Open sessie over democratie

tot

Liberale democratieën zijn al lange tijd in opkomst. In de decennia na de val van de Muur nam het aantal democratiserende landen sterk toe. In steeds meer landen werden vrije verkiezingen gehouden, was er persvrijheid, vrijheid van vereniging, vrijheid van vergadering. In steeds meer landen werd ook de uitoefening van de staatsmacht aan wetten onderworpen. Echter, met het verzet tegen democratieën en de opkomst van rechts populisme, is de kwaliteit en kwantiteit van democratieën en de bijbehorende instituties aan het afnemen. Dit vraagt om nieuwe visies op en nieuwe toekomstscenario's voor democratie.

Het Institutions for Open Societies onderzoeksnetwerk trapte het jaar 2024 af met een IOS Community Day en een Dies Natalis over de toekomst van democratie. Tijdens deze evenementen hoorden we vele visies en disciplinaire perspectieven, evenals verschillende problemen en mogelijke oplossingen.

Om het enthousiasme van deze eerste bijeenkomsten verder aan te wakkeren, organiseert Institutions for Open Societies op dinsdag 28 mei een Open Sessie over (de toekomst van) democratie. De bedoeling van deze bijeenkomst is om voort te bouwen op de eerdere en actuele discussies, deze te verdiepen en een open ruimte te bieden om te werken aan gezamenlijke initiatieven en samenwerking tussen verschillende IOS platforms en daarbuiten.

Voel je je betrokken bij het thema democratie? Heb je ideeën, zorgen of initiatieven voor samenwerking, dialoog, onderzoek, gezamenlijke producten of anderszins? Breng het in op 28 mei tijdens de eerste IOS Open Sessie.

Geïnteresseerd in deelname? Meld je aan via het aanmeldformulier.

Ter inspiratie:

  • Bekijk de korte themavideo over democratie en lees de volledige toespraak van Mark Bovens over de ongeschreven regels van democratie, beide onderdeel van de Dies Natalis.
Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Universiteitsbiblioheek binnenstad, Drift 27, E0.21, Utrecht
Aanmelden

Graag aanmelden via het aanmeldformulier.