proposals
6
dec
6 december 2017 18:30 - 22:00
Lezing van prof. dr. Gelderblom over de financiële geschiedenis van Nederland en hoe hij deze in kaart probeert te brengen.
14
dec
14 december 2017 12:30 - 18:00
"Law in action perspectives from the USA and Europe on globalizing antiforeign corruption enforcement."
18
jan
18 januari 2018 19:30 - 21:30
De tweede van drie lezingen in TivoliVredenburg over de toekomst van ons werk, met hoogleraar Paul Boselie over de werknemer van de 21e eeuw.
15
mrt
15 maart 2018 19:30 - 21:30
Derde van drie lezingen in TivoliVredenburg over de toekomst van ons werk, met prof. Belle Derks.
RSS