Outdoor Learning Space

Materiaalstalen: biocomposiet en vloerrooster, ontwerp Henriëtte Waal, Sophie Krier en Billy Ernst, 2024. Foto ontwerpteam.

Beter leren stimuleren en bijdragen aan studentenwelzijn door innovatieve leeromgevingen te creëren in de buitenlucht, middenin het groen. Dat is doel van Outdoor Learning Spaces (OLS), ontstaan vanuit een behoefte van docenten en studenten. Future Learning Spaces (FLS) ontwikkelt deze inspirerende en unieke plekken voor verschillende leeractiviteiten in de Botanische Tuinen. Op een prachtige, serene plek bij het water, verbonden met de natuur kunnen docenten lesgeven, studenten leren en groepen studenten samenwerken.

Voordelen

Studenten gaven aan tijdens hun studie graag meer groen te zien en buiten te zijn. Leeromgevingen in het groen dragen bij aan het welzijn van studenten en docenten, zowel fysiek als mentaal. Buiten leren stimuleert de creativiteit en conversatie, biedt ruimte aan activerende, student-gecentreerde werkvormen in een informele sfeer zonder hiërarchie tussen docent en studenten. Ook in de literatuur zijn er verschillende factoren gevonden die aantonen dat Outdoor Learning Spaces een positief effect hebben op welzijn en academische prestaties. 

Beoogd resultaat

Schaalmodel, ontwerp Henriëtte Waal, Sophie Krier en Billy Ernst, 2024. Foto ontwerpteam.

Op basis van de literatuur worden meerdere losse elementen ontwikkeld. Samen vormen ze een route, die docenten en studenten los of gecombineerd kunnen gebruiken. Uitgangspunt hierbij is dat deze elementen uitnodigen tot actieve (leer)activiteiten, interactie, toegankelijk zijn en gebruikt kunnen worden door studenten, docenten, medewerkers en bezoekers van de Botanische Tuinen. De faciliteiten lenen zich zowel voor formeel als informeel leren en nodigen een algemeen publiek uit tot gebruik.

Waar staat het project nu? 

Extrusie tekening, ontwerp Henriëtte Waal, Sophie Krier en Billy Ernst, 2024. Foto ontwerpteam.

FLS heeft samen met de Botanische Tuinen (aansluitend bij hun plannen) en V&C onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de Outdoor Learning Spaces te ontwikkelen. Samen met studenten, docenten en een extern ontwerpteam van kunstenaars zijn ideeën verder uitgewerkt. Er is een prachtige plek gekozen in de Botanische Tuinen waar de eerste Outdoor Learning Space komt. Er is een uniek en innovatief ontwerp gemaakt, waarbij de materiaalkeuze en de beplanting een integraal onderdeel vormen van het concept.

De technische tekeningen worden verder uitgewerkt en getoetst en eventuele vergunningen worden aangevraagd. Naar verwachting wordt deze Outdoor Learning Space in februari 2025 opgeleverd. Alle UU-docenten kunnen deze OLS, binnen de openingstijden van de Botanische Tuinen, reserveren. De andere elementen van de route volgen later.