Aangesloten projecten en partners
Academici en medewerkers van Institutions for Open Societies (IOS) nemen deel aan verschillende onderzoeksprojecten over uiteenlopende onderwerpen gelinkt aan het IOS-thema. Dit vaak in samenwerking met universiteiten van over de hele wereld. Ze werken ook met organisaties en professionals buiten het wetenschappelijke veld. Onderstaande geeft een overzicht van een aantal van die projecten waarin IOS een belangrijke rol speelt.
Projecten ontwikkeld door IOS:
De Brede Welvaartsindicator (BWI)
De Brede Welvaartsindicator (BWI) is een door de Universiteit Utrecht en Rabobank ontwikkelde maatstaf die menselijk welzijn in de breedste zin des woords meet. De BWI dient als alternatief voor het bruto binnenlands product (BBP) per hoofd en meet langs elf dimensies, waaronder inkomen, milieu en veiligheid.
Yoda for IOS
Met Yoda for IOS kunnen academici hun onderzoeksdata delen, archiveren en publiceren. Yoda is geschikt voor allerlei soorten data, zowel kwalitatief als kwantitatief, van publieke tot gevoelige informatie, van een enkel bestand tot meerdere terabytes. Door Yoda for IOS te gebruiken, voldoen academici automatisch aan de eisen omtrent data management van stakeholders, zoals NWO en H2020.
Onderwijs ontwikkeld door IOS:
PPE (Philosophy, Politics and Economics)
Utrechts nieuwe interdisciplinaire Bachelor Philosophy, Politics, and Economics (PPE) komt tegemoet aan de groeiende vraag naar een meervoudig perspectief op complexe, maatschappelijke problemen. Utrecht biedt het eerste PPE programma aan waarin Geschiedenis vast onderdeel uitmaakt van het curriculum.
Projecten en initiatieven waarbij IOS betrokken is:
Agape: aandacht voor welzijn van werknemers
Onderzoekers van de Future of Work hub deden samen met Maastricht University onderzoek naar de mate waarin organisaties zich committeren aan het welbevinden en de ontwikkeling van medewerkers. De studie is in het najaar van 2020 gedaan in ruim 3000 commerciële bedrijven met meer dan honderd personeelsleden. De resultaten laten zien dat Nederlandse ondernemingen betrokken zijn bij het welzijn van hun werknemers.
TerInfo - Hoe maak je terrorisme bespreekbaar in het onderwijs?
TerInfo is een lesprogramma over terrorisme, radicalisering en polarisatie, onder meer ontwikkeld door terrorisme-expert prof. dr. Beatrice de Graaf. TerInfo helpt docenten in het primair-, voorgezet onderwijs en het mbo om onderwerpen als terrorisme en politiek geweld bespreekbaar te maken in de klas. Het is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Utrecht en Gemeente Utrecht.
SCOOP
SCOOP is een onderzoeks- en opleidingscentrum gericht op de interdisciplinaire bestudering van samenwerking als een sleutelbegrip van veerkrachtige samenlevingen. Het centrum verbindt onderzoeksgroepen van sociologie, psychologie, geschiedenis, filosofie, publieke administratie, onderzoeksmethoden en statistiek.
Institutions for Collective Action
Institutions for Collective Action is een initiatief gericht op de bestudering van door instituties geïnitieerde sociale verandering, als tegenhanger van de focus op rellen, demonstraties en massaal geweld als voorbodes van sociale verandering. De onderliggende boodschap is dat instituties voor collectieve actie een geschikte manier kunnen zijn hulpbronnen duurzaam en efficiënt in te zetten, afhankelijk van de hulpbron en de omstandigheden.
bEU Citizen
Het onderzoeksproject bEU Citizen bestudeert Europees burgerschap aan de hand van onderscheidende perspectieven. Gestoeld op de vraag waarom Europeanen hun rechten als Europese burgers niet realiseren, wil bEU Citizen de belemmeringen voor actief gebruik van rechten door Europese burgers identificeren, onderzoeken, bespreken en verbeteren.
Coordinating for Life
Het Coordinating for Life project biedt een systematisch onderzoek naar maatschappelijke veerkracht op het gebied van rampen, waarin agrarische samenlevingen in West-Europa in the periode 1300-1800 als testgebied fungeren. De historische insteek van dit project is erop gericht om ons inzicht te geven in de relatieve uitkomsten van maatschappelijk handelen en een beter begrip van een cruciale factor van menselijk welzijn te vestigen.
Centre for Global Challenges
Het doel van het Centre for Global Challenges is een platform te bieden voor educatie en onderzoek omtrent problemen gelieerd aan de omstreden wereldorde en voor academische en maatschappelijke debatten over de globale uitdagingen waar de wereld vandaag de dag mee kampt. Het centrum verkent mogelijke nieuwe inzichten op het snijvlak van vier centrale onderzoeksdomeinen: mensenrechten, conflict & veiligheid, duurzaamheid en ontwikkeling & gelijkheid.
Sustainable Finance Lab
Het Sustainable Finance Lab biedt een platform voor ideeën en discussie rondom een stabiele economie dat de mensheid en haar omgeving dient. Het Finance Lab probeert hiermee een brug te slaan tussen praktijk en wetenschap.
JOIN
Startimpuls JOIN is een programma dat nieuwe instrumenten en arrangementen ontwikkelt en beproeft die de participatie van (kwetsbare) jongeren versterken en daarmee ook de samenleving inclusiever en veerkrachtiger maken.
WINIR
WINIR is een wereldwijd netwerk met als doel het samenbrengen van onderzoekers van verschillende academische disciplines om de oorsprong, functie, evolutie en impact van instituties te bestuderen. WINIR legt de nadruk op de instituties en organisaties die grote invloed hebben op de productie en verdeling van welvaart en middelen ter bevordering van menselijk welzijn.
Urban Futures Studio
Opererend op het snijvlak van wetenschap, kunst en politiek, richt Urban Futures Studio zich op het begrijpen van de dynamiek van verandering en de uitbreiding van het repertoire van technieken van ‘futuring’. Vanuit de overtuiging dat vernieuwend denken begint in cross-overs en ‘soft spaces’, organiseert UFS experimenten en initiatieven ter bevordering van vruchtbare samenwerkingen.
Datafied Society
Het Datafied Society onderzoeksplatform schenkt aandacht aan maatschappelijke uitdagingen die voortkomen uit nieuw gebruik van data in publiek bestuur en management, (publieke) media en de publieke ruimte en grijpt de mogelijkheid aan om data toe te passen ter bevordering van burgerschap, burgerparticipatie en creatieve productie.
The Prof. F. de Vries Foundation
De Prof. F. de Vries Stichting is een Nederlandse stichting die zich richt op de ontwikkeling en verspreiding van theoretische en beleidsrelevante sociaaleconomische kennis. De Stichting organiseert lezingen door vooraanstaande econoom over onderwerpen met grote maatschappelijke relevantie.