Over IOS

Binnen het strategisch thema Institutions for Open Societies (IOS) buigen 600 wetenschappers uit diverse disciplines en achtergronden zich over de vraag hoe wij de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden.

Zijn bestaande formele en informele instituties opgewassen tegen uitdagingen als groeiende socio-economische ongelijkheid, de macht van ‘big tech, de klimaatcrisis, terrorisme, discriminatie en het wantrouwen in overheid en wetenschap? En, als de huidige instituties falen, hoe kunnen ze worden aangepast en verbeterd zodat ze beter bijdragen aan open en veerkrachtige samenlevingen? Binnen IOS werken wetenschappers van de Universiteit Utrecht samen met maatschappelijke partners aan dit vraagstuk want alleen door een gezamenlijke inspanning en een constructieve dialoog ontwikkelen we kennis en oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. 

Bijdragen aan de ontwikkeling van open en veerkrachtige samenlevingen wereldwijd

Interdisciplinair onderzoek

Bij IOS slaan onderzoekers uit verschillende richtingen, zoals economie, geschiedenis, publieke administratie, cultuur, recht, sociologie, sociale psychologie, taal en communicatie, ethiek, innovation studies en geowetenschappen, de handen ineen om bij te dragen aan de ontwikkeling van open en veerkrachtige samenlevingen over de hele wereld.

Dit is van groot belang voor het waarborgen van mensenrechten en voor de mate waarin samenlevingen zich kunnen aanpassen aan constante ontwikkelingen, om duurzame welvaart te genereren.

Utrechtse onderzoeksexpertise

Instituties voor Open Samenlevingen is één van de vier onderzoeksexpertises van de Universiteit Utrecht.